Kokenut junnu – LP:n Jutta Riikonen on kolmatta vuotta peräkkäin joukkueen nuorin pelaaja

Jutta Riikonen on viihtynyt Kangasalla hyvin. Hän asuu Vatialassa poikaystävänsä Aleksi Pennasen kanssa. Aika kuluu pääosin koulussa ja harjoituksissa, mutta jos vapaata aikaa jää, Riikonen viihtyy mainiosti myös Kangasalan rantamaisemissa. – Rannat ovat tosi kauniita sekä talvisin että kesäisin, Riikonen sanoo.

Jutta Riikonen pakkasi kolme vuotta sitten kimpsunsa ja kampsunsa lapsuudenkodissa Maskussa ja muutti Kangasalle. 16-vuotiaalla nuorella naisella oli tuolloin edessä paljon uutta: uusi lentopalloseura LP Kangasala ja uusi koulu, Kangasalan lukio. Nyt ”Jutilla” on käynnissä jo kolmas kausi LP:n paidassa.

Vuosi 2000.

Vuonna 2000 syntynyt Jutta Riikonen on pelannut kolme kautta LP Kangasalan naisten Mestaruusliigajoukkueen riveissä. Yhtä monta vuotta hän on ollut joukkueensa nuorin. ”Juti” kuitenkin vakuuttaa, ettei ikäeroa joukkueen kokeneempaan kaartiin edes huomaa.

– Meillä on siitäkin kiva joukkue, ettei junnuille nakiteta mitään ylimääräisiä tehtäviä tai sellaista. Ei ole olemassa mitään jakoa nuorempiin ja kokeneempiin pelaajiin.

179 senttimetriä.

Jutta Riikonen pelaa yleispelaajana. Yleispelaajalta odotetaan esimerkiksi rauhallisuutta, terävyyttä ja pelinlukutaitoa. 179 senttimetriä pitkä Riikonen kertoo viihtyvänsä tässä roolissa.

– Yleispelaaja on vähän sellainen jokapaikanhöylä. Kentällä tehtäviin kuuluu vastaanottoa, nelospaikan hyökkäystä, kutospaikan puolustusta ja hyökkäystä sekä syöttämistä ja torjumista.

Riikosen suurimpia saavutuksia ovat LP:n viime kaudella saavuttama SM-pronssi, kaksi C-tyttöjen Suomen mestaruutta, kolme Power Cup-mestaruutta sekä kaksi Pohjois-Euroopan mestaruutta juniorimaajoukkueen kanssa.

6 vuotta.

Riikosen peliura alkoi 6-vuotiaana Maskussa. Tytön mukana kotiutui eskarista lappu, jossa toivotettiin kiinnostuneet kokeilemaan lentopalloa. Lentopallokatsomossa jo aiemminkin Raisiossa käynyt Jutta innostui. Ensimmäiset vuotensa hän pelasi Maskun Katajassa, josta hän siirtyi Raision Loimun juniorijoukkueeseen. Loimusta matka jatkui teini-ikäisenä Salon Viestiin.

– Ja sieltä sitten siirryin Kangasalle, Riikonen kertaa.

LP pelaa nyt kymmenettä kauttaan naisten ylimmällä sarjatasolla. Kymmenen vuotta sitten Riikonen oli 9-vuotias kolmasluokkalainen.

– Mitäkö minä silloin puuhailin? Leikin varmaan kavereiden kanssa ja kävin koulua, Riikonen nauraa.

Sijat 1–3.

Kolmantena runkosarjan jälkeen sarjassa olevan LP Kangasalan tavoite kevään ratkaisupeleihin on selvä: mitalipeleissä on oltava mukana.

– Eikä se pelkkä mitalipeleissä mukana oleminen vaan mitali: ei me mitään neljättä sijaa haluta, tähtäin on selkeästi sijoissa 1–3.

Riikonen on tyytyväinen kuluneeseen kauteen myös henkilökohtaisella tasolla. Peliaikaa on kertynyt mukavasti, ja henkilökohtaiset taidot ja ominaisuudet ovat kehittyneet kauden aikana.

4 vuotta.

Riikonen käy lukion neljässä vuodessa, joten ylioppilaaksi valmistuminen on edessä vuoden päästä keväällä. Lukion jälkeen Riikosta kiinnostaisivat luokanopettajanopinnot.

– Luokanopettajaksi voisi opiskella Tampereella, mikä olisi hyvä asia.

Riikonen on valmis tekemään kovasti töitä myös lentopalloparketilla, jotta lapsuudesta asti elänyt haave – ulkomailla pelaaminen – voisi joskus toteutua.

– Unelman toteuttaminen vaatii treeniä, treeniä ja treeniä, Riikonen tietää.

Treenien määrästä unelman toteuttaminen ei ainakaan jää kiinni, sillä LP:n naiset harjoittelevat yhdeksän kertaa viikossa. Harjoituksia on arkisin sekä aamulla että illalla, ainoastaan maanantai-iltana pidetään vapaata.

 

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?