Luopioisten kalliot mainiolla mallilla, soraharjutkin säästyvät

Äsken jälleen havahduin huomaamaan jokatalvisen, vähäjärkisen, suunnattoman suuren soran ja sepelin pihoille ja kävelyteille kylvämisen, syytämisen. Metrin levyiset, havainnollisin opasmerkein varustetut, lakisääteiset hiekoituskaistat mainiosti riittävät.

Luopioisten aloitteesta tuli Suomessa 1.11.2005 voimaan laki ja asetus, minkä turvin kunnissa, kaupungeissakin voidaan asiaankuuluvasti merkityillä kävelyteillä talvisin potkukelkkalijoille ja pulkkailijoille tarjota vain osaksi hiekoitetut, luistavat kulkuväylät. Vasta muutamassa valistuneessa kunnassa on tuota oivallista, monin tavoin järkevää, terveellistä, erittäin edullista käytäntöä ruvettu noudattamaan. Valmista osahiekoituskalustoakin voi Luopioisista tilata.

Selväähän on, että hyvää vointia ja terveyttä edistävää liikuntaa sekin lisää ja tukee, kun kevyen liikenteen reiteillä vanhat ja nuoret vaivattomasti potkutella voivat ja pulkatkin sujuvasti sujahtelevat.  Keväinen kadunlakaisija oli ilahtuneena todennut, että lumien sulettua hiekoittamaton puoli tiestä jo valmiiksi puhdas on. Harjauspölyäkin syntyy vain puolikas aiemmista. Iso terveysetu sekin.

Koskahan koko Pälkäneellä vihdoinkin käynnistetään järkevä hiekoituskäytäntö? Tarvitaanko siihenkin valtuustoaloite aiheellista asiaa vauhdittamaan?

Mikko Kiio

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?