”Reiällinen ruukku, pimeänä aikana ei saa lannoittaa, jos kasvilla ei ole lisävaloa”– Orkideatohtori ohjeisti Paula Norokorpea ja muita harrastajia

Tellervo Nieminen sai orkidean nimipäivälahjaksi mieheltään Kari Niemiseltä.

–Voisiko tämän vielä saada kukkimaan, Paula Norokorpi kysyy ja ojentaa nuupahtaneen näköisen orkideansa Pekka Rannan silmäin alle.

Ranta vastaa heti rohkaisevan myöntävästi. Hän uskoo orkidean kukkivan, mutta pyytää Norokorpea vielä kallistamaan lasiruukkua niin, että pohja tulee näkyviin. Kukkimattomuuden syy selviää yhdellä silmäyksellä.

–Täällähän ei ole yhtään reikiä. Vaihda ruukku sellaiseen, missä on mahdollisimman paljon reikiä. Sillä ei ole väliä, mistä materiaalista ruukku on, kunhan reikiä on paljon.

Pälkäneläinen Paula Norokorpi pääsi kysymään hoito-ohjeita todelliselta orkidea-asiantuntijalta. Pekka Rannalla ja hänen vaimollaan Tuulikki Rannalla kun on noin 10 000 kasvin kokoelma, joka on laajuudessaan Euroopan toiseksi suurin. Pariskunta ryhtyi ammattimaisiksi orkideoiden kasvattajiksi eläkepäivillään.

Sirkka-Liisa Taipale kädessään venuksenkenkä-orkidea.

Viime lauantaiksi he toivat Honkalaan runsaan kokoelman orkideoitaan ihasteltaviksi ja ostettaviksi. Samalla viherpeukalot saivat heiltä asiantuntevaa opastusta orkideoiden hoitoon. Tapahtuman järjesti Aitoon Martat.

 

Mieheltä orkidea nimipäivälahjaksi

Viime lauantaina Tellervot juhlivat nimipäiviään. Rautajärvellä asuvalle Tellervo Niemiselle kukkanäyttely ajoittui sopivasti merkkipäivälle.

–Mies lupasi ostaa tämän minulle nimipäivälahjaksi. Olen aina ihaillut, miten kauniita orkideat ovat, hän iloitsi pöydältä valitusta kasvista.

–Tämän toisen taas minä annan lahjaksi.

Tellervo Nieminen uumoilee, että nimipäiväorkidea saa hänellä, omien sanojensa mukaan ei niin taitavalla viherpeukalolla, käydä harjoituskappaleesta.

–Lapset sanovat, että jos joku heistä haluaa päästä jostakin huonekasvista eroon, niin se kannattaa viedä äidille hoitoon, Nieminen nauraa.

–Me olemme muuttaneet niin monta kertaa, että huonekasvit ovat niissä muutoissa kärsineet paikkojen ja lämpötilojen vaihdoksista. Mutta kyllä tämä nyt pärjää, kun Rautajärveltä emme enää lähde minnekään, hän uskoo vakaasti.

 

Viherhuoneessa 30 orkideaa

Aitoon kukkanäyttelyssä kävi kaksi autollista ihmisiä Oriveden eläkeläisyhdistyksestä. Tälle retkelle osallistunut Sirkka-Liisa Taipale katseli venuksenkenkäorkideoita asiantuntevin silmin.

–Tuon olen saanut kukkimaan viime jouluna ja sitä edellisenä jouluna.

–Cymbidiorkidean kanssa en ole onnistunut. Sain sen kaksi vuotta sitten tyttäreltä, ja sen jälkeen orkidea ei ole kukkinut. Pitää kysyä täällä neuvoja, Taipale suunnitteli.

Sirkka-Liisa Taipale on kokenut orkideoiden kasvattaja, jonka orkideat ja monet muut kasvit viihtyvät erityisessä viherhuoneessa. Orkideakokoelma on nyt 30 kasvin kokoinen, kun Honkalasta kotiin Orivedelle lähti kaksi uutta orkideaa.

 

Pekka Rannan ohjeet orkideoiden kasvattajille

Kasvupaikka: Aurinkoinen ikkunapöytä. Jos ikkunan alla on patteri, orkidea on suojattava siltä nousevalta ilmavirralta.

Huonelämpötila: Optimi 17-25 astetta eli normaali kodin lämpötila.

Kastelu: Lauantaisin klo 18 ruukku luonnonveteen, niin että 2/3 ruukusta on veden alla. Pidetään vedessä kaksi minuuttia tai yön yli. Kaikki ajat tuolla välillä ovat hyviä.

Lannoitus: Helmikuun puolivälistä marraskuun puoliväliin kerran tai kahdesti viikossa. Pimeänä aikana ei saa lannoittaa, jos kasvilla ei ole lisävaloa. Lannoitteessa oltava fosforia ja typpeä samassa suhteessa.

Kasvualusta: Ei turvetta, kaarna sopii hyvin.

Lisääminen: Pistokkaita kukkiin tulevista uusista aluista.

Elinikä: Asiallisella hoidolla puoli miljoonaa vuotta.

 

Paula Norokorpi kysyy Pekka Rannalta hoitoneuvoja orkidealleen.