”Aloitevastaus on hätäisesti ja ylimielisesti tehty” – valtuusto äänesti yhdistymissopimusten noudattamista koskevan selvityksen tekemisestä

Simo Arra.

Kangasalan valtuusto keskusteli maanantai-illan kokouksessaan reilun puolen tunnin ajan taannoisten kuntaliitosten jälkimainingeissa, kun käsittelyssä oli Simo Arran (kesk) ja viiden muun valtuutetun jättämän valtuustoaloitteen käsittely. Aloitteen jättäneiden valtuutettujen mielestä moni Kuhmalahden ja Sahalahden yhdistymissopimuksissa aikanaan kirjattu investointikohde odottaa edelleen toteutumistaan, esimerkiksi Sahalahden vanhusten palvelutalo ja Lahdenkulman kevyen liikenteen väylä.Kangasalan kaupunginhallitus puolestaan katsoi, että tilinpäätöstietojen pohjalta sekä Sahalahden että Kuhmalahden entisten kuntien alueilla ja asukkaiden palvelujen parantamiseksi on satsattu enemmänkin kuin yhdistymisavustuksia on kirjattu.

– Olen tyytymätön kaupunginhallituksen antamaan aloitevastaukseen. Se on pikaisesti ja ylimielisestikin tehty. Siitä puuttuvat perustellut selitykset siitä, miksi joitakin kohteita ei ole toteutettu. On myös yliolkaista suhtautumista, kun oletetaan, että kaikki kuntalaiset löytävät tarvittavat tiedot netin kautta, Arra sanoi viitaten kaupunginhallituksen näkemykseen siitä, että asukkaiden tiedottaminen hoituu kattavasti nykyisen käytännön kautta eli siten, että tarkastetut pöytäkirjat ovat nähtävillä yleisessä tietoverkossa.

Arra ehdottikin maanantaina, että aloite palautetaan valmisteluun ja sai kannatusta Heikki Mäkelältä (kesk), joka niin ikään näki aloitevastauksen tarkoitushakuiseksi, epätarkaksi ja harhaanjohtavaksi.

– Ihmetyttää myös tämä vastausaikataulu. Ensin ei tapahdu aloitteen jättämisestä kahteen vuoteen mitään ja kun sitten Kuhmalahden entinen kunnanjohtaja Kivineva jää eläkkeelle ja kouluasiat nousevat keskusteluun Kuhmalahdella, annetaan pikainen vastaus asiaan, Mäkelä ihmetteli.

Valtuusto äänesti aloitteen palauttamisesta takaisin valmisteluun. Äänestyksestä tuli melko tiukka: 27 valtuutettua äänesti aloitteen loppuun käsittelemisen puolesta maanantain kokouksessa ja 23 sen puolesta, että aloite palautetaan valmisteluun. Yksi valtuutettu äänesti tyhjää. Aloite siis käsiteltiin loppuun maanantain kokouksessa.

Puheenvuoroja riitti

Jatkokeskustelussa Raimo Kouhia (sd) muistutti, ettei Sahalahti olisi pystynyt tekemään nykyisen kaltaisia investointeja itsenäisenä kuntana. Kouhia myös peräänkuulutti yhden, yhtenäisen kunnan ajatusta.

– Liitosneuvotteluissa tavoitteet asetettiin yhdessä, Kouhia mainitsi.

Jorma Mäntylä (vas) katsoi, että Sahalahden ja Kuhmalahden kehitys muistuttaa kehitystä koko Suomessa: maaseutualueet tyhjenevät ja kasvukeskuksissa rakennetaan.

– Sahalahti ja Kuhmalahti ovat pian vähän kuin kakkosluokan asukkaiden alueita, joissa rakennettu infra rapistuu, Mäntylä totesi.

Hannu Karppila (kesk) puolestaan kaipaili vastuuntuntoista moraalia sopimusten tekemiseen.

– Voidaanko luottavaisin mielin uskoa, että kunta pitää sanansa, jos tällaisia tapauksia tulee? hän kyseli.

Jatkokeskustelun jälkeen Simo Arra ja Heikki Mäkelä jättivät kirjallisen eriävän mielipiteen valtuuston päätökseen siitä, että aloite on loppuun käsitelty.

Sahalahti yhdistyi Kangasalaan vuonna 1.1.2005 ja Kuhmalahti 1.1.2011. Yhdistymisten seurauksena kunta sai valtiolta yhdistymisavustuksia ja investointitukia yhteensä noin 12 miljoonaa euroa.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.