Allergia voi oireilla myös yleisenä väsymyksenä – ylilääkäri kertoo, miten allergiaa voi hoitaa kotikonstein ja milloin on syytä lähteä lääkäriin  

Koivu aiheuttaa monille ikäviä oireita keväisin.

Nenä vuotaa, silmät kutisevat ja ääni on käheä: keväiset allergiaoireet ovat monille valitettavan tuttuja. Tavallisimpia oireita ovat nuha ja nenän tukkoisuus ja silmien sidekalvon tulehdus, joka oireilee silmien vuotamisena ja punoituksena. Osalla allergia saattaa oireilla astmana tai astman kaltaisina oireina, esimerkiksi hengenahdistuksena ja yskänä.

Koululaiseen keväällä iskevä väsymys voi olla muutakin kuin pelkkää väsymystä pitkän kouluvuoden jälkeen, sillä allergian vähemmän esillä olevien oireiden joukkoon kuuluu myös vireystilan yleinen lasku.

– On ihan tutkittu juttu, että työikäisillä työteho laskee allergiaan liittyvän väsymyksen takia. Väsymys ei sinänsä ole allergian oire, vaan puhutaan systeemivaikutuksesta: allergiassa on siis kyse koko elimistöön vaikuttavasta tilasta, Tampereen yliopistollisen sairaalan Allergiakeskuksen ylilääkäri Jussi Karjalainen kertoo.

Miten siitepölystä johtuvia allergiaoireita voi helpottaa kotikonstein, Jussi Karjalainen?

– Käsikauppalääkkeinä myytävät antihistamiinit ovat hyvä vaihtoehto. Jos niiden teho ei riitä hillitsemään oireita, apteekista saa myös kortisoninenäsuihketta. Lääkkeettömiäkin vaihtoehtoja on tarjolla, näistä nenäkannu lienee käytetyin. Moni kokee hyödylliseksi huolellisen peseytymisen ja vaatteiden vaihtamisen ulkona oleskelun jälkeen. Käsien peseminen on tässäkin suhteessa hyödyllistä: jos käsiin on jäänyt siitepölyä, niiden kautta sitä päätyy melko helposti esimerkiksi silmiin.

Uskaltaako voimakkaisiin oireisiin nostaa apteekista reseptivapaana saatavan allergialääkkeen annostusta omatoimisesti?

– Lääkkeet ovat turvallisia, mutta annoksen omatoiminen nostaminen ei ole kannatettavaa. Jos oireita ei saa lievitettyä tarpeeksi kotikonstein, kannattaa suunnata lääkärin vastaanotolle. Lääkäri osaa määrätä tilanteen mukaan tarkoituksenmukaisimmat lääkkeet.

Allergian hoidossa käytetään myös siedätyshoitoa. Millä perusteella siedätyshoitoon lähdetään ja pääsee?

– Jos häiritseviä oireita on hoidosta huolimatta, siedätyshoitoa harkitaan. Sitä käytetään yhtä lailla aikuisilla kuin yli 5-vuotiailla lapsillakin. Siedätyshoito on ehdottomasti hyödyllistä ja sen avulla pystytään ehkäisemään uusia allergioita. Jos elimistö on siedätetty esimerkiksi koivun allergeeneille, myöhemmin kesällä kukkivat heinät eivät aiheuta niin suuria ongelmia kuin silloin, jos koivu pääsee aiheuttamaan pahat oireet aiemmin keväällä.

Mitkä siitepölyt aiheuttavat Suomessa eniten allergioita?

– Koivu ja leppä aiheuttavat valtaosan allergiaoireista. Siitepölymäärässä koivu on ihan omassa luokassaan. Leppä on koivun lähisukulainen, joten monet koivulle allergiset ihmiset saavat oireita myös lepän siitepölystä. Pähkinäpensas kuuluu tähän samaan sarjaan, mutta tätä kasvaa Tampereen seudulla huomattavasti vähemmän, joten se aiheuttaa myös huomattavasti vähemmän oireita. Kangasalan Pähkinäkalliossa oli ainakin joskus pähkinäpensasesiintymä, mutta en tiedä, onko esiintymä siellä edelleen.

Varsinkin koivu aiheuttaa ristiallergioita. Minkä kanssa koivu useimmiten allergisoi ristiin?

– Ilmiössä on kyse siitä, että elimistö tunnistaa esimerkiksi ruokien kolmiulotteisessa rakenteessa samankaltaisuutta koivun kanssa. Koivu allergisoi ristiin monien hedelmien ja vihannesten kanssa, esimerkiksi omenan, raa’an porkkanan, sellerin ja perunan.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.