Kuka pitää Aitoon varhaiskasvatuksen ja alakoulun puolia kunnan talouskurimuksessa?

Ensi syksyn esikoululaiset tullaan kuljettamaan Luopioisiin, vaikka Aitoossa olisi lapsia viime vuotiseen tapaan riittävästi yhtä eskariryhmää varten. Vielä monelle meille vanhemmille on epäselvää, kuinka esikoululaisten aamu- ja iltapäivähoito tullaan järjestämään?

Me aitoolaiset perheelliset olemme huolissamme Aitoon lähipalveluiden mahdollisista lakkauttamissuunnitelmista. Vuonna 2018 Aitoon varhaiskasvatuspalveluita sekä koulua oltiin jo suunnitelmissa sulkea osana säästötavoitteita.

Ensi syksyn esikoululaiset tullaan kuljettamaan Luopioisiin, vaikka Aitoossa olisi lapsia viime vuotiseen tapaan riittävästi yhtä eskariryhmää varten. Vielä monelle meille vanhemmille on epäselvää, kuinka esikoululaisten aamu- ja iltapäivähoito tullaan järjestämään?

Aitoo on kylä, jossa aamulla vanhemmat voivat kävellen viedä lapset päiväkotiin, koululaiset kulkea keskenään kouluun ja Anna Tapiolaiset turvallisesti viettää iltaisin aikaa kylän raitilla. Kylä on elinvoimainen, muttavain niin kauan, kun lapset tulevat ensin päätöksenteossa!

Aitoo vetää vuosittain festarillisen verran väkeä paikkakunnalle. Tämä on koko Pälkäneen kunnan näkyvyydelle merkittävä asia. Kylässä on yritystoimintaa, joka työllistää huomattavan määrän paikallisia ihmisiä, ja muutama paikallinen on rohjennut perustaa jopa uutta liiketoimintaa. Aitoo on Pälkäneen keskipiste eikä suinkaan syrjäkylä, josta voidaan luopua keskustojen – Onkkaalan ja Luopioisten kirkonkylän kehittämisen kustannuksella.

Kaikki kuntalaiset ovat varmasti tietoisia, että kunta on merkittävien taloudellisten haasteiden edessä ja jostain on karsittava kuluja. Mutta sitä ei tule tehdä lasten kustannuksella ja kylien vetovoimaisuutta vähentämällä. Kun perheet etsivät uutta asuinpaikkaa, he eivät tee päätöstä kunnan veroprosentin mukaan. Tärkeintä ovat perheen arkea helpottavat lähipalvelut: varhaiskasvatus ja koulu. Kun näistä lähdetään karsimaan, on menetetty jo monta uutta kylälle muuttoa edes harkitsevaa perhettä.
Kuntien tulee strategiassaan huomioida alueidensa tasapuolinen kehittäminen palveluiden järjestämisessä ja tuottamisessa. Samoin on huomioitava asukkaiden mielipiteet tiedottamalla ja kuulemalla esim. koulupalveluiden säilyttämisessä ja kehittämisessä. Näin kirjoitetaan jo kuntalaissa, mutta Pälkäneellä on unohdettu, että kunta ei ole vain Onkkaala, vaan myös sen kylät on otettava huomioon päätöksenteossa.

Pälkäneen kunnan tiedottaminen ja kuntalaisten kuuleminen on tällä hetkellä erittäin heikkoa. On epävarmaa tietoa ja sanelupolitiikkaa, johon kuntalaisten on vaikea lähteä vaikuttamaan, vaikka seuraisi viikoittain esityslistoja. Huhupuheiden varassa oleva tiedotus lähipalveluiden tulevaisuudesta vaikeuttaa muuttopäätöksentekoa kylälle.

Aitoossa on vasta uudistettuihin tiloihin avattu päiväkoti, jossa lapsia on ollut riittävästi ja tulee myös olemaan lähitulevaisuudessa hyvän syntyvyyden ansiosta. Myös alakouluun on riittänyt lapsia. Kunnalla olisi kaikki edellytykset tehdä päiväkodista sekä alakoulusta vetovoimatekijät kylälle. Erikoistumalla ja erottautumalla esimerkiksi luonto- tai ympäristöpainotteiseksi päiväkodiksi ja alakouluksi, saataisiin varmasti muutama uusi perhe rohkaistumaan ja muuttamaan Aitooseen.

Aitoolaiset ovat tottuneet tekemään töitä kylän eteen kaikessa hiljaisuudessa. Kyläläisten voimin kasattu leikkipuisto, kyläaktiivien ylläpitämä latuverkosto ja unohtamatta tietenkään vuosittaista merkkipaalua – Kirkastusjuhlia, nämä ovat vain esimerkkejä kylän yhteisvoimasta ja aktiivisista kyläläisistä, jotka tekevät Aitoosta kehittyvän ja kasvavan kylän, kunhan vain kuntapäättäjätkin näkevät Aitoon merkityksen.

Mikäli maakuntauudistus tulee joku päivä tapahtumaan, jää sen myötä kunnan keskeisimmäksi toimialaksi sivistys. Hyvin saavutettava kouluverkosto on tärkein vetovoimatekijä maaseudun kylille. Tilastojen mukaan keskimääräinen perhekoko on maaseudulla kaupunkeja suurempi. Lähikoulut ovat usein tärkein päätös, kun perheet miettivät asuinpaikkaa. Varhaiskasvatus- ja koulupolitiikassa tulee hallita säilyttävä näkökulma eikä kunnan tule tehdä maaseutualueiden tyhjenemistä kiihdyttäviä ratkaisuja.

Maija Leppälä, kolmen lapsen äiti Aitoosta

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?