Miksei KOSTIA AREENA ärsytä tarpeeksi?

Pälkäneläiset suomen kielen asiantuntijat nostivat keskusteluun liikuntahalli Kostia-areenan julkisivutekstin kielioppisäännöistä piittaamattoman kirjoitusasun.

Luotettavista lähteistä voi jokainen tarkistaa, että jos kerran ”Finlandia-talo” tarvitsee yhdysmerkin siksi, että kyseessä on erisnimen sisältävä yhdyssana, samalla logiikalla ”Kostia-areena” pitäisi tunnistaa vastaavanlaiseksi sanaksi. Tapaus KOSTIA AREENAN vuoksi pälkäneläisten ei silti tarvitse nolostella ylen määrin. Miksikö?

Pikainen internetin kuvaston selaaminen osoittaa, että yhdysmerkein varustettua nimistöä saa hakemalla hakea Suomen niemen liikuntahallien seiniltä. Ilmiötä saattaa selittää paitsi ilman välimerkkejä esiintyvän kansainvälisen sanaston runsastuminen julkisivujen valomainoksissa myös liikuntapaikkojen sponsorirahoitus, jolloin mesenaatin logon ympäristö on haluttu pitää mahdollisimman kevyenä meikäläisten kirjoitussääntöjen tuottamasta kuormasta.

Onkkaalan liikuntahallille oli varmasti haettu fyysisiä malleja kauan ennen rakentamispäätöstä, ja nimitoimikunnan alitajuntaan lienee tuolloin painunut lukuisia välimerkittömiä nimikointiesimerkkejä.

2000-luvulle tultaessa viestintä on moninkertaistunut ja nopeutunut. Ellei tohdita kirjoittaa mielipidekirjoitusta pitäjänlehteen, voidaan vähintään kommentoida lyhyesti nettiuutista. Tekstejä tuottavat jossain määrin ja muodossa lähes kaikki, joten joukkoon päätyy massoittain kirjoitussäännöistä piittaamatonta tai niitä hallitsematonta ilmaisua. Sanoja korvataan hymiöin ja emojein. Olen ihan varma, että kaikki koulua käyneet pälkäneläiset tai vierailijat eivät edes tunnista ”KOSTIA AREENAA” yhdyssanaksi, jolloin yhdysmerkitön kirjoitusasu ei kiinnitä mitään huomiota.

Miten uuden liikuntahallin pääjulkisivu olisi pitänyt nimikoida, jotta kaikki olisivat olleet tyytyväisiä? Erottuva kompakti logo olisi mielestäni pessyt mennen tullen pitkän sanan, joka toden totta vaikuttaa olevan pikkuisen vinossa vaakasuorasta poikkeavan räystään alla – vatupassisuoruutta en sinänsä epäile.

Kahden sanan väliin on jätetty kenties turhankin paljon ilmaa, ja kun vierekkäisten A-kirjainten vinot kyljet vielä korostavat tyhjyyttä, yhdyssanapoliisien ärsyyntymiskynnys on ylitetty. Puuaapisen pitäjä ei silti saane liikunta-areenan julkisivutekstin vuoksi häpeätahraa lukutaidon juhlavuotenakaan, sillä kaikki ohiajajat eivät osaa linkittää Kostia-sanaa Pälkäneeseen lainkaan.

Julkisivujen nimikointi on arkkitehtuurin alalaji, jossa pelataan joka tapauksessa hieman eri säännöin kuin muussa tekstin tuottamisessa. Kyllä, ”MAUNO KOIVISTO KESKUS” on kauhistuttava kirjoitusrikos, mutta tekstimassa näyttää peräti hyvältä turkulaisen kongressirakennuksen pääsisäänkäynnissä.

Olin osa liikuntahallin rakennustoimikuntaa, joka päätti sen nimestä. Olisin itse valinnut rakennukselle P-alkuisen lyhyen nimen ja areenan olisin suonut saavan väliviivallisen kirjoitusasun. Äänestimme demokraattisesti ja jäin vähemmistöön, mutten ole menettänyt yöuniani ”KOSTIA AREENAN” takia. Lausuttaessa yhdysmerkin puuttuminen ei herätä lainkaan huomiota, mutta joka nyt rohkenisi kirjoittaa rakennuksen seinään ”KOSTIA KOULU”, silloin panisin ensimmäisenä nimeni muutosta vaativaan adressiin.

Salla Paakkunainen
Pälkäne

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?