Kirjahylly kertoo kodista: Tutut kirjat herättävät yhteisiä muistoja

Vielä ehtii mukaan Avoimiin kirjahyllyihin

17. toukokuuta asti voi ilmoittaa oman kirjahyllynsä mukaan kesäkuiseen Avoimet kirjahyllyt -tapahtumaan.

300 vuoden takaista Medelplanin puuaapista juhlistavan Lukutaidon vuoden päätapahtumiin Pälkäneellä kuuluu 16. kesäkuuta järjestettävä Avoimet kirjahyllyt -tapahtuma. Siinä pälkäneläiset avaavat neljäksi tunniksi ovensa ja päästävät yleisön kirjahyllyjensä äärelle. Mukaan voi ilmoittautua kuka vain pälkäneläinen, kesäasukas tai vaikka yritys.

Avoimet kirjahyllyt -tapahtuma on herättänyt jo etukäteen laajalti mielenkiintoa, ja muillakin paikkakunnilla saatetaan tulevina vuosina nähdä vastaavanlaisia tempauksia.

Leikkimielisen tapahtuman taustalla on huoli lukemisesta ja lukutaidosta. Myös kirjojen merkitys on muuttunut. Aiemmin kirja- ja levyhyllyt kertoivat kodista: suvun vaiheista, perheen harrastuksista, vanhempien nuoruusvuosista ja esikuvista. Nykyisin hyllyt täyttyvät koriste-esineistä, sillä musiikki kuunnellaan suoratoistopalveluista ja kirjat lainataan kirjastosta tai luetaan ruudulta.

Avoimet kirjahyllyt -tapahtuma esittelee muuttuvaa kirjojen maailmaa. Vielä sukupolvi sitten perhe saattoi ottaa lainaa tietosanakirjasarjaa varten ja hankkia luettavaa kirjakerhon kautta. Nyt faktat tarkistetaan netistä ja pokkarit poimitaan alelaarista. Vanhoista kirjoista uhkaa tulla ongelmajätettä, jotka kelpaavat paperinkeräykseenkin vain, jos niistä jaksaa ensin irrotella kannet.

Avoimet kirjahyllyt -tapahtumaan on ilmoittautunut kymmenkunta kohdetta, joissa on esillä muun muassa vanhoja kirja-aarteita. Mukaan toivotaan lisää tavallisia koteja, joiden Pikkujättiläisten, Mitä missä milloin -vuosikirjojen, Viisikoiden ja Runotyttöjen äärellä moni tavoittaa yhteisiä muistoja. Mukaan pääsee 17.5. saakka ilmoittautumalla osoitteeseen daniel.medelplan@gmail.com.

Tapahtuman järjestävä lukutaitovuoden työryhmä toimittaa kohteille tarkemmat ohjeet ja kävijät paikalle opastavat taulut. Kohteet esitellään 5.6. ilmestyvässä Kesälehdessä, jonka kartan kanssa yleisö pääsee tapahtumapäivänä kiertämään hyllyjä.

 

Avoimet kirjahyllyt -tapahtuma sunnuntaina 16.6.

Lukutaidon vuoden kesätapahtumassa pääsee sunnuntaina 16. kesäkuuta kello 11–15 kiertämään pälkäneläiskotien kirjahyllyjen äärellä.

Ilmoittaudu mukaan tai ilmianna naapurisi 17.5. mennessä osoitteeseen daniel.medelplan@gmail.com. Kerro nimesi ja kohteen osoite – tai vinkkaa, kenellä voisi olla kiinnostava kirjahylly tapahtumaan.

Kohteiden tulee sijaita Pälkäneen kunnan alueella. Kotien ja kesämökkien lisäksi mukaan voi ilmoittaa esimerkiksi työ- ja hoitopaikkoja. Kävijöitä kiinnostavat niin olohuoneen, lastenhuoneen, saunan kuin vessankin kirjahyllyt; esimerkiksi Aku Ankka- ja keittokirjakokoelmat.

Ovensa neljäksi tunniksi avaavien toivotaan poimivan hyllystä esiteltäväksi muutaman itselle tärkeän kirja-aarteen. Tarjoilua kävijät eivät odota, koska kirjojen äärellä ei syödä.

Mukana olevat kohteet kootaan keskiviikkona 5.6. ilmestyvään Sydän-Hämeen Kesälehden karttaan sekä tapahtuman Facebook-sivulle.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?