Lisää positiivista potkua ja näkyvyyttä – yrittäjillä ja kunnalla sama tavoite

Yrittäjien After work -ilta kokosi Aapiskukkoon helmikuun lopulla ison joukon Pälkäneen kehittämisestä kiinnostuneita yrittäjiä. Kuva: Lumia Huhdanpää-Jais.

– On tärkeää uskaltaa tehdä pieniäkin konkreettisia asioita eri porukoissa, eikä odottaa, että joku muu tekisi sen, Pälkäneen Yrittäjien tiedottaja Lumia Huhdanpää-Jais painottaa.

Huhdanpää-Jais itse otti kopin yrittäjien somessa käydyistä keskusteluista, jossa toivottiin toimenpiteitä pälkäneläispalstoilla vellovan negatiivisuuspuheen vastapainoksi. Hän organisoi yrittäjien After Work -illan, jonne tuli ennätysmäärä osallistujia.

– Paikalla oli parhaimmillaan 30 henkilöä eri puolilta Pälkänettä, ja kävimme keskustelua todella hyvässä hengessä.

Helmikuussa Aapiskukolla pidetyn tilaisuuden tuloksena syntyi pitkä lista hyviä, toteutuskelpoisia ideoita, jotka Pälkäneen Yrittäjät julkaisivat kotisivullaan.

– Kyseessä ei ole yrittäjäyhdistysten tehtävälista, vaan näitä ideoita voi edelleen kuka tahansa lähteä toteuttamaan, Huhdanpää-Jais korostaa.

After workissä toivottiin lisää yhteistyötä ja talkoohenkeä erityisesti Onkkaalan kehittämiseen.

– Haluaisimme mukaan erityisesti myös nuoria. Suunniteltuja toimenpiteitä voisi toteuttaa esimerkiksi pop up -tyyppisesti pienissä tiimeissä, Pälkäneen yrittäjien hallituksen jäsen Roosa Blom-Mäki toivoi.

Kunnantoimistolla halutaan luoda hyvää mieltä

Pälkäneen kunnanhallinnossa on meneillään Hyvän mielen teemavuosi. Teeman mukaista toimintaa on kaikilla toimialoilla, ja kokonaisuutta kehitetään poikkihallinnollisessa Hyvinvointiryhmässä. Ryhmän puheenjohtajana toimii elinkeinojohtaja Jaana Koivisto ja kunnan hyvinvointikoordinaattorina Kaisa Loponen.

– Päätimme, että meillä on joka vuosi jokin teema, jolla saamme työmme paremmin näkyväksi. Koska kouluilla on jo aiemmin työstetty mielen hyvinvointi -teemaa, päätimme ottaa sen koko ryhmämme teemaksi, Koivisto kertoo.

Loponen avaa kunnan eri ohjelmien ja asiakirjojen kytköksiä kertomalle, että Hyvinvointiryhmän ohjelma täydentää kuntastrategiaa.

– Määrittelemme konkreettisia tavoitteita, jotka tähtäävät strategian toteutumiseen.

Koivisto painottaa työn tärkeyttä vastapainoksi säästöpaineiden ja yhteistoimintaneuvottelujen luomalle negatiivisuuden kierteelle.

– Negatiivisuus on heijastunut myös kuntalaisten ajatteluun. Talousasiat on edelleen saatava hallintaan. Silti tarvitsemme kaikkeen toimintaamme positiivisen vireen.

Kunnan Hyvän mielen teemavuoden onnistumista tullaan todennäköisesti arvioimaan kyselytutkimuksilla.

– Toteutamme ensimmäisen kyselyn tai haastattelututkimuksen kevään aikana, Loponen suunnittelee.

Pälkäneen Yrittäjien tiedottaja Lumia Huhdanpää-Jais organisoi suuren suosion saavuttaneen After work -illan.

Somepäivitys on kuin käyntikortti

Ensimmäinen konkreettinen asia, jota After work -tilaisuudessa päätettiin toteuttaa, on I Love Pälkäne -somekampanjan toteuttaminen.

Kunnantalolla puolestaan on suunniteltu Puhu positiivista Pälkäneestä -kampanjaa.

– Esimerkiksi tämä on asia, jonka voisimme toteuttaa yhdessä. Kunta lahjoittaa kaikkien somekampanjaan osallistuvien kesken arvottavaksi lippupaketin Aitoon Kirkkareille, Jaana Koivisto lupaa.

Iloisilla ja Pälkäne-myönteisillä somepäivityksillä tavoitellaan sekä kunnan imagon nousua että kuntalaiskokemuksen paranemista.

– Pälkäneellä tehdään paljon hyviä juttuja, mutta usein toisten tietämättä. Näitä julkistamalla tavoitellaan positiivisuuden kierrettä.

Tulossa myös Kylä-Tinder

Jaana Koivisto kertoo, että kunta toteuttaa kevään aikana Hulluna kyliin -nimisen markkinointikampanjan.

– Kampanjalla tuodaan kylät osaksi Visit Pälkäne -matkailusivustoa. Muotona on hauska Kylä-Tinder, jolla etsitään itselle sopivia kohteita, nähtävyyksiä ja aktiviteetteja.

Kampanjaa varten kylistä kerätään kevään aikana mielenkiintoisimmat kohteet ja palvelut.

– Kylä-Tinderissä on mahdollista esitellä myös kylän asukkaita ja kävijä voi varata sieltä matkaoppaakseen oman ”kylähullun”.

Palvelua tullaan markkinoidaan sosiaalisen median kautta.

–Tämä tuo uuden trendin, Village hoppingin Pälkäneelle, Koivisto kertoo.

Hyvinvointikoordinaattori Kaisa Loponen odottaa hyviä tuloksia kunnan hyvinvointityöryhmän Hyvän mielen teemavuodelta.

 

Tavoitteena Hyvän mielen kunta

Pälkäneen kunnan hyvinvointiryhmä sai uuden vauhdin toimintaansa viime syksynä, kun hyvinvointikoordinaattorin tehtäviin astui Kaisa Loponen.

– Ryhmä on ollut nimettynä jo aiemmin, mutta työ on jäänyt organisaatiomuutosten jalkoihin, hän kertoo.

Ryhmässä on edustajat kaikilta kunnan toimialoilta. Jokaisella toimialalla pohditaan ja tehdään toimenpiteitä kuntalaisten hyvinvoinnin parantamiseksi.

– Hyvinvoinnin edistämien on pohja-ajatuksena kaikessa toiminnassa ja suunnittelussa.

Yhtenä työkaluna kunnan viranhaltijoilla on päätösten ennakkovaikutusten arviointi -menettely. Menettelyä käytetään varsinkin isompien päätösten valmistelussa, mutta arviointia tehdään Loposen mukaan muutenkin.

– Tämän työkalun periaatteena on pohtia erilaisten ratkaisuvaihtoehtojen vaikutuksia. Kun arviointi tehdään avoimesti, lisää tämä myös luottamusta päättäjien ja kuntalaisten välillä.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
SHL DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.