Juuso Rönkkö: 17-vuotias sahalahtelainen yrittäjänä jo kolme vuotta

Vuoden 4H-nuori jatkaa työntekoa omalla toiminimellä

Juuso Rönkkö laittoi BMW:nsä käyttökuntoon.

Vuoden 4H-nuoreksi Kangasalan seudun 4H-yhdistyksessä valittu Juuso Rönkkö saavutti kaksi tärkeää tavoitetta pääsiäisen alla kiirastorstaina. Tuolloin 17-vuotias sahalahtelainen läpäisi kunniakkaasti autokoulun ajokokeen ja sai maaliin BMW:nsä kunnostuksen. Saman päivän iltana Juuso lähti yhdessä isänsä ja pikkuveljensä kanssa viemään autoa American car show-näyttelyyn Helsinkiin.

– Se ei ole vielä rekisterissä, Juuso selittää syyn trailerilla kuljettamiseen.

Kuukautta ennen pääsiäistä tullut tieto näyttelyyn pääsystä antoi sopivaa potkua auton laittamiseen. Pääsiäisviikon Juuso omisti vuosimallia 1997 olevalle bemarilleen kokonaan niin, että hän oli koulun luvalla poissa oppitunneilta.

– Jos näyttelyä ei olisi ollut, niin auto ei olisi valmistunut ikinä, hän arvelee.

Korjaustaitoinen automies sanoo kunnostaneensa vuosi sitten ostamansa auton käyttökuntoon koko lailla itse. Isä auttoi olemalla mukana uuden moottorin paikalleen laittamisessa. Moottorin uusimisen lisäksi BMW on saanut muiden muassa uuden maalipinnan, tummennetut lasit ja uutta pohjaa. Vaihto-osia on saatu Juuson toisesta ostamasta autosta.

Alihankintaa Autotaloille

Ajoon ja käyttöön tarkoitetun BMW:n laitto oli kuluneen talven harrastus. Nyt Juusolla on jo mielessä uusi hankinta.

–Moottoripyörän voisi ostaa ensi vuoden kesäksi. Kun myyn kevytmoottoripyörän pois, niin saan siitä rahaa moottoripyörän ostoon.

Juuso rahoittaa hankintojaan tekemällä töitä yrittäjänä. Kolme vuotta sitten, täytettyään juuri 14 vuotta, hän ryhtyi 4H-yrittäjäksi, jonka toimenkuvaan kuuluu auton pesua ja vahausta sekä renkaiden vaihtoa.

Puolentoistavuoden ajan yrittäjä työskenteli kotipihassaan Sahalahdella. Ensi syksynä tulee kuluneeksi kaksi vuotta siitä, kun hän alkoi työskennellä myös alihankintana TeeKoo Autotaloille koulunkäynnin ohessa.

–Laitan siellä autoja myyntikuntoon.

Tero Karhu oli minun ensimmäinen asiakkaani, kun aloitin 4H-yrittäjänä. Tein Autotaloille myös TET-jakson, Juuso kertoo naapuritalossa asuvasta työllistäjästään.

Juuso työskentelee Autotaloilla ympäri vuoden.

–Sieltä tulee päätulo. Kotona tehdystä työstä saan plussaa sen päälle.

Tuore ajokortti mahdollistaa sen, että yrittäjä voi pakata esimerkiksi renkaidenvaihtotarvikkeet auton kyytiin ja mennä tekemään työt asiakkaan omassa pihassa. Pienet auton huoltotyötkin sujuvat. Hän kaavailee tekevänsä näitä keikkoja enintään 20 kilometrin etäisyydelle omasta kodistaan.

Koulu joustaa

Juuso Rönköllä on pian ensimmäinen vuosi käytynä logistiikkalinjalla Tredun toimipisteessä Hervannassa. Linjalta valmistuu yhdistelmäajoneuvon kuljettajia.

Oman vuosikurssinsa kärkipäähän lukeutuva tredulainen vakuuttaa opiskelun ja yrittämisen lomittuvan toisiinsa vaivattomasti.

–Koulussa suhtaudutaan hyvin. Siellä arvostetaan sitä, että ihminen tekee.

–Kun meillä oli koulussa työssäoppimisjakso, niin sain sen tehdä itselleni, Juuso kehuu oman opinahjonsa joustavaa suhtautumista.

 

 

 

 

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.