Nuijantalo täyttyi naisista – naistenpäivän tapahtuma tarjosi eväitä hyvinvointiin

Naistenpäivän hyvinvointitapahtumassa viihdyttiin. Kuva: Hannu Söderholm

– Tapahtuma oli kotoisan rauhallinen ja pääsin hyvin juttelemaan näytteilleasettajien kanssa, naistenpäivän hyvinvointitapahtumassa työpäivänsä jälkeen poikennut Tuija Norokorpi kertoi.

Itsekin yrittäjänä toimiva nainen kiitteli tapahtumaa, jossa paikalliset yrittäjät voivat konkreettisesti tuoda toimintaansa esille.

– Suurin osa näytteilleasettajista oli minulle entuudestaan tuttuja, mutta silti sain tapahtumasta uutta tietoa hyvän mielen lisäksi. Tein myös pari hyvää löytöä, Puhtaat Superherkut -yrttisuolaa ja Spirraalin rintakorun ostanut Norokorpi kehui.

Tapahtuman järjestänyt Nuijantalon Kahvila & Putiikin emäntä Sinikka Ignatius oli illan jälkeen tyytyväinen.

– Kävijöitä oli arvioni mukaan 150 henkilöä. Sain juuri palautetta, että Nuija oli nyt Pälkäneen olohuone, tunnelmaa kehuttiin lämpimäksi ja välittömäksi.

Tilaisuuden pääpuhujana oli naistentautien erikoislääkäri Leena Larva. Lisäksi liikunta-alan yrittäjät Reetta Heikkilä sekä Jaana Ketola ohjasivat hartiajumppaa ja kertoivat lihaskuntoon liittyviä tietoiskuja. Tapahtuman keskeisenä teema oli hyvinvointi.

Karhuhoidoista apua turvotukseen

– Moni kärsii iän myötä vatsan turvotuksesta. Usein siinä on kyse siitä, että imunestekierrossa on ongelmia, Leena Larva kertoi.

Larvan esitys keräsi runsaasti kuulijoita Nuijan saliin. Oman erikoistumisalansa ohella hän puhui täydentävien hoitojen puolesta.

– Näihin kansanperinteeseen pohjautuviin hoitoihin suhtaudutaan Suomessa mielestäni liian kielteisesti. Minä kutsun niitä karhuhoidoiksi, sillä niiden taustalla on myös vanhaa voimaeläinuskoa.

Erityisesti Larva puhui turpeen voimasta imunestekierron hoidossa. Hän itse tekee tuotekehitystä suomalaisesta turpeesta valmistettavan, sisäisesti nautittavan valmisteen parissa.

– Itävallassa hoitoturvetta käytetään vatsavaivoihin. Suomessa on paljon turvetta ja erinomaiset mahdollisuudet kehittää siitä ihmisten terveyttä edistäviä tuotteita.

Turpeen lisäksi Leena Larva suosittelee imunestekierron vilkastuttamiseen infrapunasaunaa, laserhoitoja sekä lymfahoitoja.

Kuulijat saivat myös hyvän itsehoitovinkin. Larva kehotti heitä kiinnittämään huomioita asentoonsa ja korjaamaan ryhtinsä enemmän takakenoon, jolloin imuneste- eli lymfakierto toimii elimistössä paremmin.

– Lonkan koukistajalihasten kireys aiheuttaa sen, että imunestesuonet menevät tukkoon ja neste kertyy vatsaan. Kova paine vatsan alueella taas voi lisätä painetta myös sisäelimiin ja edesauttaa sairauksien syntymiseen.

Hormoneilla on hänen mukaansa oma osansa turvotuksessa.

– Liian korkea estrogeenipitoisuus lisää turvotusta ja saman tekee myös keltarauhashormoni, jonka pitoisuus kohoaa aina ennen kuukautisia. Siksi turvotus on yleistä kierron loppuvaiheessa, Larva kertoi.

Tiina Nickberg Stonefell-yrityksestä esitteli Nuijalla esteettömyyteen liittyviä sisustusratkaisuja. Kuva: Hannu Söderholm

Esteetöntä asumista kaikille

Pälkäneläinen perheyritys Stonefell on tunnettu erityisesti esteettömyyskartoituksista ja esteettömien tilojen suunnittelusta. Nämä aiheet olivat keskeisimmin esillä myös perjantai-illan esittelypisteellä.

– Usein minuun otetaan yhteyttä, kun asiakkaan liikuntakyky on jo rajoittunut ja kaatumisen riskit ovat kasvaneet. Omassa kodissa asumisen jatkaminen on lähtökohta, jonka pohjalta muutostöitä suunnitellaan, Stonefellin suunnittelijana vuodesta 2012 lähtien toiminut Tiina Nickberg kertoi.

Yhden tason kodeissa esteettömyyden toteuttaminen on yleensä helpompaa, mutta myös rintamamiestaloihin on olemassa ratkaisuja, joilla elämänlaatua voidaan ylläpitää kaikissa tilanteissa.

– Pesutilojen tuonti asuinkerrokseen ja porrashissit mahdollistavat asumista monitasoisissa kodeissa silloinkin, kun liikuntakyky on rajoittunut.

Nickbergin mukaan esteettömyyteen liittyy elinkaariajattelu eli tiloista voidaan alun perin suunnitella toimivia kaikkiin elämänvaiheisiin.

– Tällöin elämäntilanteiden muuttuessa tarvitaan yleensä vain niin kutsuttuja esteettisiä muutoksia, kuten tukikahvoja ja vaakavetimiä.

Usein esteettömyyden ajatellaan koskevan ikääntyviä ja liikuntarajoitteisia, mutta myös lapsiperheet tarvitsevat arjessaan esteettömyyttä.

– Tilava eteinen ja keittiö ovat tässä elämänvaiheessa tärkeitä, samoin se, että asumisen keskeiset toiminnot ovat yhdessä tasossa, Nickberg sanoi.

Välillä jumpattiin Reetta Heikkilän ja Jaana Ketolan johdolla. Kuva: Hannu Söderholm

 

 

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
SHL DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.