Pysähdy ja nauti

Antti Hintikka

Puhelin tykittää ilmoituksia, ihmiset ympärillä ryntäilevät ja huutelevat. Kaikkialla vallitsee sekasorto. Vai vallitseeko? Pysähdy hetkeksi, haista raikasta kevät ilmaa, katso maasta esiin puskevaa leskenlehteä. Tunne lämmin kevät aurinko ihollasi. Huomaa, kuinka kaikki rauhoittuu.

Joskus pitää osata pysähtyä. Täytyy laittaa se puhelin pois päältä ja juosta pois ihmisten luota. Rauhoittua. Kaikilla on monenlaisia stressin aiheuttajia ja tärkeitä työjuttuja. Joskus ne pitää kuitenkin jättää hetkeksi pöydälle ja kävellä katsomaan, kuinka kaunis keväinen, heräilevä luonto on. Täytyy rauhoittua ja katsella, kuinka linnut lentävät etelästä takaisin ja kuinka aallot järvellä jo jatkavat edestakaista liikettään kylmän talven jälkeen.

Pieni retki järvenrannalle saa ajatuksia selventymään ja mieltä kirkastumaan. Työjutut ja stressi tuntuvat kaukaisilta täällä. Tai ainakaan niitä ei mieti luonnon rauhassa. Projektin saattaminen maaliinkaan ei tunnu enää elämän ja kuoleman kysymykseltä. Kyllä sekin hoituu aikanaan.

Ihminen asettaa itselleen erilaisia maaleja, tai tavoitteita pitkin elämää. Ensin tähdätään täysiin pisteisiin ensimmäisen luokan matikan kokeessa, sitten tähdätään ensimmäisen englannin kokeen läpi pääsyyn, sitten pian ollaankin jo pääsemässä yläkoulusta. Sitten voidaan jo suunnitella tulevaa uraa. Pian ollaan perustamassa perhettä ja ostamassa omakotitaloa. Sitten odotellaankin jo ensimmäisiä lastenlasten ristiäisiä ja pian alkaa elämä ollakin ohi. Mitä jää käteen, jos aina vain juoksee maaleja kohti?

Maalit ovat tärkeitä, mutta niitä kohti ei pitäisi aina juosta suoraa kohti laput silmillä ympärilleen katsomatta. Joskus voi ottaa kiertoreitin, tai vaikka pysähtyä matkalla. Ei omakotitalo mihinkään karkaa, vaikka tänään et olisikaan naama kiinni kirjassa kokeisiin lukemassa. Ota tänään rennosti ja mene kavereiden kanssa kävelylle. Ota pyörä pois talvivarastosta ja käy rannassa ihailemassa joutsenia. Elämä on lyhyt, eikä se saa olla pelkkää suorittamista. Nauti pienistä ilon hetkistä ja anna stressin valua pois. Kevät on täällä.

 

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
SHL DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.