Tiihalaan kerääntyy satoja hanhia lepäämään – autotien melske ei matkalaisia haittaa

Tiihalan pellolla lepäilevät linnut kiinnittävät keväisin autoilijoiden huomion. Tänä keväänä pääosassa ovat olleet poikkeuksellisen suuret hanhiparvet. Huomiota herättävien suurten lintujen kuten joutsenten ja hanhien lisäksi alueella lepotaukoja viettävät sankoin joukoin myös esimerkiksi pulmuset sekä kottaraiset. Pirkanmaan lintutieteellisen yhdistyksen puheenjohtaja Jukka T. Helin kertoo Tiihalan alueen olevan linnuille soveliasta muutonaikaista levähtämisaluetta, minne monet linnut palaavat vuosi toisensa jälkeen.

– Siellä on peltoa, pieniä järviä sekä kosteikkoa. Linnut lepäilevät muuttomatkallaan paikoilla, joista
löytyy ravintoa. Usein hanhet, kurjet ja laulujoutsenet ovat vuosi vuoden jälkeen samoilla perinteisillä paikoilla kerääntyneenä, mutta jos paikalla ei ole joinakin vuosina esimerkiksi peltojen viljelytilanteen takia riittävästi ravintoa, ne etsivät tällöin toisia paikkoja.

Linnut kaipaavat taukopaikaltaan turvallisuutta, mutta ympäristön meteli muuttajia ei häiritse.

– Linnut eivät juurikaan pelkää ohiajavia autoja, joten suuria levähtäjämääriä voi olla aivan vilkkaan maantien lähistöllä, kertoo Helin.

Laulujoutsenia Tiihalassa alkukeväästä.

Linnut alkavat kerääntyä Tiihalaan jo maaliskuun lopulla. Ensimmäisenä pellolle lehahtavat laulujoutsenet, töyhtöhyypät sekä suuret pulmusparvet. Huhtikuun lopulla saapuvat hanhet, jotka viipyvät nykyään Pirkanmaalla entistä pidempään.

– Tänä keväänä hanhet alkoivat jatkaa muuttoaan Tiihalasta vasta toukokuun alussa. Hanhia laskettiin alueelta vielä huhtikuun lopussa 900 paikallista lintua, Helin kertoo ennätysmäisestä hanhimäärästä.

Hanhista myös tundranhanhet ovat löytäneet Tiihalan lepopaikan tänä vuonna entistä paremmin. Lintuja oli alueella jopa sata yksilöä kerrallaan. Laulujoutsenet saapuvat pellolle tundrahanhien tavoin enimmillään sadan linnun parvissa ja jatkavat matkaansa kesäkuun alkuun mennessä.

Muista lintulajeista kottaraisia alueella voi muuttoaikaan nähdä helposti sadan yksilön parvissa. Tänä vuonna pellolle tiensä ovat löytäneet myös monenlaiset peippolinnut ja kahlaajat sekä muutama isokuovi.

Tiihalan pellon lisäksi Pälkäneen ja Kangasalan alueella on muitakin muuttolintujen suosimia kerääntymäpaikkoja. Yksi hyvä alue on Sahalahdella Korpiniemen peltoalue tai Huutijärven Teerimäen pellot. Pälkäneellä Epaalan sekä Ruokolan pellot ovat linnuille mieluisia. Myös Kangasalan Kuhmalahden Tervaniemessä on toisinaan hyvä muuttolintujen kerääntymäalue.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.