Kautialan koulu lakkautetaan, valtuusto päätti asiasta äänestysten jälkeen

Kautialan koulun vanhempainyhdistys järjesti ennen valtuuston kokousta Kylä Kylässä -tempauksen Kautialan koulun ja monipalvelukeskuksen puolesta Kangasala-talon pihassa. Mukana oli muun muassa eläimiä ja kepparirata. Tarjolla oli myös kahvia ja mehua.

Kautialan koulu lakkautetaan ensi elokuusta alkaen. Kangasalan kaupunginvaltuusto päätti asiasta maanantai-illan kokouksessaan. Päätöstä edelsi kaksi äänestystä: ensin äänestettiin Marko Törhösen (ps) ja Tony Lähteen (vihr) kaupunginhallituksen esityksestä poikkeavien esitysten välillä.

Törhönen esitti Simo Arran (kesk) kannattamana, että Kautialan koulua ei lakkauteta.

– Kautialan koulu saataisiin kohtuullisilla kuluilla toimintakuntoiseksi muutamaksi vuodeksi. Täytyy muistaa, että koulun purkamisestakin tulee kustannuksia. Koulun lakkautus on myös ristiriidassa Kangasalan kaupunkistrategian kanssa, Törhönen perusteli esitystään.

Arra säesti Törhöstä ja toivoi, että kylän viimeisiä lähipalveluja ei lakkautettaisi.

– Kunnalliset verot ja maksut maksetaan maaseudullakin, vaikka monet sellaiset asiat, jotka kaupunki hoitaa nauhataajamissa, hoidetaan maaseudun kylissä talkoilla, Arra muistutti.

Lähde puolestaan esitti Jorma Mäntylän (vas) kannattamana, että koulutyö jatkuisi Kautialassa lukuvuoden 2020–2021 loppuun asti, ja että koulu pidettäisiin toimintakuntoisena kunnostamalla rakennuksen liikuntasalin maanvarainen lattia.

– Kautialan koulu on toiminut jo 125 vuotta. Koulun lakkauttamisesitys oli masentava yllätys kyläläisille. En kuitenkaan näe kunnon perusteita koulun lakkauttamiselle, Lähde perusteli.

Valtuusto äänesti muutosesitysten voittajaksi Törhösen esityksen äänin 13–12. 26 valtuutettua äänesti tyhjää.

Seuraavaksi valtuusto äänesti Törhösen esityksen ja kaupunginhallituksen esityksen, eli koulun lakkauttamista puoltavan esityksen välillä. Kautialan koulun lakkauttamisen puolesta äänesti 32 valtuutettua ja lakkauttamista vastaan 18 valtuutettua. Yksi valtuutetuista äänesti tyhjää.

Valtuuston päätös tietää sitä, että elokuusta alkaen Kautialan alueen 1-4-luokkalaiset käyvät koulua Huutijärven koulussa. Kautialasta on jo aiemmin kuljettu Huutijärvelle esikouluun sekä viidennelle ja kuudennelle luokalle.

Kautialan koulussa opiskelee pian päättyvällä lukukaudella 17 oppilasta. Teknisen käyttöikänsä loppupäässä oleva 50 vuotta vanha koulurakennus on kärsinyt sisäilmaongelmista.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
SHL DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.