Täysi toukokuu

Oi ihana toukokuu. Kohta on kesä, mutta siitä ei pääse ihan vielä nauttimaan: ensin pitää selvitä kuukaudesta, joka on monessa perheessä tavallistakin täydempi kalenterisulkeisia. Perheiden lukujärjestykseen koko talven kuuluneiden menojen lisäksi toukokuuhun osuu paljon muutakin: lasten talviharrastusten päättäjäisiä, kesäharrastusten aloittajaisia ja vanhempainiltoja, koulujen ja päiväkotien kevätjuhlia, äitienpäiväjuhlallisuuksia, eskariin ja uusiin kouluihin tutustumisia, taloyhtiön kevättalkoita, kavereiden synttäreitä ynnä muuta ynnä muuta. Jossain välissä vanhempien olisi kiva ehtiä myös omiin harrastuksiin tai vaikkapa ihan vain ystäviä tapaamaan. Nämäkin menot pitää lyödä hyvissä ajoin kalenteriin, jotta niille löytyy sitten joskus aikaa. Ja sitten ei kun pitämään sormia ristissä, ettei kukaan satu sairastumaan tärkeiden menojen alla…

Kun yhdelle ainoalle toukokuun päivälle osuu toisen vanhemman koko päivän koulutus, yhden lapsen luokkaretki, yhden lapsen vanhempien työajalle osuva esikoulututustuminen ja yhden lapsen treenit sekä toisen peli-ilta ja kolmannen talkoovuoro koulun kevättapahtumassa ja vielä esikoulun vanhempainilta, täytyy logistiikka suunnitella huolella. Vientivuoroista sovitaan jo hyvissä ajoin ja päivää suunnitellaan kuin suurta urheilujuhlaa: minä hoidan tuon, tuon ja tuon – hoida sinä se, ja se. Mitäs sitten, jos perheessä olisikin vain yksi vanhempi? Haastekerroin nousisi tällöin ihan uusiin lukemiin. Ihmettelen, miten yksinhuoltajat (joille samalla nostan hattua) oikein pärjäävät tässä toukokuun rumbassa.

Toukokuun aikataulumuutoksista ilmoitetaan koulun puolesta lähinnä Wilman kautta ja päiväkodin osalta sähköpostilla. Muutokset tuovat vanhemmille paljon lisämuistettavaa: joku päivä koulu alkaakin tunnin myöhemmin kuin tavallisesti, toisena kouluun mennään täysin normaalista poikkeavassa aikataulussa. Yhtenä päivänä pitää muistaa päiväkotilapselle eväät mukaan ja toisena koululaiselle 4 euroa retkirahaa. Yhtenä päivänä mukana pitää olla polkupyörä ja toisena kouluun saa viedä pienen määrän herkkuja. Vanhempien muistikapasiteetti on kovilla, kun poikkeusaikatauluja tulee monesta suunnasta ja monelle eri päivälle. Homma toki helpottuu lasten kasvaessa, kun jälkikasvu osaa huolehtia yhä paremmin omista menoistaan ja muistamisistaan. Silti lisämuistille – ainakin omassa tapauksessani – olisi varsinkin toukokuussa kovastikin käyttöä.

Monet raivaavat toukokuun lopulla työpöytäänsä, jotta pystyvät jäämään hieman myöhemmin kesälomalle. Monen pienen asian hoitamisesta syntyy oma ohjelmanumeronsa. Huokailen joskus tyytyväisyyttäni siitä, ettei tullut aikanaan lähdettyä opettajan uralle: opettajien toukokuu kun on varmaankin vielä tuplasti kiireisempi, kun täytyy kerätä oppilailta puuttuvat työt, pitää viimeiset kokeet ja hoitaa arvostelut kuntoon. Samalla oppilaat alkavat olla väsyneitä talven jäljiltä, ja jotain ohjelmaa pitäisi kevätjuhlaankin valmistella. Ja kuuluvat kai ne aikataulumuutokset mitä suuremmissa määrin myös opettajien toukokuun ohjelmaan sekä töissä että siviilissä.

Yksi ylimääräinen tunti toukokuussa jokaiselle päivälle ei olisi ihan huono idea. Mistähän sen saisi napattua? Pitäisikö alkaa herätä tuntia aikaisemmin joka aamu? Tai voisiko valvoa tunnin myöhempään iltaisin? Tai voisiko jostain ostaa kenties sitä lisämuistia?

Lue lisää aiheesta:

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?