Kuhmiksen nuakkari: Lapset ja nuoret viihtyvät hienoissa tiloissa

Palkattuja vetäjiä ei jääty odottelemaan vaan toiminta käynnistettiin vapaaehtoisten avulla – Kuhmalahden nuorisotilassa kaikki ovat kavereita keskenään

Milja Keino (vasemmalla), Saima Hinkkala, Linnea Vähäsöyrinki ja Noora Koskinen biljardia pelaamassa.

Kuhmalahdella ei jääty odottelemaan palkattujen vetäjien tuloa, kun nuorisotilojen avajaiset oli pidetty maaliskuun alkupuolella. Lasten ja nuorten vanhemmat tarttuivat toimeen ja ryhtyivät valvomaan tiloja itse talkoovoimin. Mukaan valvojarinkiin lähti myös isovanhempia.

Tieto valvojista ja nuorisotilojen aukioloajoista leviää sosiaalisessa mediassa. Aikuiset viestittelevät Kuhmiksen nuakkarin nimellä kulkevassa Facebook-ryhmässä omista aikatauluistaan. Tieto tilojen aukioloajoista tavoittaa lapset ja nuoret Whatsapp-ryhmässä.

– Kun vaan joku aikuinen pääsee paikalle, niin aina nuoria tulee, Sani Keino, yksi valvojista tietää.

Valvojia on järjestynyt niin hyvin, että tiloja on pystytty pitämään auki monena päivänä viikossa pari, kolme tuntia kerrallaan. Kerran viikolla ovet avautuivat jo iltapäiväkahdelta, jolloin lapset ja nuoret pääsivät viettämään aikaa yhdessä heti koulupäivän jälkeen.

Yhdessä pelailua

Vilkkaimpina päivinä nuorisotiloilla käy väkeä parinkymmenen henkilön verran. Viime viikon tiistaina ulko-oven lähelle levitetty kuramatto oli kauttaaltaan kenkien peitossa, mikä sai nuorisotilat Kuhmalahdelle puuhanneen kauppias Hannu Knaapin suunnittelemaan jo toisen kuramaton hankkimista.

Viihtyisä ja valoisa tila täyttyy iloisesta puheensorinasta, kun koululaiset pelailevat pingistä ja biljardia tai juttelevat keskenään sohvaryhmillä istuen. Ovi käy useasti, kun sisälle astuu lisää väkeä tai yläkerran kaupassa piipahtaneet palaavat takaisin pikkuostostensa kanssa. Puhelimelle uppoutuneena ei istu juuri kukaan.

Saima Hinkkala, Milja Keino, Linnea Vähäsöyrinki ja Noora Koskinen pelaavat nelisin biljardia. Linnea ja Noora ovat seitsemäsluokkalaisia, Milja käy viidettä ja Saima neljättä luokkaa.

– Kiva paikka, nyökyttelevät tytöt, joille nuorisotilat on jo tuttu aikaisemmilta käyntikerroilta.

– Kaupalla kai olisin, jos ei tätä paikkaa olisi, Saima kertoo.

– Minä olisin varmaan kotona, Milja täydentää.

Nuoret itse laativat säännöt

Nuorisotilojen kalusteet, sohvat, pöydät ja tuolit on saatu lahjoituksina. Koronapeli, biljardipöytä ja pingispöytä on tuotu Pohjan koululta, jossa ne olivat käyttökieltoon laitetuissa tiloissa.  Osuuskaupan vanhassa varastotilassa ei silti ole ahdasta tunnelmaa, koska lattiapinta-alaa on 110 neliön verran.

– Televisiokin on jo olemassa. Missä sille olisi hyvä paikka, Hannu Knaapi kyselee Sani Keinolta.

– Pelivehkeet TV:lle pitäisi vielä saada, Knaapi lisää.

Nuorisotilojen seinille ja koko tilaan iloa ja väriä tuovat näyttävät graffitit. Niitä taiteilivat yhdessä Sani Keino, hänen veljensä Sami Yrjölä ja Pikku Kari sekä Sani Keinon poika Oskari Keino. Maalit seinämaalausprojektiin lahjoitti Pohjan koulun vanhempainyhdistys. Sisälle tulijoita tervehtii heti vastakkaisen seinän Kamu-graffiti.

– Se kuvaa sitä, että täällä kaikki ovat kavereita keskenään, Sani Keino sanoo.

Maalit seinämaalausprojektiin lahjoitti Pohjan koulun vanhempainyhdistys.

Pöydällä avoinna oleva toivomuslista kertoo, että nuorisotilojen käyttäjät toivovat sinne muiden muassa ilmakiekkoa, kaiutinta, säkkityynyjä ja peiliä vessaan. Karaokekin on merkitty listaan.

Toisella pöydällä lojuu iso, kahteen sarakkeeseen jaettu kartonki. Sille lapset ja nuoret voivat kirjata, mitä heidän mielestään saa ja mitä ei saa tehdä nuorisotiloilla.

–Sääntöjä noudatetaan paremmin, kun käyttäjät ovat itse mukana laatimassa niitä, Sani Keino otaksuu.

Syrjäytymisen ehkäisyä

Kuhmalahdella kauppaa pitävä Hannu Knaapi havahtui viime syksynä siihen, että hän voisi tehdä jotakin paikallisen nuoren väen hyväksi.

–Tässä kulkivat kaupalla ja raitilla ilman paikkaa, missä voisi kokoontua.

Kauppias ajatteli kaupan alakerrassa tyhjilleen jääneiden tilojen sopivan hyvin nuorisotiloiksi. Väliseiniä purkamalla varastosta saatiin yksi yhtenäinen tila, joka palvelee nyt suosittuna kokoontumispaikkana.

–Voi tämä omalta osaltaan ehkäistä syrjäytymistä, Knaapi arvelee.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.