Ratkaisematon risteys: Kun kumpikaan ei väistä, vaikka oikeastaan molempien pitäisi – eikä kummankaan tarvitsisi

Kaarina Maununtyttären tien, Finnentien ja Aakkulantien hankalaa kolminaisuutta havainnollistavat Googlen satelliittikuva ja toimituksen lastenhuoneen pikkuautovarasto.

Aina ei tarvitse mennä merta edemmäs kalaan ja isomman naapurikaupungin keskustaan asti panikoitumaan auton ratissa. Kaarina Maununtyttären tien, Finnentien ja Aakkulantien risteys Kangasalan vanhan paloaseman tuntumassa tarjoaa siihen yhtä hyvät mahdollisuudet – varsinkin ruuhka-aikana.

Ongelmalliseksi risteyksen tekee pääväylältä vasemmalle kääntyminen Finnentien ja Aakkulantien liittymien kimurantin porrastuksen vuoksi.

Hankaluus korostuu tilanteessa, jossa Kaarina Maununtyttären tietä S-marketin suunnasta ajava kuski haluaa kääntyä vasemmalle Finnentielle ja vastakkaisesta Valkeakosken suunnasta ajava kuski puolestaan on kääntymässä samaan aikaan vasemmalle Aakkulantielle.

Kumpi kääntyjistä menee ensin ja kumpi väistää?

Autokoulun opettaja Jyrki Annalakaan ei löydä yksiselitteistä vastausta.

– Perussäännön mukaan siitä mentäisiin samaan aikaan, koska molemmat kääntyvät vasemmalle. Normaalissa risteyksessähän ajolinjat eivät kohtaa. Tässä risteyksessä lukiolle eli Finnentielle kääntyvä on lähempänä kääntymistä, ja Valkeakosken suunnasta tulevan olisi hyvä odottaa kauempana. Käytännössä kuitenkin Valkeakosken suunnasta tuleva lähestyessään peittää ajolinjan Finnentielle, hän pohdiskelee.

Annala päätyy tulkitsemaan tieliikennelain pykälää, joka vaatii molemmilta vasemmalle kääntyjiltä erityistä varovaisuutta vaaran ja vahingon välttämiseksi.

Kuskilta kysytään malttia, kun Finnentiellä ja Aakkulantiellä odottaa risteykseen pääsyä stop-merkkien takana pitkä jono autoilijoita. Samalla Kaarina Maununtyttären tieltä vasemmalle kääntyvien takaa saattaa tulla kuski, joka jatkaakin suoraan – ja jota vastakkaisesta suunnasta tulevan kääntyjän on väistettävä.

– Kun toinen on ryhmittynyt kääntymään vasemmalle, saa takaa tuleva liikennesääntöjen mukaan mennä ohitse varovasti oikealta puolelta. Kokemattomalla kuskilla siinä voi olla kääntyessä vaaran paikka, jos ei osaa hahmottaa, että vasemmalle kääntyjän takaa saattaa tulla auto, jota on itse vielä väistettävä.

Annalan kokemuksen mukaan Lahdentien rampit ovat tuoneet entisestään lisää autoja risteyssumppuun, eikä hän itsekään halua ajattaa oppilaitaan kököttämään risteykseen neljän ruuhkissa.

Niin sanottu paloaseman risteys ei ole tienoon ainoa hankalasti läpäistävä.

– Hieman samanlainen hankala risteys on ollut kunnantalon kohdalla Vesaniemen uimarannan suuntaan käännyttäessä, Annala huomauttaa.

Kunnantalon risteystä on jo hienosäädetty, ja tänä vuonna autoilun pitäisi muuttua astetta huolettomammaksi myös niin sanotussa paloaseman risteyksessä. Risteys ollaan korvaamassa kiertoliittymällä vielä tänä vuonna.

Lahdentien ylittävän sillan tuntumassa on tulossa jonkin verran muutosta nykyisiin liikennejärjestelyihin, jos suunnitelmat toteutuvat.

Yksi kommentti

  1. kokemusasiantuntija

    Ne, jotka oli mukana edellisessä rekry -tapahtumassa Nuijalla tietää kyllä miksi nyt ei ollut tarpeeksi kiinnostusta. Tapahtuma todella kaipaa kehittämistä (sekä sisällöllisesti että etenkin järjestelyiden suhteen), jotta siitä olisi jotakin hyötyä sekä työnantajille että työnhakijoille.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?