Itsetehtyjä lihapullia ja sinappia tutulla reseptillä – Kaivannon Grillin uusi omistaja jatkaa perinteisellä tyylillä

Kaivannon Grillin uusi omistaja Marjut Järvinen (vasemmalla) toivoo, että kääntymiskiellot poistettaisiin.  Yrityksensä myynyt Ann-Mari Biong muistelee, että hänen aloittaessaan ei paikalla ollut edes katuvaloja. Biong haluaa kiittää asiakkaita menneistä vuosista.

Kaivannon Grilli avautui kevääseen uuden omistajan voimin, kun Vehoniemen Alamajan yrittäjä Marjut Järvinen osti grillin sukulaiseltaan Ann-Mari Biongilta.

Biong sanoo, että 33 vuotta ”päivystämistä” luukulla saa jo riittää. Yrityskauppaan tosin kuuluu sopimus, että hänelle saa aina soittaa, jos grillillä tarvitaan apua. Aivan laakereilleen Biong ei jää makaamaan, siitä pitävät huolen Kuhmoisten kaksi kylmäasemaa ja seitsemän lastenlasta.

Biong ja Järvinen ovat ystäviä jo vuosikymmenten takaa, ja kumpikin on ehtinyt vuosien varrella kokata monessa keittiössä.

Kaivannon Grillin ruokalista on pitkälti sama kuin ennenkin. Lihapullat ja peremecit valmistetaan edelleen itse. Järvinen kertoo, että peremec tehdään vanhalla Linkosuon reseptillä.

– Joillakin vanhoilla leipureilla saattaa se resepti olla. Nämä piti aikoinaan oppia tekemään, koska ei niitä saanut mistään valmiina.

Myös sinappi on tuttua tavaraa, sillä se tehdään jatkossakin vuosikymmeniä vanhalla reseptillä.

Marjut Järvinen tekee itse lihapullat. Ne ovat samanlaisia kuin Vehoniemen Alamajallakin. Majoneesit valmistetaan niin ikään itse. Grillillä paistetaan päivittäin tuoreita munkkeja.

Alamaja ja grilli lähekkäin

Koska Järvinen omistaa myös Vehoniemen Alamajan, hän voi hyödyntää ravintolan ja grillin läheistä sijaintia.

– Alamaja on kahvila ja tilausravintola, tämä taas grilli, mutta lihapullat ovat molemmissa samoja. Ja tietysti, jos juhlista jää yli pullaa tai tomaatteja, voin käyttää niitä grillillä. Munkit paistamme grillin puolella, ettei Alamajaan tule rasvankäryä.

Grilliltä voi myös tilata ja noutaa Alamajan tuotteita, kuten kotikaljaa ja täytekakkuja.

Ruokalistan uutuudet ovat bataattiranskalaiset ja wursti. Kebabbia tai pitsaa ei täällä mutustella, sillä tarjolla on täyslihahampurilaisia, lihapiirakoita, porilaisia ja perinteisiä grilliherkkuja.

Moni julkisuuden henkilökin on löytänyt grillin asiakkaaksi: osa satunnaisiksi, jotkut ihan vakituisiksi. Kaivannossa muusikot Irwinistä The Rasmuksen Lauri Ylöseen ovat voineet pysähtyä ja asioida ihan muina miehinä muiden asiakkaiden joukossa.

Kääntymiskiellot poistettava

Uuden grilliyrittäjän toiveissa siintää poutainen, muttei liian kuuma kesä. Silloin jäätelötötteröt menevät kaupaksi, ihmiset syövät grillillä ja ruokajuoma vaihtuu maidosta limsaksi.

Uusi omistaja toivoo myös, että Kaivannon kääntymiskiellot poistettaisiin.  Hän on halukas ajamaan asiaa Keitaan omistajien kanssa.

Kaivannon Grillin hampurilainen tehdään täyslihasta.  Grilli palvelee joka päivä kello 11–23.

– Ihmisten pitäisi voida saada pysähtyä ja ihailla näitä komeita maisemia.

Järvinen sanoo, että tänä vuonna Kaivannolla ei pidetä kuorejuhlia. Syyksi hän arvelee, että tapahtuman lupaprosessi on kalatalousalueelle kovin raskas, kallis ja byrokraattinen.

Kaivannon Grillin yrittäjällä on vielä yksi ilouutinen: Kaikki nuoret, jotka ovat oikeutettuja Pälkäneen kunnan kahden viikon työpaikkaan, voivat ottaa häneen yhteyttä sähköpostitse: vehoniemenalamaja@gmail.com.

Lue lisää: Kaivannon kuorejuhlat toistaiseksi juhlittu – Byrokratia uuvutti järjestäjät

"Kaivantoliike" pelasti grillin 1990-luvulla

Kaivannon grilli sijaitsee vilkkaan tien ja vesiliikennereitin varrella, joten kävijöitä ja tarinoita sieltä riittää.  Myös Kaivannon sairaalan läheinen sijainti on tuonut kanavalle ihmisiä ja sattumuksia.

33 vuotta yrittäjänä toiminut Ann-Mari Biong kertoo, että  yksi erittäin merkittävä episodi tapahtui 1980-luvun lopulla, kun koko toiminta oli vaarassa päättyä. TVL (nykyinen Destia) oli päättänyt lopettaa grillin vuokrasopimuksen vuoden 1990 loppuun mennessä: rakennus olisi purettava.

– Anoimme jatkoaikaa aina Tielaitoksen pääjohtajasta alkaen. Kangasalalaiset yrittäjät Teuvo Puontila ja Sune Hilden laittoivat alulle ”Kaivantoliikkeen” grillin pelastamiseksi. Adressiin kertyi yli 7000 nimeä, ja se luovutettiin liikenneministerille huhtikuussa 1993.

Lopulta pitkän epävarmuuden jälkeen samana vuonna varmistui, että grilli sai kuin saikin jatkaa toimintaansa.

– Kolmen vuosikymmenen aikana grilli on työllistänyt perheenjäsenet, sukulaiset, ystävät, koulukaverit sekä sadat kesätyöntekijät. Matkan varrella on kertynyt paljon muistoja, hyviä ystäviä sekä kaikenlaisia tilanteita. Haluankin lämpimästi kiittää asiakkaita vuosien varrelta.