Aitoontien jätepisteelle kipattiin öisin kuutiotolkulla rakennusjätettä – Pirkanmaan Jätehuollolta tyly ratkaisu

Aitoontien aluejätepisteen yksikään jäteastian kansi ei mahdu kiinni. Sekalainen puutavara kruunaa näkymän.

Aitoontien 251 aluejätepiste on ollut törkykasa jo pitkään. Pirkanmaan Jätehuolto poistaa kaatopaikkaa muistuttavan jätepisteen tällä viikolla. Aluepäällikkö Tero Haapala sanoo, että törkyisen aluejätepisteen olisi voinut poistaa jo vuosia sitten.

– Pitkään tätä touhua on katseltu. Ei ole mielekästä, että urakoitsija tyhjentää ja siivoaa kesäaikaan kolme kertaa viikossa jätepistettä ja väärinkäytökset vain jatkuvat. Sinne on tuotu muun muassa huonekaluja ja remonttijätteitä.

Pirkanmaan Jätehuolto lopettaa Aitoontien aluejätepisteen. Käyttäjät ovat kirjoittaneet sen ilmoitustaululle kirpeitä kommentteja, jossa lakkauttamista kutsutaan nipo nipo -touhuksi.

Lakkautettavan jätepisteen ilmoitustaululla julkaistu tiedote on jo kerännyt katkeraa palautetta. Käyttäjät ovat tussanneet tiedotteeseen kirpeitä kommentteja:
”Jätehuollolta törkeää käytöstä! Kaikki pisteet lopetetaan tuolla nipo nipo -touhulla. Kyllä pitäisi tulla joku toinen kilpailijafirma mukaan! Seuraava piste täyttyy taas tämän jälkeen kukulle!”

Pirkanmaan Jätehuollon asiakaspalveluun saakka Aitoontien palaute ei ole vielä kantautunut.

Aluepäällikkö Haapalan mukaan isojen teiden levähdysalueiden jätepisteille tuodaan runsaasti sinne kuulumatonta roinaa. Maaliskuussa Aitoontien pisteeseen kipattiin yöaikaan jopa rakennusjätettä kuutiotolkulla.

– Tulevina vuosina poistamme aluejätepisteet isojen teiden varsilta. Pienten yksityisteiden jätepisteet pysyvät siisteinä, sillä niillä on rajattu käyttäjäkuntansa.

Vapaamatkustajien
jätehuolto loppuu

Haapala ei usko, että Aitoontien pisteen lopettaminen johtaisi pysyvään kaatopaikkaan. Aiemmin lakkautetut jätepisteetkin ovat muutaman viikon jälkeen siistiytyneet.

Hän muistuttaa, että törkyisten aluejätepisteiden ongelma on myös oikeudenmukaisuuskysymys.

– Vapaamatkustajat käyttävät niitä väärin. Ne, jotka jätehuollosta maksavat, joutuvat maksamaan muidenkin jätehuollon. Tämä järjestelmä on perustunut luottamukseen.

Pirkanmaan Jätehuolto ei lähde valvomaan aluejätepisteitä kameroilla. Valvontaa kokeiltiin jokunen vuosi sitten Kangasalla, mutta se ei estänyt roinan tuojia.

– Valvontakameroihin pitäisi saada sähkö, sillä akkukäyttöiset eivät kestä. Ne pitäisi asentaa riittävän korkealle, jottei niitä hajoteta. Sitten meidän pitäisi palkata lisää työvoimaa käymään niiden materiaali läpi.

Mahdollisesta taltioidusta materiaalistakaan ei ole mitään hyötyä, jos roinan tuojia ei voida tunnistaa. Pahimmat törkyilijät hiippailevat jätepisteisiin huppu päässään, eikä Pirkanmaan Jätehuollolla tai poliisilla ole keinoja saada syyllisiä kiinni.

Pirkanmaan Jätehuolto suosittelee kesäasukkaille omia jäteastioita.

– Se on laadukkaampi palvelu. Muutaman kympin hintaan kuuluu sekajäteastia ja sen tyhjennys esimerkiksi 4–6 kertaa kesässä, Haapala sanoo.

Oma jäteastia
ei sovi kaikille

Aitoon vapaa-ajan asukas Jussi-Pekka Lämsä on harmissaan aluejätepisteen lopettamisesta. Lämsän mukaan Holjan jätepisteen taannoinen lopettaminen on siirtänyt painopistettä kyseiseen Aitoontien pisteeseen.

– Siellä on ollut muun muassa tiskikonetta ja kiuasta. Se on kyllä ihmisten typeryyttä, että on sotkettu. On mökkiläisilläkin oma osuutensa, sillä jätepisteeseen ilmestyy syys- ja kevätsiivousten aikaan grillejä ja patjoja. Ei näiden palvelujen poistaminen auta lainkuuliaisia ihmisiä.

Lämsä ei aio hankkia omaa astiaa, sillä hän käyttää mökkiään ympäri vuoden. Jäteauton nouseminen talvella Riukusillantien mäkeä pitkin on mahdotonta. Lämsä pääsee perille nelivetoautollaan.

Jatkossa Lämsä aikoo kuljettaa jätteensä Luopioisten kirkonkylään, Anssin Kaupalle tai Sammonkulmaa ennen olevaan aluejätepisteeseen. Lähimpään jätepisteeseen on nyt seitsemän kilometrin matka, joten huvikseen sitä ei viitsi ajaa.

Lämsä suosittelee kaikille isojen jätteiden viejille Luopioisten jäteasemaa, joka on auki lauantaisin ja kesällä keskiviikkoiltaisin.

– Siellä ei ole tähän mennessä maksuja peritty. Paikalla on ystävällinen nuori mies, joka kertoo, minne eri jätteet jätetään.

Hän harmittelee, että Luopioisissa on vuosien mittaan lakkautettu jo useita aluejätepisteitä. Paikallisen perimätiedon mukaan meno on äitynyt välillä kovinkin villiksi.

– Eräs hämeenlinnalainen kodinkonekauppias kippasi kauppaan palautetut kodinkoneet aluejätepisteeseen ja se piste sitten lopetettiin, Lämsä kertoo paikallisesta jätehuoltohistoriasta.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
SHL DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.