Koko Pälkäne pistetään taas siistiksi ympäristötalkoissa

Pälkäneen Lions Clubin siivousryhmä urakoi Onkkaalantien vartta puhtaaksi lehdistä. Kuva vuoden 2017 ympäristöpäivästä.

Perinteiset ympäristöpäivän talkoot järjestetään Pälkäneellä nyt 19. kerran– hyvä päivä on tiistaina 7. toukokuuta, mutta jokainen ryhmä voi toki järjestää siivouksen sille sopivana ajankohtana vaikka seuraavalla viikolla. Alueita siistitään muinakin päivinä – pääasia on, että ympäristö siistiytyy. Myös koulut ovat viikolla omina päivinään mukana kampanjassa.

Siisti ja viihtyisä ympäristö on kaikkien yhteinen asia. Vaikka roskaisia kohtia onkin, ovat monet hoitaneet kotipiirinsä lähialueita ja teiden varsia. Myös kadut ja jalkakäytävät on konevoimin pääosin siivottu. Siivoustalkoisiin kutsutaan kaikkia pälkäneläisiä, myös kesäasukkaita. Kampanja vetoaa myös omakotiasukkaisiin, asuntoyhtiöihin ja liikelaitoksiin, niin että omat pihat ja alueet siistitään. Nämä talkoot sopivat hyvin myös koko perheelle.

Siivoukseen kuuluvat perinteisesti ulkoilu- ja virkistysalueet, teiden varret, torit, parkkipaikat ja muut yhteiset alueet. Toivottavaa olisi, että jokainen kiinteistön omistaja huolehtisi oman pihansa lisäksi tienvarren ja katuojan puhtaaksi omalta kohdaltaan.

Omatoimisuutta tarvitaan

Ympäristöviikon järjestelyissä ovat mukana Pälkäne-Seura ja kunta yhdessä. Tärkeää on, että kylät ja yhdistykset kokoavat itse omat siivousporukkansa ja hoitavat entiset alueensa. Pälkäne-seuran yhdyshenkilö on Vesa Mellavuo (040 7221 629). Koulut järjestävät siivoukset sopivaksi katsomanaan päivänä ja hoitavat vastuualueet kuten ennenkin. Jos huono sää estää talkoilun, ryhmät sopivat uuden ajankohdan.

Maatuvan haravointijätteen ja risut saa kompostoida kaava-alueellakin avokompostissa. Sen sijaan sekajäte täytyy laittaa umpinaiseen kompostoriin, jonka suojaukset täyttävät sekajätteen kompostoinnille asetetut vaatimukset. Haravointijätteiden ja risujen polttaminen voi aiheuttaa kitkerää savua ja siitä voi koitua suurta haittaa naapureille. Nuotiosta lentelevät palavat lehdet tai heinänkorret voivat sytyttää kuivan ruohon. Kaava-alueella jätteiden poltto avomaalla on kielletty, joten se täytyy tehdä astiassa tai tulisijassa.

Aluejätepisteisiin ei rakennusjätteitä saa viedä, ei myöskään kodinkoneita, telkkareita, huonekaluja, akkuja eikä mitään nestemäistä jätettä. Jos aluejätelavan ympärille kertyy luvatonta jätettä, se näyttää kamalalta, ja jäteyhtiö ne useimmiten kuitenkin jossain vaiheessa erilliskuljetuksena siirtää pois. Ennen pitkää syyttömät kuluttaja sen maksavat.

Siivousryhmät voivat hakea Pälkäneen K-Raudasta jätesäkkirullia kunnan laskuun. Risut ja naulattomat ja käsittelemättömät puujätteet voi viedä Woodlandin hakettamoon Kankaanmaalle.

Haravointiroskat Onkkaalassa siirtolavoille

Kunta toimittaa haravointijätteille siirtolavat Pakanrantaan ja Nuijalle maanantaina 6. toukokuuta, ja ne ovat paikoillaan perjantaihin 10. toukokuuta asti. Vanhan hautausmaan vieressä lava on tiistaina 14. toukokuuta. Näille lavoille tuodaan maatuvaa lehti- ja puutarhajätettä – ei siis sekajätettä!

Autojen renkaita ja metalliromua, autojen akkuja, öljyjä ynnä muita vastaavia jätteitä otetaan vastaan Suomen ajoneuvokierrätys/ autopurkamo Euro Nikte Oy:ssä (Pälkäneellä Tehdastie 6, 0400 514 937).

Muuta roskaa sisältävät säkit – esimerkiksi muoveja, pahveja ja lasinpaloja – saa jättää tien varteen, mistä ne korjataan kunnan toimesta pois. Sivukylien siivousryhmät huolehtivat itse jätesäkkien kuljetuksesta, kuten aikaisempinakin vuosina.

 

Repe & Romu Pälkäneellä 2019:

  • Ti 9.7.: Ämmätsä, Kyynärö, Padankoski, Kuohijoki.
  • Ke 10.7.: Rautajärvi, Luopioinen kk, Holja, Puutikkala
  • To 11.7.: Kukkola, Aitoo, Sappee, Salmentaka
  • Ti 16.7.: Myttäälä, Onkkaala, kunnanviraston parkki, Harhala, Vuolijoki, Laitikkala.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?