Miksi joissain sisäilmaongelmaisissa luokissa koulunkäynti jatkuu vuodesta toiseen?

Tammikuun viimeisenä päivänä saimme kaupungin sisäilmatyöryhmältä kirjeen, jossa kerrottiin viime kesän ja syksyn aikana Kautilan liikuntasalissa tehdyistä mittauksista. Liikuntasalin tutkimuksissa todettiin kohonnutta kosteutta lattiassa sekä maanvastaisissa seinissä, mutta tarkastetuissa kohdissa ei todettu vaurioita. Yläpohjan rakenteissa todettiin aistinvaraisesti arvioiden mikrobikasvua.

Oli kerrassaan ihailtavaa, miten perinpohjaisesti asiaan oli paneuduttu. Keväällä reikiä porattiin useita ja syksyllä vielä lisää eri puolelle salia, mutta siltikään tarkastetuissa kohdissa ei tiedotteen mukaan todettu vaurioita.

Samana päivänä näiden aistinvaraisten epäilyiden kanssa saimme vielä tiedon, kuinka Tampereen kaupungin terveysvalvonnalle tulee antaa kirjallinen selvitys Kautialan oppilaiden terveyshaitan poistamiseksi 28.2. mennessä. Samassa kirjeessä ehdotettiin koulutoiminnan lopettamista ja oppilaiden siirtämistä Huutijärvelle ensi syksystä lähtien.

Huutijärven puukoulusta oli 2007 henkilökunnan toimesta valitettu homeelle tyypillisestä hajusta ja terveysoireista. Sisäilmamittauksissa kaikista kolmesta näytteestä löytyikin home- ja kosteusvaurioille tyypillisiä homeitiöitä. Tuulikaapin ja eteisen lattia avattiin 2008 ja tunkkaisen hajuiset eristeet vaihdettiin. Viimeiset tutkimukset puukoulun puolella oli tehty vuonna 2009, jolloin tilanne sisäilman suhteen vaikutti paremmalta.

Vuonna 2016 puukoulusta oli jälleen tullut hajuvalitus. Seuraavana vuonna Huutijärvelle tehtiin terveydensuojelulain valvontaohjelman mukaiset tarkastukset. Tarkastusta ei kuitenkaan ulotettu puukouluun, koska siellä ei ollut varsinaista koulutoimintaa vaan oleskelu oli tilapäistä esim iltapäiväkerhon ajan.

Viimeisten kahden vuoden ajan (2017–2019) Huutijärven puukoulussa on kuitenkin opiskellut jatkuvasti kaksi kolmatta luokkaa. Tänäkin lukuvuonna siellä on yli 40 oppilasta. Monilla heistä on ollut selittämätöntä sairastelua, väsymystä, pahoinvointia ja päänsärkyä.

Puukoulun tilojen käyttöä ei ole missään vaiheessa kielletty tai rajoitettu ympäristöterveysvalvonnan toimesta.  Siellä ei myöskään ole tehty mitään mittauksia tai porauksia, sillä jostain syystä siellä olevien lasten terveydestä ei olla niin kovin huolissaan. Lienee parasta olla tutkimatta ja siirtää taas ensi syksynä uusi kolmasluokka ja uusi opettaja puukoulun tiloihin.

Kautialan koulun luokkatilat ovat terveet ja ilmastointi tehokasta, mutta nyt oppilaita halutaan siirtää homeisiin luokkatiloihin Huutijärvelle. Miksi Kangasalla tietyissä kouluissa hometta etsitään kissojen ja koirien kanssa ja tuloksista saa lukea lehdistä, mutta toisaalla tutkimuksia ei edes tehdä tai tuloksia pyritään pitämään pois vanhempien tietoisuudesta?

Eivätkö nämä koulut kiinnosta Tampereen kaupungin terveysvalvontaa? Miksei kaikista lapsista olla yhtä huolissaan vaan homeluokkia käytetään päivästä toiseen ja jopa vuodesta toiseen?

Pirkko Syrjäläinen

neljän kouluikäisen lapsen äiti

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?