Meidän koulussa: Musiikkilinjalaiset oppivat levyntekemisen salat, pääsevät Irlantiin opintomatkalle ja välillä saavat loistaa musikaalin tähtinä

Kangasalan lukiossa musisoidaan paljon, mutta laulutaidotonkin pärjää

Eveliina Virtanen (oikealla) ja Liisi Luukkonen esittivät Kangasalan lukion Hullussa prinssissä Barbaraa ja Dorotheaa. Vuoden nuoreksi pälkäneläiseksikin valittu Virtanen haluaa musiikista mahdollisesti jopa ammatin. Kuva: Johanna Jeronen

Hullu prinssi -musikaaliponnistus on takana, mutta Kangasalan lukiossa ei musiikki vaikene

Musiikkilinjan vetäjä Maija Koskenalusta kertoo, että musiikki on koulussa arkipäiväinen juttu, joka kuuluu kaikille.

– Huomasimme koulun vihkiäisissä, että täällähän on valtavan musikaalista porukkaa. Perustimme musiikkilinjan syksyllä 2013.

Musiikkilinjalle otetaan vuosittain 20 oppilasta sisään. Kolmivaiheiset pääsykokeet järjestetään toukokuussa. Ensin hakija näyttää omaa musiikillista osaamistaan soittamalla tai laulamalla. Sitten on vuorossa korvaa erotteleva testi. Lopuksi hakijoiden motivaatiota selvitetään haastattelussa.

– Tärkein osio on haastattelu. Sellaiset ovat parhaita musiikkilinjan oppilaita, jotka tänne eniten haluavat, Koskenalusta selvittää.

Oppilaat tekevät
vuosittain levyn

Musikaali on vain joka toinen vuosi, mutta oppilaiden tekemä levy ilmestyy vuosittain.

– Ensimmäisellä luokalla opiskellaan biisintekoa, toisella luokalla äänitystä ja levyntekoprosessia. Kolmosella abit tekevät yhdestä levyn biisistä musiikkivideon.

Levynjulkaisukonsertti pidetään huhtikuussa ja toukokuussa lähdetään Irlantiin levynjulkaisumatkalle.

Irlantilainen musiikki on lähellä Koskenalusta sydäntä. Hänen mukaansa se sopii opiskeluun monipuolisuutensa takia.

Laulutaidottomat perusjampatkin ovat toki tervetulleita Kangasalan lukioon.

– Jokaisen ei tarvitse musiikista innostua, mutta meillä on täällä kannustava henki. Paljonhan täällä musisoidaan. Meillä on esimerkiksi open stage -tilaisuuksia ja Testostenorit-kuoro, Koskenalusta sanoo.

– Haluamme näyttää, että musiikki kuuluu kaikille, eikä rima ole korkealla.

Musikaaleihin pääsee mukaan myös musiikkilinjan ulkopuolisia opiskelijoita, sillä produktioissa tarvitaan muun muassa lavastusta, puvustusta, tanssijoita, maskeerausta ja markkinointia.

Kangasalan lukio koulii musiikkilinjalaisistaan monipuolisia osaajia. Monet suuntavaatkin lukion jälkeen musiikon tai näyttelijän ammattiopintoihin. Kuva: Johanna Jeronen

Eveliina Virtanen
keskittyy musiikkiin

Pälkäneläinen Eveliina Virtanen innostui hakemaan Kangasalan lukioon juuri musiikkilinjan takia.

– Olin kuullut, että täällä saa keskittyä musiikkiin ja osallistua monenlaisiin projekteihin. Odotukset ovat kyllä ylittyneet. Hullu Prinssi -musikaali oli yksi hienoimpia juttuja, joissa olen ollut. Opettajat ovat olleet todella kannustavia.

Huhtikuussa julkaistavalle lukiolaisten levylle Virtanen on tehnyt kaksi suomenkielistä kappaletta.

– Muut albumin biisit ovat englanninkielisiä. Minulle oli helpompaa kirjoittaa suomeksi. Ja onhan se vaihtelua, ettei koko levy ole englanniksi.

Kangasalan lukiossa kaikki musiikkilinjalaiset soittavat vähän kaikkia soittimia. Eveliina Virtasen pääinstrumentti on kantele, mutta myös kitara ja basso soivat hänen käsissään.

Pop-folk-tyyppinen musiikki on Virtaselle läheisintä. Hän mainitsee lempiartistikseen Edu Kettusen.

Luopioisten bussissa
läksyjä ja musiikkia

Tulevaisuuden haaveissa siintää humanististen aineiden opiskelu ja musiikkiala mahdollisesti jopa ammattina.

Kesällä lukiolainen heittää keikkoja äitinsä Päivi Kososen kanssa. Duon nimenä on toistaiseksi Päivi Kosonen & Eveliina Virtanen, mutta nuori muusikko lupaa miettiä entistä lyhyempää, kaupallisempaa nimeä. Ohjelmistoon kuuluu muun muassa Hectoria ja muita laajan yleisön suosikkeja.

Lukiolaisen päivät ovat pitkiä – aamubussi lähtee Luopioisista Kangasalle jo kello 6.45.

–  Mietin ensin, miten selviän koko lukioajan 40 kilometrin matkasta. Aamuisin en yleensä jaksa tehdä bussissa mitään, mutta iltapäivisin teen matkoilla läksyjä. Ja tietysti kuuntelen musiikkia.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
SHL DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.