Huojennusta klosettien suuriin synteihin

Vesivessat ovat iso virhe ja suuri synti ihmiskunnan historiassa. Vesi ja putket kuitenkin ovat oiva ulosteidenkin kuljetusväline. Niillä on käyttöä ja virkaa vielä pitkälle tulevaisuuteen, vaikka edelleen edistyvät ekokäymäläsovellukset vähitellen laajalti yleistyvät.

Klosetin syntejä on kuitenkin aiheellista, hyödyllistä, edullista sekä helppo paljonkin pienentää. Huuhtelemalla ruuan prosessoidut tulosteet  käytetyillä vesillä. Automaattitoimintojakin voidaan kehitellä.

Meillä kotona pesuhuoneen altaassa on yhdeltä kyljeltään aukaistu viiden litran muovikanisteri käsien ja kasvojen pesuvesiä keräämässä. Astiainpesuvedet kannetaan vadilla pesuhuoneessa sijaitsevaan sadan litran muovitynnyriin. Pyykinpesuvedet johdetaan poistoletkuin samaan tynnyriin, minkä vedellä ja sangolla vessan pönttö tarpeen tullen huuhdellaan. Suihkuissa loroteltaessa seistäköön pikku altaassa, mistä vedet tynnyriin kipataan. Suurtuhlareita, suihkuja verrattomasti viksumpi pesu- ja viilennyskonsti on iso, märkä pyyhe!

Jos maapallon ja Suomenkin vesivessoista edes puolet käytetytyinä vesinä huuhdeltaisiin, jo silloinkin suunnattomat veden säästöt saataisiin. Sähköä säästyisi parinkin atomivoimalan verran sekä juna- ja rekkalasteittain puhdistuskemikaaleja. Järvien ja pohjavesien pinnat pysyisivät niille luonnostaan kuuluvilla tasoillaan. Vesivoimalain tuotokset paranisivat. Talouksien vesimaksut puolittuisivat. Maapallo ja ihmiskuntakin lähes pelastuisivat!

Miksei näin yksinkertaista hyötykonstia ole jo kaikkialla käytössä? Kansalaiset ja kansojen eduspersoonat toimikaa!

Kiiom Mikko

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?