Kunnallinen rakennuttaminen syyniin

Kunnallisessa rakennussuunnittelussa, urakoinnissa ja remonttien valvonnassa on vielä paljon opittavaa. Kaavoituksessa näyttää olevan käytössä lyhytnäköinen, sinne tänne roiskimisen suuntaus. Kun kuvitellaan (lue halutaan ja toivotaan) kunnan asukasluvun kasvavan, tehdään harkitsemattomia kaavoitusratkaisuja. Liian usein päätökset perustuvat toivoajatteluun. Kun kunnan varat ovat pakkasen puolella, halutaan pelastajiksi uusia veronmaksajia, lisääntyneiden menojen maksumiehiksi.

Kaavoituksen pitäisi perustua faktoihin. Kaavoitettavaksi ajateltu alue tulisi ensin tutkia. Soveltuuko maapohja asuinrakentamiselle, tarvitaanko maapohjan käyttöön ottamiselle maansiirtotoimenpiteitä tai tuentatoimia, esim. paalutusta ja mitä se vaikuttaa tontin hintaan. Pitäisi tutkia historiaa, mitä alueella on aiemmin tehty ja suorittaa maaperätutkimus. Vasta näiden toimenpiteiden jälkeen voisi tehdä päätös, kannattako alue kaavoittaa.

Asuntoja pitäisi rakentaa, mutta käytännön toimenpiteet eivät näytä olevan hallinnassa. Tästä esimerkkinä on Pälkäneellä käyttökelvottomalle maaperälle rakennettu Asunto Oy Onkkaalanrivi. Nyt vuosien jälkeen rakennus on alkanut vajota. Rakenteiden vajoaminen, halkeamat seinissä, viemärien vauriot ja sähköjohtojen viat voivat muodostua riskiksi asumisturvallisuudelle. Nyt asukkaita ollaan häädetty ja häätämässä uhkasakon uhalla omasta kodista. Pälkäneen kunnanjohto ja levittelee käsiään, eikä suostu korvaamaan osakkaille aiheutettuja vahinkoja: Vahinkoja, jotka ovat syntyneet kunnan laiminlyönneistä.

Rannoille ja vesistöjen läheisyyteen rakentamista halutaan puolestaan välttää muun muassa maisemallisista ja luonnonsuojelullisista näkökohdista johtuen. Jätevesien kulkeutuminen vesistöön halutaan estää. Rantakaavoissa rantasaunojen etäisyys rannasta on yleensä vähintään 10–20 metriä. Kuitenkin käytännöstä näytetään tehtävän poikkeuksia. Erästä tapausta selvittäessäni minulle kerrottiin Kangasalan kunnasta, että ”haasteelliset” maastonmuodot (kuten jyrkkä kallio) saattavat riittää perusteeksi poikkeuslupaan. Kummeksun tarvetta rakentaa haasteellisille rannoille.

Niin julkisessa kuin yksityisessä rakentamisessa suunnittelun ja rakennuttamisen lisäksi olennainen osio on ammattitaitoinen rakennusvalvonta. Olipa kysymyksessä rakennusten rakentaminen tai maarakennustyöt. Suunnittelu- ja rakennusvirheet pitäisi pystyä eliminoimaan. Ei anna kovin hyvää kuvaa tämä Kangasalan tapaus, jossa teräsputkisilta asennettiin noin puoli metriä liian matalalle suunnitteluvirheestä johtuen. Vielä kummallisemmalta tuntuu selitys, jossa tapaus lakaistiin maton alle toteamalla tapaus inhimilliseksi virheeksi.

Markku Lehtinen

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?