Diamond-bussi juhli 90-vuotissyntymäpäiviään

Diamondin eli Timon syntymäpäivää vietettiin Olavi Sallinen-entisöintipalkinnon jakotilaisuuden yhteydessä Vehoniemessä 6. toukokuuta. Tilaisuudessa palkittiin Diamondin kunnostuksiin vuosina 1967 ja 1991 aktiivisesti osallistuneet henkilöt, joista paikalla olivat vasemmalta lukien: Reijo Aaltonen, Harri Honkanen, Kauko Välimäki, Matti Nieminen, Antti Prusi, Pekka Kuisma, Helena Aaltonen ja Matti Järvenpää. Pekka Kuismalla on sylissään Olavi Sallinen-palkinto. Kuva Meelis Niin

Tampereen seudun mobilistien kerhobussin Diamondin 90-vuotissyntymäpäiviä juhlittiin Vehoniemessä 6. toukokuuta. Yhdistys hankki vuonna 1967 kerhobussikseen Diamond T Special vuoden 1929 linja-auton. Auto sai kutsumanimen Timo.

Linja-auton kori on tehty Pirkanmaalla, Tampereen Autokoritehtaassa tai ehkä Messukylän koritehtaassa. Alusta on valmistettu Yhdysvaltain Illinoisin Chicagossa Diamond T Special Car Companyn tehtaassa. Veljekset Antti ja Matti Suojärvi ajoivat sillä Pirkkala–Pyynikintori-linjaa. Diamond liikkui häkäpöntön voimin sotavuosina kotiseudullaan. Vuonna 1954 se oli täysin palvellut. Liikennöitsijä Antti Suojärvi lahjoitti sen Pirkkalan Nuolialan kouluun jatkoluokkien teknisen opetuksen havaintovälineeksi.

Auto oli 1960-luvun loppupuolella niin rappeutunut, ettei se enää vastannut tarkoitustaan. Antti Suojärvi lahjoitti sen Tampereen Seudun Mobilisteille. Se siirrettiin Kangasalle ja kunnostus alkoi. Kiinniruostuneen Hercules-moottorin tilalle saatiin osat Tampellalta vastaavaan, hieman suuremmaksi porattuun Tampella-Hercules-AMI-moottoriin. Osia haettiin Norjan Tromsösta asti. Auto valmistui vuonna 1969 ja sen jälkeen sillä ajettiin paljon; käyntiin Ruotsissa ja osallistuttiin SAHK:n Retkeilyajoihin.

Auton runsas käyttö ja säästä riippumaton, tiukka keikkatahti lahottivat korin, kun ikkunoiden tiivistekumit hapertuivat ja kosteus pääsi seiniin. Kaikki puuosat uusittiin 1990-luvun alussa. Työssä pyrittiin käyttämään samoja materiaaleja kuin uutena vuonna 1929. Ajokki Oy uusi koripellityksen.  Sen jälkeen sitä on huolellisesti säilytetty tallissa. Vuoden 2018 se oli Mobilian näyttelyssä.

Diamondin 90-vuosijuhlavuotena se on yksi vanhimmista liikkuvista busseista Suomessa.

Diamond esiintyy lauantaina 8. kesäkuuta Kurvaa Kangasalle Mobilian pihalla. 5.–6. heinäkuuta sillä on esittelyajo RestauRanta-markkinoilla Teivon ravikeskuksessa. Tampereen seudun mobilistit myy Diamond 90 vuotisjuhlamukeja ajoneuvon kunnossapidon hyväksi molemmissa tapahtumissa.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
SHL DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.