”Viime kesänä taksin vielä sai, nykyisin taksi tulee jos tulee” – taksiuudistus kiukuttaa Pälkäneellä

Ari Launeskoski ja hänen Annu-puolisonsa käyttävät silloin tällöin taksia kauppamatkoillaan, mutta tavallisesti he kävelevät. Taksin he tilasivat aiemmin välityskeskuksesta, mutta nykyisin he soittavat yleensä suoraan paikalliselle taksiyrittäjälle.

Pälkäneläiset Ari Launeskoski ja hänen Annu-puolisonsa ovat pettyneitä eikä kiukkukaan kovin kaukana ole. Autoton pariskunta tekee yhteensä viiden kilometrin mittaiset kauppareissut Lastenlinnan alueelta Onkkaalaan yleensä kävellen. Kun lunta tai vettä tulee vaakasuoraan tai hellettä riittää liiaksikin, pariskunta käyttäisi mieluummin taksia.

– Mutta kun ei taksia nykyisin Pälkäneellä saa. Jos saa taksin tilattua, ei ole ollenkaan sanottua, että se tulee ajoissa. Vähän aikaa sitten Annun piti mennä lääkäriin taksilla, ja taksi oli tilattu tiettynä kellonaikana aamulla. Se tuli puoli tuntia myöhässä – onneksi lääkäri oli myöhässä saman verran, joten Annu ehti kuin ehtikin vastaanotolle, Launeskoski kertoo.

Launeskoski on tottunut kuulemaan taksia tilatessaan, että kaikki autot ovat juuri nyt ajossa tai Tampereella.

– Tuntuu siltä, että taksin saaminen ei ole vaikeaa vain viikonloppuisin ja iltaisin, vaan ihan aina kun sitä yrittää tilata, hän lisää.

Paikallisia taksiautoilijoita pariskunta ei tilanteesta syytä, sillä he kokevat saaneensa paikallisilta kuskeilta hyvää palvelua ja aina pahoittelut, mikäli taksi on saapunut myöhässä. He kuitenkin kertovat miettineensä kauhistuneena sitä, kuinka vanhukset tai hoitolaitoksista lääkäriin matkaavien taksimatkat sujuvat.

– Miten he taksien kanssa pärjäävät, kun meilläkin on niiden kanssa näin paljon ongelmia? he ihmettelevät.

Pariskunta onkin alkanut suosia kimppakyytejä naapurien kanssa.

– Vähän huono omatunto siitäkin on, sillä tukisimme mielellämme paikallisia taksikuskeja silloin kun autokyytiä tarvitsemme.

Mikä tilanteeseen voisi sitten olla avuksi?

– Jotenkin pitäisi varmistua siitä, että takseja olisi maaseudullakin saatavilla. Mutta miten, ei meillä siihen oikein vastauksia ole.

 

Taksilupien määrät Pälkäneellä ja Kangasalla:

Rekisteröintikunta                   Lupamäärä (kpl)                        Muutos 1.7.2018 jälkeen (kpl/%)

 

Pälkäne                                          16                                               +2 / +14,3

 

Kangasala                                      43                                              +6 / +16,2

 

Lähde: Trafi, tilanne 27.2.2019

 

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.