Eväät elämään

Olemme saaneet yhteisvastuu keräyksen päätökseen. Kiitos kaikille siihen osallistuneille.

Nyt on heti perään alkamassa toinen tärkeä valtakunnallinen keräys. Nimittäin lähetysjärjestö Fidan Eväät elämään -keräys. Tämän kertaisen keräyksen tuotto käytetään vammaisten lasten hyväksi tehtävään työhön Kongon Demokraattisessa kansantasavallassa. Siellä varsinkin lapset kärsivät vuosikymmeniä kestäneen sodan seurauksista.

Esimerkkinä 15-vuotias Rhena. Hän vammautui joukkoraiskauksen seurauksena hänen hakiessaan vettä kaivolta. Hän synnytti pojan, eikä vonut enää palata kouluun. Jos häneltä kysyttäisiin, mitä hän toivoisi jos saisi toivoa ihan mitä vaan.
Hän ”toivoisi saavansa palan saippuaa, että saisi sillä pestä vauvansa.”

Kongolainen lääkäri ja rauhan nobelisti vuodelta 2018 toimii keräyksen suojelijana.

– Olemme hoitaneet tuhansia raiskattuja lapsia vuodessa. Aikaisemmin potilaat olivat aikuisia, mutta viiden viime vuoden ajan potilaiden joukossa on ollut jopa vauvoja, kertoo raiskattuja Panzin sairaalassa hoitava kongolainen lääkäri Denis Mukwege.

Kongossa vammaiset lapset kärsivät kaksin verroin sekä kymmeniä vuosia kestäneestä sissisodasta, että sydäntä särkevästä syrjinnästä.  Monet vanhemmat piilottelevat vammaisia lapsiaan. Jos heiltä kysyy perheen lapsilukua he laskevat lukuun mukaan vain terveet lapset. Vain harva vammainen tai sodan vammauttama lapsi pääsee kouluun.

Kehitysmaissa yleisin vammautumisen syy ja seuraus on köyhyys. Kun sanitaatio-olot ovat heikot ja terveydenhoito puutteellista, tavallisetkin sairaudet voivat johtaa vammautumiseen.  Myös konfliktit lisäävät vammaisuutta.

Vammaisten ihmisoikeuksien kunnioittaminen on Fidan työn tärkeä tavoite Kongon yhteisöissä. Fida edistää vammaisten lasten osallistavaa opetusta Kongon itäosissa ja Goman kaupungin alueella.

Kouluilla ei ole resursseja eikä rakenteita vammaisten lasten oppimistarpeiden huomioimiseksi. Lapsilla ei aina ole edes välttämättömiä apuvälineitä, kuten kainalosauvoja tai pyörätuoleja kouluun pääsemiseksi. Koulua käymällä myös vammaiset lapset kasvavat osaksi yhteisöä ja voivat työllistyä myöhemmin elämässä. Samalla syrjivät asenteet vammaisia ihmisiä ja muita vähemmistöjä kohtaan vähenevät.
Kumppanina toimii Kongon helluntaikirkko CEPAC.

Tähän keräykseen haluan nyt kutsua sinua mukaan.

Asta Metsomäki

Lue lisää aiheesta:

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?