Tavase ei petä – vuosikymmeniä jatkunut hanke puhallettiin taas jalkeille

Tavaseen voivat pälkäneläiset ja kangasalalaiset yhä luottaa. Kun tekopohjavesiyhtiö vie asioitaan eteenpäin, tapahtuu se poikkeuksetta lomien tai pyhien alla. Sattumaa tai ei, pahat kielet saavat siitä vahvasti pontta näkemykselleen, jonka mukaan yhtiö haluaa tehdä asioiden hoitamisen muille toimijoille mahdollisimman hankalaksi.

Tällä kertaa yhtiö laittoi lupahakuprosessin uuden kierroksen liikkeelle pääsiäisen alla – niin, että hakemuksen nähtävilläolon ensimmäinen viikko osui käytännössä pyhäpäiviin. Samoihin aikoihin sattui julkistumaan myös korkeimman hallinto-oikeuden päätös, jolla maakuntakaava hyväksyttiin alkuperäisessä muodossaan – ja samalla sisältäen varauksen mahdolliselle tekopohjavesilaitokselle. Pirkanmaan liiton mukaan merkinnässä tosin oli kyse kaavateknisestä seikasta, joka ei mitenkään liittynyt Tavaseen.

Hirtehistä huumoria Tavase-vastustajat löytänevät paitsi uusimman kuolleista nousemisen ajankohdasta myös lupahakemuksen ”vähäisiksi” arvioiduista vaikutuksista, mutta tämä tuskin jaksaa naurattaa heistä moniakaan. Niin suurista panoksista moneen kertaan tyrmätyn tekopohjavesiyhtiön kanssa koetaan pelattavan.

Kangasalan uusimpia reaktioita tulevat seuraamaan suurennuslasin kanssa niin oman kaupungin kuin naapurikunnankin asukkaat.

Kangasalla oli jo kertaalleen mahdollisuus lähteä yhtiöstä, mutta tuolloin kaupungin johto puhui valtuutetut jäämään edunvalvonnan nimissä. Mikäli kaupunki ei nyt tee kantaansa hankkeeseen täysin selväksi, voi kovin helposti alkaa näyttää siltä, että Kangasalan irrottaminen yhtiöstä ei ole oikeastaan koskaan ollutkaan viranhaltijoiden tehtävälistalla – varsinkin, kun kaupungin oma edustaja yhtiön hallituksessa on lähinnä viitannut valtuuston toiveille kintaalla.

On selvää, että jos jo moneen kertaan kuiviin imetty Tavase jollakin ilveellä saisi järjestettyä itselleen luvan toiminnalle Kangasalla, kääntyisivät katseet seuraavaksi Pälkäneen puolelle. Kangasalan puolelta saatava vesimäärä jäisi alkuperäissuunnitelmiin nähden riittämättömäksi, vaikka ironista kyllä kukaan yhtiön osakaskunnista ei tuota vettä nykytilanteessa edes kaipaisi.

Vuosikymmeniä sitten alkanut projekti on matkan varrella muuttunut mielenkiintoisesta avauksesta arvovaltakamppailuksi ja suoranaiseksi farssiksi, johon uppoavista euroista ihmeen moni ei ole jaksanut kiinnostua.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
SHL DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.