Suojan talo sai kylkiinsä uuden ulkovuorauksen, maalaus tehdään kevään aikana

Kuhmalahdella sijaitseva Suojan talo maalataan kevään aikana kauttaaltaan. Uusi ulkovuoraus on jo valmis.

Kuhmalahden Suojan talo on saanut kylkiinsä uuden ulkovuorauksen. Uudet laudat asennettiin suojeluskunnan taloon huhtikuun aikana. Talo saa samalla uuden maalipinnan. Maalausta tehdään kevään aikana talkoovoimin.

– Koko talo on tarkoitus maalata, Kuhmalahden Manttaali-säätiön puheenjohtaja Ilpo Lehtinen kertoo.

Manttaali-säätiö sai remonttia varten 5000 euron suuruisen avustuksen Pomoottorilta. Suojan taloa on huollettu viime vuosina säännöllisesti: viisi vuotta sitten uusittiin katto, vesikourut ja syöksytorvet, ja pihaakin on ehostettu lähivuosina. Toissasyksynä sisätiloissa tehtiin keittiöremontti.

– Pian 100-vuotiassa talossa riittää kyllä remontoitavaa ja huollettavaa jatkossakin. Esimerkiksi lämmitysjärjestelmän ehostaminen alkaa pian olla ajankohtaista, Lehtinen kertoo.

Satavuotisjuhlat syksyllä

Suojan talo täyttää pian sata vuotta, ja satavuotisjuhlia vietetään lauantaina 28. syyskuuta. Syyskuun viimeisenä sunnuntaina vuonna 1919 vihitty Kuhmalahden Suoja on tiettävästi Suomen ensimmäinen suojeluskunnan itse tekemä toimitalo. Joitakin suojelukuntataloja oli käytössä jo sitä ennen, mutta ne olivat valmiita taloja, jotka suojeluskunnat ostivat tai vuokrasivat käyttöönsä.

Suojeluskuntatalot tehtiin pääosin 1920-luvulla. Niitä on joka kunnassa – joskin jotkin talot ovat palaneet tai hävitetty huonokuntoisina, kuten Kangasalla tehtiin. Esimerkiksi Luopioisten Seuratalo, Pälkäneen Nuija, Sahalahden Kontula, Eräjärven Erälinna ja Oriveden Suoja ovat kaikki entisiä suojeluskuntataloja.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.