”Minulle esiintyminen yleisön edessä on kauhistuttavaa” – Samuli Heimonen maalaa Ville Ojasen musiikin tahdittamana

Samuli Heimonen maalaa yleisön edessä Ville Ojasen yhtyeen tahdittamana. Kuva: Jukka Kiiskinen

Kangasala-talon lavalla kohtaavat kuvataiteilija Samuli Heimonen ja kansanmuusikko Ville Ojanen yhtyeineen keskiviikkona 6.3. kello 19. Yleisöllä on mahdollisuus nähdä, miten Heimosen teokset syntyvät ja kokea musiikin siivittämä maalaustapahtuma”. Tapahtumalipun hinnalla saa sisäänpääsyn myös Samuli Heimosen Monesta yksi -näyttelyyn Kimmo Pyykkö -taidemuseossa.

– Minulle esiintyminen yleisön edessä tällä tavoin on kauhistuttavaa. Omaa maalaustyötä saa tehdä yleensä rauhassa ja virheet voi korjata ajan kanssa. Yleisön edessä kaikki tulee näkyville heti ja epäonnistumiset tuntuvat piinaavilta. Toisaalta halu jakaa kuvan syntymisen ihme yleisön kanssa on voimakas. Tämä osa työtä ei tule koskaan näkyviin taidenäyttelyssä, jossa kaikki on harkittua ja korjattua. Otan sen riskin, että esityksessä ei synny mitään järkevää. Vaikka kyseessä onkin esitys, pitää mukana olla rehellisyyttä ja ainutkertaisuutta, kertoo Samuli Heimonen.

Teoksen runkona kulkee Ville Ojasen säveltämä musiikki, jota esittää neljän muusikon kokoonpano Ojasen johdolla. Esityksessä kuullaan ja nähdään Samuli Heimoselle tehty maalaussarja, jossa kuvataiteilija Heimonen maalaa Ojasen musiikin inspiroimana yleisön seuratessa teosten valmistumista. Heimonen maalaa esityksen aikana kahta ovaalia maalausta; in stereo.

– Kaiken tämän mahdollistaa musiikki, joka voitelee rattaita ja poistaa epävarmuuden. Se auttaa tekemään tilanteesta nautinnollisen. Luotan myös Villen ja bändin tukeen ja läsnäoloon. En ole tilanteessa yksin, pohtii Heimonen.

Ojasen säveltämä musiikki antaa paljon tilaa improvisaatiolle ja teoksen sävellyksellinen muoto pyrkii seuraamaan taiteellisen prosessin eri vaiheita, aina alkuinnostuksesta notkahduksen kautta päästävään huikeaan lopputulokseen.

Samuli Heimosen Monesta yksi -näyttely on avoinna poikkeuksellisesti keskiviikkona 6.3. kello 19 asti. Heimosen näyttelyyn kannattaa tulla tutustumaan hyvissä ajoin ennen Heimonen und Ojanen in Stereo -esitystä. Näyttelyssä on kaksi teemaa, susiaiheiset muotokuvat ja mosaiikkimainen maalaustapa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?