Viimeiset neljä kilometriä on aina pitkät niin – Sahalahden kuuluisa pyörätie rakennetaan loppuun vaiheittain ensi syksystä alkaen

Jo rakennetun pyörätien loppu. Pyörätie loppuu Pelisalmen jälkeen Sahalahdelta kohti Kangasalaa ajettaessa.

Sahalahden pyörätie kuului 14 vuotta sitten Kangasalan ja Sahalahden kuntaliitoshankkeisiin. Porkkanarahoista varatun vajaan miljoonan turvin päästiin alkuun, mutta rakentaminen loppui Pelisalmen siltojen ylityksen jälkeen, ja jatko putosi Kangasalan investointiohjelmista säästöpakettien yhteydessä. Rakentamatta on edelleen reilun neljän kilometrin osuus Pelisalmesta Huutijärvelle. Tekninen keskus on arvioinut loppupätkän hinnaksi 1,5 miljoonaa euroa.

Rakennussuunnitelmat pyörätien toteuttamiseksi ovat valmiina. Vaikka pyörätie kulkee Sahalahdentien varressa autoväylää mukaillen ja pyörätie kulkee pääasiassa peltojen reunoilla, rakentaminen ei ole mikään yksinkertainen projekti.

– Suunnittelualueella on pehmeikköä sekä vesien ylitys Vääksynojan jo olemassa olevan sillan kohdalla. Lisäksi vesilaitoksen putkia Saarioisille kulkee koko rakennettavan loppupyörätien matkalla. Näillä kohdilla pitää käyttää kevennettyä rakennetta, kaupungin rakennuspäällikkö Merja Saarilahti muistuttaa.

Museovirastollakin saattaa olla rakentamisessa sanansa sanottavana, sillä se tekee pääsiäisen jälkeen maastokatselmuksen Kisarannan ja Ponsantien välisellä osuudella Sarsassa. Museoviraston väki arvioi katselmuksessa alueen muinaismuistojen vaikutusta rakennustyöhön.

– Katselmuksen jälkeen pystyään arvioimaan, aloitetaanko rakentaminen Sarsan vai Pelisalmen päästä. Jos Sarsan päästä aloittaminen ei ole Museoviraston lausunnon jälkeen erityisen haastavaa, rakentaminen alkaa lähtökohtaisesti sieltä. Joka tapauksessa pyörätie toteutetaan pätkä kerrallaan, eli siitä rakennetaan ensi syksynä yksi osa valmiiksi, ja työtä jatketaan sitten aina rahoitustilanteen mukaisesti tulevina vuosina, Saarilahti toteaa.

Tänä vuonna valmistuvan pyörätiepätkän konkreettisen rakennustyön on tarkoitus alkaa syksyllä.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
SHL DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.