Poliisin tehovalvonnan masentava tulos: Lähes 1400 sakkoa turvavyörikkomuksista

Turvavyön käyttö ei ole vieläkään kaikilla hallussa. Poliisi jakoi viime viikolla melkein 1400 sakkoa turvavyörikkomuksista.

Poliisi tapasi viime viikolla tehdyssä valtakunnallisessa liikennevalvonnassa runsaasti matkustajia ilman turvavöitä etu- ja takapenkillä sekä ajon aikana matkapuhelinta käyttäneitä ajoneuvon kuljettajia ilman hands free -laitteita.

Suojatiesääntöjen laiminlyönneistä annettiin yhteensä 72 sakkoa ajoneuvojen kuljettajille.

Heistä 30 ohitti suojatien eteen pysähtyneen tai näkyvyyden suojatielle peittävän ajoneuvon pysähtymättä, 21 ei antanut esteetöntä kulkua suojatielle astumassa olevalle ja 21 ei antanut suojatiellä jo olleille esteetöntä kulkua.

Poliisitarkastaja Heikki Kallio Poliisihallituksesta korostaa turvavöiden käytön tärkeyttä.

– Turvavyön käyttö pelastaa ihmishenkiä kolaritilanteessa, eikä kukaan meistä voi olla varma, ettei siihen tilanteeseen joutuisi joko omasta syystä tai toisten virhearvioinneista johtuen.

Hän myös muistuttaa, että matkapuhelimen käyttö liikenteessä aiheuttaa usein vaaraa ja haittaa muulle liikenteelle.

– Jos puhelinta käytetään, niin vain hands free -laitteilla se on laillista, Kallio sanoo.

Suojatieonnettomuudet vähentyneet

Poliisin tekemä valvonta ja suojatieonnettomuuksien vähentyminen viime vuosina osoittavat, että suojatien arvostus on parantunut.

– Jokainen suojatiellä tapahtunut onnettomuus on kuitenkin liikaa, koska suojatien pitäisi olla nimensä veroinen eli turvallinen paikka tien ylittämiseen, Kallio sanoo.

Poliisi käytti viime viikon tehovalvontaan 3 220 työtuntia.

Ilman turvavyötä matkustaneita tavattiin etupenkillä 1 278 ja takapenkillä 114, turvalaiterikkeiden kokonaismäärästä lasten turvalaiterikkeiden määrä oli 154.

Matkapuhelinta ilman hands free -laitteita käyttäneitä kuljettajia valvonnassa oli 740.

Kuusi maastapoistamista käynnistettiin

Poliisi tarkasti valvontaviikon aikana reilulta 900 ulkomaalaiselta maassa oleskelun edellytykset. Poliisi kirjasi ulkomaalaisten osalta muun muassa kolme rikosilmoitusta ja käynnisti kuusi maastapoistamisasiaa.

Ulkomaalaisvalvonta on poliisille ulkomaalaislaissa määrätty tehtävä. Poliisin valvontatoimet eivät saa koskaan perustua pelkästään todelliseen tai oletettuun etniseen alkuperään, vaan toimenpiteen taustalla tulee olla vihje- tai analyysitietoa laittomasta maassa oleskelusta.

Poliisi suorittaa ulkomaalaisvalvontaa myös osana muuta valvontatehtävää esim. liikenteenvalvonnan, ravintolavalvonnan ja työmaavalvonnan yhteydessä. Kun valvonnassa tavataan ulkomaalainen henkilö, poliisi tarkastaa henkilön maassa oleskelun edellytykset.

Kommentit (2)

  1. joku vaan

    Jokaisen tulisi kiinnittää huomiota liikenneturvallisuuteen omalta kohdaltaan ja pyrkiä myös sujuvasti liikenteessä liikkumaan ja muita siis tosiaan kaikkia muita ottamaan huomioon surraavat miten surraavat. Muiden kyttääminen vie turhaan huomiokykyä ja valppautta. Vain omaan ajoonsa ja käyttäytymiseensä voi vaikuttaa ja siitä vastuussa olla ja sitä kautta vaikuttaa meidän kaikkien yhteiseen liikenneturvallisuuteen.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?