Puhetta kiusaamisesta – lukiolla järjestetyssä paneelissa palattiin kipeisiin asioihin: ”Muistan sen pelon, että jos puhun porukoille”

Kokemuksia kiusaamisesta käytiin läpi Kangasalan lukiolla pidetyssä tilaisuudessa.

Kiusaamista vastaan perustettu #Ei kiusita -kampanja haluaa herätellä jo nimellään. Jatketaan matkaa ry:n järjestämä, kiusaamista käsittelevä tilaisuus Kangasalan lukion auditoriossa sai toivomaan aikuisilta aktiivisuutta ja kiusaajilta havahtumista oman toiminnan seurauksiin.

Paneelissa mukana olleet jakoivat muistojaan kiusaamisesta.

 

”Se oli sellaista huutelua, tökkimistä, tönimistä ja nekkuun vetämistäkin. Olin nuorin lapsi enkä halunnut rasittaa vanhempia, niin ajattelin etten sitten kerro. Myöhemmin he saivat tietää sen varmaan sitä kautta, kun tuli puheeksi, että olen päässyt johonkin terapiaan.”

Lauri Järvinen, vaatesuunnittelija

 

”Yli kolmasosan oppilaista on todettu osallistuvan kiusaamiseen jollakin tavalla. Kiusaaminen on väkivaltaa, joka jättää pitkät jäljet.”

Sari Valto, Yleisradion toimittaja

 

”Kun mennään yli 15-vuotiaisiin, kyllä meiltä löytyy rikoslaista varmaan nimike jokaiseen tilanteeseen. Alle 15-vuotiaskin on vahingonkorvausvastuussa. Tapauksesta voi jäädä kiusaajalle rikosrekisterimerkintä, joka vaikuttaa elämään jatkossa.”

Markus Talvio, rikosoikeuden asiantuntija

 

”Kun kiusaaminen tulee aikuisen tietoon, siihen pitää reagoida heti. Kyse on päivistä, ei viikoista. Puhutaan asioista suoraan, ei kaunistella.”

Joni Kumlander, Valkeakosken kaupungin sosiaalitoimen asiakkuuskoordinaattori

 

”Ei 1980-luvulla tai -90-luvulla kiusaamisesta puhuttu. Jos sinua kiusattiin, se oli jotenkin oma vikasi. Itse olin heikko ja purin pahaa oloa kiusaamalla heikompia tyttöjä… mutta ei se oloa helpottanut.”

Sanna Simontaival, Ei kiusita -kampanjan perustaja

 

”Törmään työssäni ihmisiin, jotka miettivät, miten kiusaamisen kokemuksen kanssa rakentaa oman identiteettinsä ja millaisia puolustuskeinoja joutuu käyttämään – ja ovatko ne myöhemmässä elämässä enää käyttökelpoisia.”

Mari McAlester, Setlementti Tampere Ry:n kriisityöntekijä

 

”Muistan sen pelon, että jos puhun porukoille, ne soittavat opettajalle ja mennään jonnekin palaveriin ja sitten se vaan pahenee. Ja niin siinä kävi. Onneksi yläaste loppui ja pääsin lukioon.”

Iina Hietanen, opiskelija, muusikko

 

”Kiusaamisesta voi tehdä lastensuojelukysymyksen – voi miettiä, onko sillä lapsella, joka tekee tällaista, kaikki hyvin. Neljän vuoden aikana olen tavannut satoja lapsia ja nuoria, jotka ovat kokeneet kiusaamista.”

Katri Salme, kiusaamisasioiden asiantuntija/ Tukikeskus Valopilkku

 

”Toivon, että koululla oleva näyttelyni antaisi kiusatuille rohkeutta pyytää apua ja kiusaajat näkisivät, mitä se aiheuttaa – se kiusattu ei koskaan unohda sinua, eikä se ole kovin hyvä juttu.”

Johanna Kare, valokuvataiteilija

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?