Mikkolan Navetalla juhlistetaan kudonnan nimikkovuotta

”Laitetaanko nämä tähän?”

”Valkeakoski-opisto ei enää järjestä kädentaitajien kevätnäyttelyä Pälkäneellä”, kertoi opettajamme viime syksynä. Syynä oli tietenkin säästö: päätoiminen opettaja jäi eläkkeelle vuodenvaihteessa ja tilalle tulivat tuntiopettajat, joille maksetaan vain opetuspalkkiot.

Mutta. Mikkolan navetan näyttelytila oli huhtikuussa vapaana, joten varasin tilan kutojien näyttelylle. Heti päätin, että siitä tulee Vesikansan väen näyttely, siis Kukkian kylien ja Jouttesselän Sappeen. Luikala, Onkkaala ja Laitikkala tehkööt, mitä tykkäävät.

Kaikki lähtivät mukaan

Valkeakoski-opiston taito- ja taideaineiden vastaava otti riemumielin näyttelyehdotuksen vastaan. ”Kunhan siitä ei tule opistolle kustannuksia, eikä tuntiopettajien tarvitse osallistua.” Ei tullut, ei tarvinnut, sillä näyttelytila on ilmainen ja lupasin, että kutojat laittavat näyttelyn talkoilla pystyyn. Kaiken lisäksi: Taitoliitto on julistanut tämän vuoden kangaspuilla kutomisen teemavuodeksi.

Opettajat kertoivat ideasta piireissään. Kaikki lähtivät mukaan. Viikko sitten Mikkolan Navetalla oli joukko naisia ja iso rivi kasseja ja paketteja lattialla. Aloimme pystyttää Aitoon, Kuohijoen, Luopioisten, Rautajärven ja Sappeen kutojien ensimmäistä yhteistä kevätnäyttelyä.

”Nämä värit sopivat yhteen.”

Valmista joutuisasti

Mikkolan Navetan ”välihuone” on mainio valmistelutila. Lajittelimme pöydille matot yhteen kasaan, toiseen pöytäliinat, sitten verhot ja pöydän päähän huivit. Toiselle pöydälle sopivat sängynpeitot, tyynyt ja shaalit.

Pari kutojaa somisti sängyn, toiset kaksi sohvan, joku ripusti verhoja, muutama nipisteli pyykkipojilla pyyhkeitä narulle ja pari pujotteli töitä keppeihin ja nosti ne seinälle. Navetan näyttelytilan seinillä on paljon nauloja valmiina, joten työ kävi joutuisasti. Jäljelle jäivät ne muutamat työt, joita on siirrelty tuolilta pöydälle, lattialle ja takaisin pöydälle. Paikkansa nekin löysivät, kun keskelle tilaa koottiin riemunkirjavien kudonnaisten pöytä.

Kaksi tuntia ja näyttely oli tip top. Lopuksi pientä pohdintaa aiheutti keskelle seinää jäänyt tyhjä tila, mutta ”ainahan näyttelyyn pitää jättää katseelle tilaa”.

Kangaspuiden helskyttäjien Vuoden sato -näyttely on avoinna 5.–27.4. tiistaista-lauantaihin kello 10–14.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
SHL DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.