Nopeita askelkuvioita, iskuja ja hyppyjä – irlantilaisen tanssin maailmanmestari odottaa innolla matkaa Suomeen ja Kangasalle

Irlantilaiseen tanssiin kuuluu nopeita askelkuvioita, iskuja ja hyppyjä.

Kangasala Irish Festivalia vietetään tänä vuonna 25.–27. huhtikuuta. Festivaalin avaa irlantilaisten Orfhlaith Ní Bhriain ja Mick McCabenin kirjaan perustuva esitys Jigs to Jacobites – tarinat tanssien takaa torstaina 25.4. kello 18. Musiikkia, tanssia ja tarinankerrontaa yhdistävää kokonaisuus tarkastelee Irlannin historiaa ryhmätanssien kautta.

Konsertissa Ní Bhriain laulaa sekä soittaa pianoa ja concertinaa, Mick McCabe soittaa irlantilaista huilua sekä tinapilliä. Mukana lavalla ovat myös irlantilaisen tanssin maailmanmestari Ruairi McCabe sekä kangasalalainen Maija Koskenalusta pianossa.

 

Miten tutustuit irlantilaiseen tanssiin, Ruairi McCabe?

– Asun vanhempieni ja neljän sisarukseni kanssa Englannissa lähellä Manchesteriä. Vanhempani ovat aina soitaaneet perinteistä irlantilaista musiikkia, joten tutustuin irlantilaiseen kulttuuriin heti pienenä. Aloin opetella irlantilaista tanssia 5-vuotiaana. Olen nyt 17-vuotias ja opiskelen tanssia ”McConomy Bradley Doherty Academy of Irish Dance”-nimisessä paikassa. Kilpailen sekä yksilö- että joukkuekilpailuissa. Käyn toki myös koulua ja valmistun ylioppilaaksi ensi vuonna.

Millaista on irlantilainen tanssi?

Rakastuin irlantilaiseen tanssiin heti ensimmäisellä tunnillani! Nautin siinä erityisesti luovasta prosessista eli askeleiden rytmittämisestä ja niiden sovittamisesta vauhdikkaaseen musiikkiin. Irlantilaisen tanssin haaste on monimutkaisten iskujen ja rytmien luominen jalkoja käyttäen, ilman että liikuttaa ylävartaloa. Tämä tekee irlantilaisesta tanssista täysin ainutlaatuista.

Ruairi McCabe.

Mitä olet irlantilaisen tanssin kautta saavuttanut?

– Tanssiminen on ensinnäkin opettanut minulle työnteon merkitystä: vaatii päättäväisyyttä ja melkoista työmäärää, että oppii askeleet kunnolla. Suurimmat kilpailulliset saavutukseni ovat kaksi maailmanmestaruutta, jotka olen voittanut soolotanssissa. Olen voittanut myös useita muita palkintoja urani varrella.

Millä mielellä tulet Kangasalle huhtikuun lopussa?

– Tosi innostuneena! On mahtavaa tulla Suomeen ensimmäistä kertaa elämässäni ja päästä tekemään sitä, mistä eniten nautin – irlantilaista tanssia. Sekin on hienoa, että pääsen esiintymään yhdessä setäni Mick McCaben kanssa.

 

Kangasala Irish Festival 25.–27.4. Luvassa irlantilaisen musiikin konsertteja, irkkujameja, tanssikursseja ja elokuvia.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
SHL DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.