Sur-rur-rur – Seitsemääkymppiä Kaivannossa, seitsemääkymppiä valtatiellä

Krista Nummelin

Lahdentie on tullut minulle tänä talvena hyvinkin tutuksi, kun ajan Tampereelta päivittäin töihin Sydän-Hämeen Lehden toimitukseen Onkkaalaan.

Otsasuoneni eivät pullistu peltipoliiseista, ei edes Tiihalan ahkera räpsyjä nosta verenpainetta. Pahin ärsytys nousee näistä oudoista seitsemänkympin köröttelijöistä. He ajavat seitsemääkymppiä kahdeksankympin nopeusrajoitusalueella, he ajavat seitsemääkymppiä satasen nopeusrajoitusalueella ja kelirikko soikoon he ajavat seitsemääkymppiä Kaivannon kuudenkympin pätkällä.

Onko heillä käytössään vakionopeudensäädin, johon on asetettu oma älykkyysosamäärä? Sen mukaan sitten ajetaan kohti horisonttia vaikka maailman tappiin. Nopeusviisari ei värähdä milloinkaan, tuskin kuskin ilmekään.

Näissä autoissa ei soi Radio Rock, eikä Hitmix. Ehkä niissä kuunnellaan Eija Sinikan c-kasetteja.

 

Joku seitsemänkympin köröttelijä saattaa huomauttaa, että ei ole olemassa alinopeutta, on vain suurin sallittu ajonopeus.

Tämänkin viidakon sananlaskun voisi jo viimeinkin unohtaa. Kyllä se seitsemänkympin jurnuttaminen satasen nopeusrajoitusalueella kuivalla tiellä, valoisana päivänä, kutsuvan sileällä asfaltilla on alinopeutta.

Nyt joku muistuttaa, että liukkaalla ja pimeällä tiellä ei voi aina ajaa suurinta sallittua ajonopeutta. No, ei voikaan! Jos olosuhteet ovat vaativat, silloin ajonopeus pitää sovittaa niihin.

Nyt puhutaan hyvistä olosuhteista. Aurinko paistaa tarpeeksi, ei liikaa. Tie on kuiva. Kuski tyyni. Ja radiossa laulaa heleästi Vesala motellista ja tequilan ryystämisestä navasta.

Se jos mikä vaarantaa liikennettä, kun muut autoilijat joutuvat jarruttamaan liikennevirrasta poikkeavalla nopeudella ajavan takia. Se myös lisää ohituksia, jotka taas aina nostavat onnettomuusriskiä.

 

Kamikaze-ohittajat ovat sitten toinen liikenteen riskiryhmä. He löytävät Lahdentiellä ohituspaikat, joita muu maailma ei näe.

Tietysti he kaasuttavat seitsemänkympin köröttelijöistä ohi, mutta niin he tekevät myös kahdeksankympin ajajille. Koska ohittaminen on Lahdentiellä vaikeaa, kamikaze-sankari koukkaa ahtaaseenkin rakoon nopeammin kuin ehdit sanoa turvaväli.

Niin. Turvaväli näyttäisi Pälkäneellä olevan autoilijoilla hallussa, mutta Kangasalla sen käsite on kutistunut pienen perheauton pituiseksi. Tampereen rantaväylällä turvavälinä pidetään lumiharjan mittaa.

Jos jostain syystä joku erehtyy Tampereella pitämään perinteistä turvaväliä, kyllä se nopeasti täyttyy. Se on varmaa kuin Rantatunnelin tukkeutuminen.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.