Joonas Soukkio: Kannabis on laillistettava Suomessa!

Suomessa ja maailmalla nuorempi sukupolvi on vastuullisempaa ja kouluttautuneempaa kuin koskaan aikaisemmin. Me käytämme vähemmän alkoholia ja nikotiinituotteita, ja tiedostamme päihteiden haitat. Nyt on aika lopettaa sota kannabista vastaan ja laillistaa se Suomessa.

Enemmän riippuvuutta aiheuttavia aineita ovat muun muassa alkoholi, masennuslääkkeet, nikotiini ja kahvi. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen vertailussa kannabis aiheutti verrokkeihin nähden vähemmän riippuvuutta ja oli vähiten vahinkoa aiheuttava päihde.
Tällä hetkellä kannabiksen kasvattamista ja myyntiä hallitsee järjestäytynyt rikollisuus ja kaikki tuotot kannabiksen myynnistä valuvat pimeille markkinoille. Valtio menettää suuria määriä verotuloja.

Toinen suuri ongelma tällä hetkellä on itse myytävässä tavarassa. Kukaan ei valvo, minkälaista tuotetta katukaupassa liikkuu eikä sille ole olemassa laatustandardeja. Puhtaaseen kannabikseen on rahan vuoksi joissain tapauksissa lisätty joitakin synteettisiä, halpoja aineita, jotka vahvistavat vaikuttavan aineen THC:n (tetrahydrokannabinolin). Tämä lisää erilaisten komplikaatioiden lisääntymistä, myrkytystiloja ja koukuttumista näihin synteettisiin aineisiin.

Kannabis voi kuitenkin aiheuttaa runsaasti nautittuna mielenterveysongelmia ja psykoosia. Näen kuitenkin, että vero- ja myyntituloista kertyneitä varat voidaan suurimmaksi osaksi kohdistaa sosiaalipalveluihin, sivistykseen, haittojen ennaltaehkäisyyn ja päihdevalistukseen. Ihmisten tietoisuutta täytyy lisätä, eikä kannabiksen käyttäjiä tule leimata huonommiksi kansalaisiksi.

Kannabiksen kasvatus ja myynti tulisi ainakin aluksi järjestää valtion monopoliin nojaten ja sillä tulisi olla verrattain korkea hinta. Valtion hoitaessa kasvatuksen ja myynnin, kannabis olisi varmasti puhdasta ja kuluttajalla on varma tieto siitä, mitä lajiketta hän ostaa.

Kannabiksen ostamiselle sopiva ikä olisi mielestäni 20 vuotta.
Säästyneet poliisin resurssit voidaan kohdistaa tehokkaammin kannabiksen laillistamisen jälkeen kovien huumeiden ja järjestäytyneen rikollisuuden torjuntaan. Verotulojen ja myyntitulojen kasvaessa poliisien määrää voidaan myös nostaa ja lisätä turvallisuutta.

Fiksuihin nuoriin ja nuoriin aikuisiin on voitava luottaa. Aikuisen ihmisen tulee voida vapaaseen valita, mikä päihde sopii hänelle parhaiten.

Päihteetön maailma on aina ollut ja tulee aina olemaan utopiaa.

Joonas Soukkio

eduskuntavaaliehdokas (kesk.)

Kommentit (3)

  • Simo Myllykoski

   Oli todellakin älytön tavoitteen ilmaisu… Miten ihmeessä KEPU tuollaisia voi tukea? ”Fiksuihin nuoriin” ei todellakaan voisi luottaa, varsinkaan jos ovat kannabis-huuruissa.

   Ennen-vanhaan oli MAALAISLIITTO, mutta sitten nimi muutettiin KEPU’ksi. Nimiä suunnitellessa ehdotettiin myös nimeä SUOMEN KESKUSTA. Oli liian pitkä, joten ajateltiin lyhentää sitä ja Kari Suomalainen ehdotti pilakuvassaan nimeksi SUOKUSTA… No, nimestä tuli kuitenkin vain KESKUSTAPUOLUE, mistä tuli lyhenteeksi KEPU.

   Mutta jos tuo puolue unohtaa kaikki ennen kunnioittamansa perinteet ’koti, uskonto ja isänmaa’; tarkoitan niiden velvoittamaa arvomaailmaa, niin nimen liberalisoitumisen vuoksi uudeksi nimeksi voisi ehdottaa vaikkapa KEPULI!

 1. paavomustonen

  ”Aikuisen ihmisen tulee voida vapaaseen valita, mikä päihde sopii hänelle parhaiten.” Ymmärrykseni on tunnetusti puutteellinen, ja ihmettelenkin, että pitäisikö aikuisten, ihan aikuisten oikeasti, kokeilujen kautta etsiä itselleen parhaiten sopiva päihde?
  ”eikä kannabiksen käyttäjiä tule leimata huonommiksi kansalaisiksi”, nuori mies selvästikin kuvitteli olevansa hyvällä asialla. Nooh! Ei kai tuossa muuta tapahtunut kuin, että kaveri heitti verkot vihreiden vesille….tuskin tuo kuitenkaan on se kepun uusi suunta.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?