Lintujen kevätmuutto etenee Pirkanmaalla – kevään ensimmäinen västäräkki havaittiin Kangasalla

Kurkia lumisella pellolla. Kuva on Orivedeltä. Kuva: Jukka T. Helin

Kevään ensimmäiset kurjet Pirkanmaalla havaittiin tänään keskiviikkona Valkeakoskella ja Sastamalassa. Kevään ensimmäinen västäräkki havaittiin puolestaan maanantaina Kangasalan Vääksyssä.

Sastamalan Villilä Kokemäenjoen vieressä on Pirkanmaalla hyvä muuton seurantapaikka. Siellä tehdään keväisin muuttavista linnuista ensimmäisiä havaintoja maakunnassa. Keskiviikkona Villilässä on havaittu muun muassa muuttava kyhmyjoutsen, 38 paikallisen metsähanhen parvi ja merihanhia 2 paikallista yksilöä.

Töyhtöhyyppiä näkyy jo kaikkialla maakunnassa. Töyhtöhyyppien myötä myös kiuruja alkaa näkyä ja kuulua yhä yleisemmin.

Laulujoutsentenkin määrät ovat nopeasti lisääntymässä. Joutsenpariskunnat palaavat ajoissa vanhoille reviireilleen lumen ja jään keskelle, jotta vanha pesimäpaikka pysyisi koskemattomana muilta joutsenilta. Merikotkia ja hiirihaukkoja muuttaa Pirkanmaan yli. Sepel- ja uuttukyyhkyjä tulee koko ajan lisää, ja kottaraisten määrät lisääntyvät.

Nyt voi myös havaita Pirkanmaan kautta pohjoiseen muuttavia mustavalkoisia pulmusia isoinakin parvina. Pulmuset suosivat lepäily- ja ruokailupaikkoina peltoja ja muita vastaavia alueita, joilla on pälveä näkyvissä. Esimerkiksi Kangasalan Leipissä ilmoitettiin tiistaina 135 pulmusen paikallisparvi.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?