Nerokas ratkaisu

Kirjoittaja on Aitoon pitkäaikainen vapaa-ajanasukas.

Palailimme viikonlopun jälkeen mökiltä.  Pysäytin totutusti Sahalahden tienristeyksessä sijaitsevalle roskapaikalle nakkaamaan pari muovipussillista sekajätteisiin.  Totesin vaimolleni, että ovatpa noutaneet pois tien puolella koko talven lojuneen tiskikoneen ja pari kuukautta aitaa vasten nojanneet runkopatjat.

Lähtiessämme takapenkillä istunut vanhin poikamme totesi: ”Näyttävät sulkevan koko jätepisteen huhtikuun loppuun mennessä.”  Palasin lukemaan vaatimatonta tiedotetta, missä Pirkanmaan Jätehuolto ilmoitti lopettavansa pisteen jatkuvien väärinkäytöksien vuoksi.  Paperissa opastettiin hakemaan korvaava netin kautta.  Nerokas ratkaisu!  Päätökseen näytettiin otetun kantaa mustalla tussikynällä kirjoitetulla tekstillä.  Kirjoittaja saattoi luoda tekstiä vihan vallassa.  Siltä vaikutti.

Neljännesvuosisata sitten ostimme mökin.  Kuskasimme vähäiset roskapussukkamme kotiin Vantaalle, kun muuta vaihtoehtoa ei tarjottu.

Homma alkoi kuitenkin kehittyä suotuisasti.  Käsitykseni mukaan juuri meille mökkiläisille avattiin jätepisteet sekä Holjalle että Sahalahdentien risteykseen.  Näin torjuttiin pysäköintipaikkojen yhteydessä sijainneiden jätevuorien kasvua.  Niissä roskia keräsivät isot maahan kaivetut kidat, mutta nekin suut täyttyivät nopeasti matkalaisten autojen peräkonteista nostetuista säkeistä ja pusseista.  Niinpä levikkeiden roskakuopat luotiin umpeen, kun keräämistä järjesteltiin edellä kerrotusti.

Meillä siis jätehuolto pelasi tavattoman hyvin.  Jos lähdettiin Luopioisiin kaupoille, jäi jätepussi noin joka kolmas päivä Holjalle ja kotiin ajettaessa siis Sahalahdentien risteykseen.

Tästä huvista alettiin luonnollisesti periä hiljakseen kohoavaa vuosimaksua, mitä järjestelyihin tyytyväisinä mielellämme maksoimme.  Lisäksi tutustuin varsin pian Luopioisten erinomaisesti toimivaan aluekaatopaikkaan, mitä pidetään avoinna lauantaisin ja viime kesänä myös keskiviikkoisin.  Kaiken vähänkin isomman ja ongelmallisen ajelen edelleen sinne.  Maksan maksut, jos niitä siellä pyydetään.

Holjan piste lakkautettiin pari vuotta sitten ja paine siirtyi Sahalahdentien risteykseen, mikä siitä lähtien on ollut aina täynnä.  Lisäksi sinne kannetaan surutta kaikkea sinne kuulumatonta.  Runkopatjoja, puutarhakalusteita, kiukaita, autonrenkaita, pesu- ja tiskikoneita, purettuja keittiökalusteita, mikroja, kahvinkeittimiä ja niin edelleen.  Kekseliästä sakkia.  Luopioisten isommalle kaatopaikalle tulee matkaa vajaat kymmenen kilometriä.  Noita edellä kerrottuja tavaroita ei juuri onnistu paikalle hiissaamaan henkilöautolla ilman peräkärryä.  Voin luottamuksellisesti kertoa, että sillä sallitulla kaatopaikalla kirkonkylässä pääsee ajamaan veksaamatta ympäri.

Nyt pitää jatkossa körötellä pitempi matka päästäkseen eroon vähäisistä roskistaan.  Järkevintä meidän kannaltamme on pysähtyä kotiin mennessä vasta ennen Lahdentietä.  Jos nenä kesällä kestää kala- tai kanapaketin hajun.  Entistä suurempi kiusaus tulee työntää vähänkään palavat roskat saunan pesään, kuten takavuosina jopa suositeltiin tekemään.

Tiedotteeseen palautetta antanut epäili näitä pisteitä syntyvän jatkossa hallitsemattomasti sinne tänne ojan pientareille ja metsän painanteisiin.  Tuskinpa automies, joka ei jaksa nytkään ajaa Luopioisten kirkonkylään, rupeaa korvaavaa pistettä kovin pitkältä haeskelemaan.

Mitäpä tekee kaltaiseni tunnollinen mökkiläinen?  Hän maksaa edelleen kuuliaisesti vuotuista jätemaksuaan ja vie mitättömät roskansa joko Pälkäneelle tai Helsinkiin, missä roskahuoneen käyttö otetaan täysimittaisesti huomioon hoitovastikkeessa.  Käyttipä huonetta tai ei.  Pirkanmaan Jätehuolto pitää huolen, että vuosimaksulasku tulee ajallaan.  Mielellään sitä veisi jätteensä sydänhämäläisiin roskiksiin, jos niitä tien poskessa näkyisi.  Nyt lähimpään sallittuun tulee teitä myöten seitsemän kilometriä.

Entisenä poliisimiehenä kummeksun jäteyhtiön ratkaisua.  Rikoksiahan nuo tekevät, kun laittomia tavaroita roskiin tuovat.  Teot vaan pahenevat, kun romut jätetään merkittyjen pisteiden sijaan jonnekin muuanne.  Ehkäpä tehokkaalla valvonnalla ja rikosilmoituksia tekemällä olisi saatu jotakin parannusta asiaan.  Nyt heitetään kaikki vastuu kuluttajalle vetäytymällä kokonaan pois.

Suurin osa kyseisten palvelujen käyttäjistä on lainkuuliaisia asiallisia ihmisiä.  Nyt me kärsimme.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
SHL DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.