Vanhassa meijerissä puhaltavat uudet tuulet – pian rakennuksessa toimii vaate- ja asustemyymälä ja kohta siellä valmistuu myös neuloksia asiakkaille ja omiin tarpeisiin

Aitoon osuusmeijeri sulautui Osuuskunta Maito-Pirkkaan joulukuussa 1969. Meijeri oli toiminnassa vielä vuoden 1972 lopulle saakka. Taustalla näkyvään vanhaan meijeriin rakentuu uuden myymälätilan lisäksi myös tilavat soittotilat ahkerana musiikkimiehenä tunnetulle Heikki Koivuselle.

Aitoon vanhasta meijeristä valmistuu pian jotakin aivan muuta kuin juustoja ja piimää: lähiaikoina asiakkaat pääsevät vaateostoksille meijerin alakertaan. Pian tämän jälkeen tiloissa alkavat pyöriä myös neuloksia tekevät pyörökoneet.

– Tekemistä piisaa, mutta eiköhän valmista saada parin kuukauden sisällä. Viimeistään kesällä – luultavasti jo aiemminkin – myymälä palvelee asiakkaita, tähän asti Kangasalla toimineelta Neuletuote Koivuselta tuttu mies Heikki Koivunen lupaa.

Kassatiski, koristepeilit, vaaterekit ja mallinuket odottavat jo vanhan meijerin kätköissä, että pääsevät somistamaan tulevaa liiketilaa. Asiakkaat pääsevät keväällä astelemaan myymälätilaan Tepulinnantien puoleiselta sisäänkäynniltä. Myyntiin tulee yrityksen omien tuotteiden lisäksi aluksi valikoima naisten vaatteita ja kenkiä.

– Vaaterekit sopivat juuri hyvin noille korokkeille, Koivunen intoilee ja osoittaa muusta lattiasta hieman kohollaan olevia korokkeita vanhassa juustokellarissa.

Pyörökoneetkin muuttavat Aitooseen

Kunhan myymälätila on valmis, Koivunen siirtää myös pyörökoneensa Aitooseen. Pyörökoneet pyörivät toistaiseksi vielä Neuletuote Koivusen vanhoissa tiloissa Kangasalan Pikonkankaalla. Yrityksen käytössä on parikymmentä pyörökonetta sekä muutama taso- ja sukkakone.

– Tarkkaa aikataulua koneiden siirrolle en vielä osaa sanoa, enkä myöskään sitä, kuinka kauan toimintamme Kangasalan päässä vielä jatkuu, Koivunen kertoo.

Koivunen on tehnyt ja myynyt Kuomia ja Ruskovillan tuotteita usean vuoden ajan Kangasalan tehtaanmyymälässä. Aitooseen tulee jatkossa myyntiin samat tuotteet kuin Kangasallakin on ollut myynnissä.

Löytöjä remontin keskeltä.

Heikki Koivunen pyörittää yritystoimintaa nykyisin KnitWear Finland -nimen alla. Yritys valmistaa edelleen sekä neuloksia että valmiita tuotteita asiakkaille. Päätuotteita ovat HART-alusasut, pipot, päähineet ja lasten villahaalarit.

– Esimerkiksi Ruskovillan materiaalit ja Kuoma -saappaiden varren ulkokankaat valmistuvat meillä. Sinänsä hauskaa, sillä meiltä ulkokankaat lähtevät värjättäväksi Nivalaan ja palaavat sieltä takaisin Aitooseen ja Printscorpiolle, jossa niihin painetaan kuosit. Aitoossa on siis koossa aika joukko tekstiilintekijöitä, Koivunen mainitsee.

Meijerin historia kiinnostaa

Heikki Koivunen asuu Ana-avovaimonsa kanssa nykyisin vakituisesti vanhan meijerirakennuksen yhteydessä olevissa asuintiloissa. Kaksikko on viihtynyt hyvin, ja vuonna 1905 rakennetun kiinteistön siivoaminen on käynyt hienoisesta löytöretkestä. Vastaan on tullut kasapäin vanhoja aarteita ja muuta meijerin tavaraa.

– Löysimme esimerkiksi ”valinta myymälä” ja ”tervetuloa” -kyltit sekä Aitoon Osuusmeijerin käytössä olleita piimäpakkauksia. Hieno löytö oli myös rakennuksen katolla ollut tuuliviiri, jossa lukee talon rakentamisvuosi, Koivunen listaa.

Yksi toive uusilla aitoolaisille kyläläisille on: talon historiasta meijerin uudet omistajat kuulisivat mielellään lisää.

– Jos jollakulla on tarinoita, tietoa rakennuksen historiasta tai vanhoja kuvia meijeristä, kuulisimme näistä ja näkisimme kuvia todella mielellämme, Koivunen toteaa.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.