Luopioisten maalausryhmä: näyttely Mikkolan Navetalla

Raijat ovat pysyneet, vaikka paikat ja ihmiset ovat vaihtuneet

Raija Eskolin (vasemmalla) ja Raija Vaaleri esittelevät kuluneella opistokaudella tehtyjä töitä.

Luopioislaiset maalauksen harrastajat ovat tämän vuosituhannen aikana käyneet tunneillaan niin Sahalahdella, Aitoossa kuin Pälkäneelläkin. Nykyinen kokoontumispaikka Mikkolan Navetalla tuli käyttöön, kun maalaajat saivat oman ryhmän Luopioisiin ja opettajaksi pyytämänsä Irene Karangan.

Opettajat ja paikat ovat vaihtuneet samoin kuin ryhmäläiset kahta poikkeusta lukuun ottamatta. Raijat, Raija Eskolin ja Raija Vaaleri, ovat pysyneet mukana vuodesta toiseen. Eskolin muistaa kulkeneensa ryhmissä vuodesta 2002 lähtien, Vaaleri ei aivan niin pitkään, mutta kuitenkin jo yli kymmenen vuoden ajan.

– Olemme jo ilmoittautuneet syksyllä alkavalle kurssille, naiset kertoivat tämän kevään näyttelyn kynnyksellä.

Ryhmän leipuri ja
jäsenien värvääjä

– Se on vaan niin kivaa, Raija Eskolin tiivistää maalaamisen merkityksen itselleen.

– Olin aina haaveillut, että joskus vielä maalaan. Kun meni näkö toisesta silmästä, niin pelästyin, että saanko toteutettua haavetta ollenkaan.

Silmän sokeutuminen olikin se ratkaiseva sysäys, mikä sai Eskolinin ensimmäisen kerran ilmoittautumaan maalausryhmän kurssille.

Kuluneella kaudella, joka oli Eskolinille jo 17. peräkkäinen kausi, ryhmä kokoontui Mikkolan Navetan yhdistysnurkassa joka toinen torstai. Kokoontumiskertojen yksi vakituinen ohjelmanumero on yhteinen kahvitteluhetki.

– Minä aina leivon. On jotakin hyötyä minustakin, jos en niin paljon maalaa, sanoo Raija Vaaleri sanoo ja kehuu samaan hengenvetoon ryhmää hirveän mukavaksi.

– Olen ajatellut, että niin kauan kuin pystyn, menen täysillä ja teen, mitä tykkään, hän lisää.

Mukavaan ryhmään on helppo kysellä mukaan uusia jäseniä. Vaaleri värvääkin tilaisuuden tullen, vaikka esimerkiksi terveysaseman odotustiloissa, joukkoon lisää maalaajia.

Alastonmallista
luonnostelua Sahalahdella

Kuluneella kaudella Luopioisten maalausryhmäläisillä oli yksi yhteinen kokoontuminen Sahalahden maalausryhmän kanssa. Ryhmät tekivät tuolloin luonnoksia alastonmallista Sahalahdella.

– Malli istui keskellä ja ryhmäläiset tekivät luonnoksia eri kulmista, Irene Karanka kuvaa tilannetta.

– Malli on sama, mutta työt ovat hyvin erilaisia. Kuva on liitetty erilaisiin taustoihin, opettaja lisää ja viittaa näytteille nostettuihin töihin, joissa alaston nainen istuu yhdessä taulussa laiturilla ja toisessa saunan penkillä.

Toinen kauden teema alastonmallista maalaamisen rinnalla oli kuultovärimaalaus. Se on kerrosvärimaalausta, toiselta nimeltään laseerausta, jossa käytetään läpikuultaviksi ohennettuja värejä.

Valkeakoski-Opiston Luopioisten maalausryhmän näyttely on esillä Mikkolan Navettakalleriassa 31.5 saakka. Töitänsä ovat tuoneet esille Raija Eskolin, Laura Viukari, Helka Kortteenpohja, Raija Vaaleri, Tirppa Ventoniemi, Ritva Estola-Vähätalo, Reetta Mäkelä ja Kaarina Satela.

 

 

 

 

 

 

 

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.