Aluehallintovirasto tekee laajan tarkastuksen Kukkiakotoon – taustalla vanhuksen kuolemaan johtanut tapaturmainen lääkeyliannostus

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto tekee lähiaikoina laajan tarkastuksen Luopioisissa sijaitsevaan Kukkiakotoon. Tarkastuksen taustalla on vajaan vuoden takainen tapaturmainen lääkeyliannostus, jonka seurauksena Kukkiakodossa asunut 94-vuotias vanhus menehtyi.

– Tarkastuksessa arvioidaan kaikki kyseiseen tehostetun palveluasumisen yksikköön liittyvä toiminta: johtaminen, tilat, henkilöstö, lääkehuolto ja omavalvonta. Kyseessä ei ole mikään yllätyskäynti, vaan sovimme käynnistä ennakkoon, Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston ylitarkastaja Riitta Heinonen kertoo.

Lääkeyliannostapaturma on ollut alkuvuodesta asti tutkittavana sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvirassa. Huhtikuun loppupuolella asia siirrettiin hoidettavaksi Länsi- ja Sisä-Suomen Aluehallintovirastoon.

– Valviran ja aluehallintoviraston työnjako arvioidaan aina tapauskohtaisesti. Tässä tapauksessa terveydenhuollon puoli on vahvasti mukana ja olemme arvioineet, että yksikön tilanne kannattaa selvittää kokonaisuutena. Tarkastuksen jälkeen arvioimme terveydenhuollon puolen kanssa sitä, miten asiassa edetään, Heinonen toteaa.

Lääkeyliannostapaturma on ollut tutkittavana myös poliisilla. Myös poliisi sai hiljattain asiasta lausunnon Valviralta, ja asian tutkinta jatkuu poliisissa edelleen.

 

Kuusikymmentä vanhuskuolemaa tutkittavana Valvirassa

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira selvittää parhaillaan yhteensä noin kuuttakymmentä kantelua, joissa vanhuksen kuolemaan saattaa liittyä hoitovirhe tai vakava laiminlyönti. Vielä helmikuussa julkisuudessa puhuttiin viidestätoista tapauksesta. Kyseessä ovat tapaukset vuosilta 2017–2019.

Uusia kanteluita on tänä vuonna tullut vireille noin kolmekymmentä. Kantelut koskevat sekä yksityisiä että julkisia hoivayksiköitä ympäri maata. Kanteluiden määrän kasvun arvioidaan johtuvan suurelta osin julkisuuden tuomasta aktivoitumisesta.

Asiasta uutisoi alkuviikosta ensimmäisenä Uutissuomalainen.

 

 

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
SHL DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.