”Homma etenee” – Kirkkoherra Kemppainen ja kansanedustaja Kiuru vauhdittavat kallojen palautusta

Pälkäneen rauniokirkolta vietyjen pääkallojen kohtaloa ratkotaan nyt Karoliinisen instituutin ja opetus- ja kulttuuriministeriön neuvotteluissa.

Toiveet Pälkäneen rauniokirkolta varastettujen kallojen palauttamisesta saivat uutta nostetta.

Pälkäneen kirkkoherra Jari Kemppainen ja kansanedustaja Pauli Kiuru (kok.) kävivät opetus- ja kulttuuriministeriössä vauhdittamassa kallojen palauttamista.

Ruotsalainen rotututkija Gustaf Retzius vei  vuonna 1873 rauniokirkolta puolensataa kalloa, sillä hän halusi kallojen muodosta todistaa suomalaisten heikkolahjaisuutta. Rotututkijan retken jälkipyykkiä on kovasti puitu, mutta Karoliininen instituutti on tähän saakka suhtautunut vastahakoisesti kallojen palauttamiseen.

– Nyt meillä on vihdoin osapuolet selvillä. Opetus- ja kulttuuriministeriö on keskusteluyhteydessä Karoliiniseen instituuttiin, kansanedustaja Kiuru sanoo.

Jupakkaan ei enää sotketa museovirastoa, Helsingin yliopistoa tai venäläisiä, vaikka ryöstöretki autonomian aikana tapahtuikin.

Ruotsalaista diskuteerausta

Kiurun mukaan mitään nopeaa palautusta ei ole kuitenkaan näköpiirissä, vaan asia etenee ruotsalaisesti harkiten ja diskuteeraten.

–  Kallojen palautus vaatii asian juridista selvittämistä, sillä ennakkotapausta ei ole.  Meidän täytyy myös miettiä, kuka kallot omistaa, kuka ne ottaa vastaan ja miten. Suomalaiset ovat syyttäneet ruotsalaisia hautarauhan rikkomisesta. Nyt meidän täytyy huolehtia siitä, että kaikki tapahtuu vainajia kunnioittaen.

Kiuru sanoo, että on toimittava toisin kuin 1800-luvulla, mutta ei hän sen ajan toimijoitakaan lähde paheksumaan.

Kiuru on keskustellut asiasta myös opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen.

Vaikka hallitus on kaatunut, voi toimitusministeriö hoitaa kallojen palauttamiskiistaa.

– Tämä kuuluu niihin juokseviin asioihin, joita toimitusministeriökin voi hoitaa. Tämä tapahtuu kuitenkin virkamiestasolla, Kiuru linjaa.

Pälkäneeltä lähestyttiin Kiurua

Kiuru lähti ajamaan kallojen palautusta, kun Pälkäneeltä häntä siihen pyydettiin.

– Kunnanhallituksen puheenjohtaja Eero Laesterä ja kirkkoherra Jari Kemppainen kysyivät mukaan. Haluan alueen kansanedustajana olla tukena ja vauhdittamassa palautusta. Asiassa auttaa, että ministeri on samasta puolueesta.

Kirkkoherra Kemppainen sanoo, että jos kallot saadaan takaisin, ne siunataan ja haudataan Tommolan hautausmaalle. Rauniokirkolle ei enää haudata mitään jäännöksiä.

– Valtioiden välillä on nyt myönteinen neuvotteluyhteys ja homma etenee, Kemppainen kertoo.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
SHL DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.