”Miksi ihmeessä tarkempia tutkimuksia ei tehdä?” – Huutijärven puukoulua käyvien oppilaiden vanhemmat haluaisivat tutkituttaa puukoulun kunnon perusteellisesti

– En jaksa ymmärtää, miksi puukoulun rakenteita ei ole tutkittu ja miksei niistä oteta näytteitä. Mielestäni – ja moni vanhempi on kanssani samaa mieltä – nämä pitäisi ehdottomasti tarkistaa, Huutijärven puukoulussa opiskelevan lapsen vanhempi toteaa.

Huutijärven puukoulussa opiskelee tänä vuonna kaksi kolmatta luokkaa, joissa on yhteensä 47 oppilasta. Tästä joukosta 13 lasta vanhempineen on ollut yhteydessä koulun terveydenhoitajaan erilaisten oireiden vuoksi. Moni vanhemmista epäilee oireiden johtuvan koulun huonosta sisäilmasta.

Kangasalan kaupungin sisäilmatyöryhmä tutki puukoulun sisäilmaa huhtikuun alkupuolella. Ilmanvaihdon toimivuutta tutkittiin kahdessa opetusluokassa hiilidioksidimittauksin, ja molempien luokkien mittaustulokset täyttivät asumisterveysasetuksen. Samalla kaupunki tiedotti, ettei se jatka asian selvittämistä teknisillä tutkimuksilla tai muilla mittauksilla.

– Esille ei ole tullut mitään perusteita sisäilma- tai rakennetutkimuksille, kiinteistöinsinööri Olli Rissanen Kangasalan kaupungin teknisestä keskuksesta perustelee.

Vanhemmista moni kuitenkin haluaisi sulkea pois mahdollisuuden siitä, että rakennuksessa olisi kosteusvaurio.

– Koska niin monella oppilaalla on oireita, olisi niiden syyt selvitettävä perusteellisesti, puukoulussa opiskelevan oppilaan vanhempi sanoo.

Puukoulussa opiskelevilla oppilailla on ollut muun muassa päänsärkyä, iho-oireita, infektioalttiutta, astman pahenemista ja jopa kuumeilua.

Puukoulun kahdessa opetustilassa opiskelevat luokat ovat vaihtuneet vuosittain, eli yksittäinen luokka on opiskellut tiloissa aina vuoden kerrallaan.

– Kun koulua laajennettiin kolme vuotta sitten, terveystarkastaja suositteli, että puukoulun luokkahuoneet eivät olisi jatkuvassa opetuskäytössä. Mutta tämä ei ole nyt kuitenkaan toteutunut, oppilaan vanhempi ihmettelee.

Huutijärven koulussa järjestetään perusopetusta vuosiluokille 1–6. Koulussa annetaan myös esiopetusta. Oppilaita on noin 230 pääasiassa Huutijärven, Raikun ja Kautialan alueilta. Koulu toimii kahdessa rakennuksessa: 1900-luvun alussa rakennetussa puukoulussa ja vuonna 1952 rakennetussa kivikoulussa. Kivikoulua laajennettiin 2000-neliöisellä uudisrakennuksella vuonna 2017.

Kautialan koulua käsitellään valtuustossa maanantaina

Huutijärven puukoulun kunto kiinnostaa myös Kautialassa, sillä Kautialan 17-oppilainen koulu on parhaillaan lopetusuhan alla. On mahdollista, että Kautialan 1–4-luokkalaisetkin siirretään elokuusta alkaen Huutijärvelle. Kautialan alueen viides- ja kuudesluokkalaiset ovat käyneet Huutijärven koulua jo aiemminkin.

Kautialan koulurakennus kärsii sisäilmaongelmista, ja kaupungin arvion mukaan rakennus on ylittänyt teknisen käyttöiän ja vaatisi siten peruskorjausluonteisen remontin. Kangasalan valtuusto jätti huhtikuisessa kokouksessaan Kautialan koulun lakkautusasian pöydälle. Valtuusto käsittelee koulun lakkautusasiaa uudelleen kokouksessaan ensi maanantaina.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.