MAINOS

Keväällä pistetään pihat kuntoon

Kevätaskareissa omaa pihaa kannattaa tarkkailla myös siisteyden näkökulmasta.

Kevät on hyvää aikaa pistää piha kuntoon. Kevätpuuhissa on hyvä silmäillä omaa pihaa myös silmällä, miltä se ohikulkijoiden silmään näyttää. Onko tontti perussiisti? Löytyykö siltä ylimääräistä tavaraa, joka olisi syytä viedä kaatopaikalle tai kierrätykseen?

– Asemakaava-alueella tärkeintä on, että kiinteistön piha on käyttötarkoitukseen sopiva, eli siltä ei löydy häiritsevissä määrin esimerkiksi tavaroiden varastointia. Katselemme asioita aina nimenomaan yleisen edun näkökulmasta, Sari Franssila Kangasalan kaupungin rakennusvalvonnasta kertoo.

Kaupungilta kysellään pihojen siisteysasioista melko paljon. Tavallisimmin pihojen siisteyteen joudutaan puuttumaan silloin, kun niillä säilytetään epätavallisen paljon romua, esimerkiksi ylimääräisiä vanhoja rakennustarvikkeita tai romuautoja. Rakennusvalvonta tekee valvontatyötä tiiviissä yhteistyössä ympäristönsuojelun kanssa, sillä toisinaan epäsiisteillä pihoilla on vaarana myös ympäristön pilaantuminen.

– Näin on esimerkiksi silloin, jos pihalle on jätetty lojumaan kemikaaleja, jotka saattavat päästä kosketuksiin maaperän kanssa, ympäristötarkastaja Heini Tanskanen Kangasalan ympäristönsuojelusta toteaa.

Kaupungin omin voimin valvontatyötä tehdään lähinnä kiinteistöjen julkisivujen puolelta, vaikka samat säädökset koskevat toki myös katseelta piiloon jääviä takapihoja. Näistä ilmoitus tulee pääsääntöisesti alueen muilta asukkailta, esimerkiksi naapurilta.

Yhteistyö kunniaan

Puutarhajätteen asianmukainen käsittely on jokaisen kiinteistönomistajan vastuulla. Pihan risujätteen voi hakettaa ja puutarhajätteen kompostoida, ja Tarastenjärven jätekeskukseen saa viedä ilmaiseksi yhden peräkärryllisen puutarhajätettä.

– Pirkanmaan Jätehuollon jätekuorma-autojen Repen ja Romun olemassaolo kannattaa myös muistaa. Kuormurikaksikko kiertää tänäkin kesänä Kangasalla ja ottaa maksutta kyytiinsä kodin vaaralliset jätteet, metalliromut sekä sähkölaitteet, Tanskanen huomauttaa.

Kevään pihatöiden yhteydessä katse saattaa helposti osua naapuripihan puolelta oman pihan puolelle työntyviin puiden oksiin. Saako niitä mennä omin päin katkomaan?

– Tätä kysytään meiltä säännöllisesti, vaikka asia itse asiassa kuuluukin naapuruussuhdelain, ja siten pahimmat riitatilanteet ratkaistaan siten käräjäoikeudessa. Yleisohjeena kuitenkin sanoisin, että naapurin kanssa kannattaa aina neuvotella ja keskustella asioista ennen kuin ottaa viranomaistahoihin yhteyttä. Monesti asiat ratkeavat paljon helpommin ja nopeammin niin, Franssila muotoilee.

Myös Heini Tanskanen kannustaa ihmisiä reiluun kanssakäyntiin naapurin kanssa ennen kuin lähtee selvittelemään asioita viranomaisreittejä pitkin. Viranomaiset eivät esimerkiksi voi edellyttää ketään leikkaamaan pensasaitaansa paremmin tai leikkaamaan nurmikkoaan ahkerammin.

– Aika usein kun lähdemme selvittelemään asioita, käy ilmi, etteivät naapurit ole keskustelleet vielä lainkaan keskenään. Toki me olemme täällä kaupunkilaisia varten, joten jos on jostain asiasta epävarma, meihin voi tietysti ottaa yhteyttä, Tanskanen sanoo.

Ylipäätään kaupungin rakennus- ja ympäristövalvonta kannustavat ihmisiä yhteistyöhön: kevätaikaan saman kadun varrella sijaitsevat talot voisivat vaikkapa järjestää yhteisen talkoopäivän. Yksin asuvia vanhuksiakaan ei tulisi unohtaa, vaan tarjota heille apua pihapiirin kunnossapitämiseen.

 

Kevät on viherpeukaloiden aikaa.

 

Saako talonsa värin vaihtaa ilman lupaa?

Kaupungin rakennusvalvonta valvoo pihojen siisteyden lisäksi myös talojen julkisivuja, joiden tulee säädösten mukaan olla terveellisiä ja turvallisia. Talojen julkisivujen maalaaminen tulee monille ajankohtaiseksi kevään tai kesän aikana. Saako talonsa värin vaihtaa ilman lupaa esimerkiksi silloin, kun julkisivun maalaaminen tulee talon ikääntyessä muutenkin ajankohtaiseksi?

– Talon värin vaihtaminen toiseen ei vaadi lupaa, mutta värin tulee olla alueella voimassa olevan kaavan tai alueelle laadittujen rakentamistapaohjeiden mukainen, tarkastusinsinööri Sari Franssila Kangasalan rakennusvalvonnasta sanoo.

Leikkimökkiin ei tarvita lupaa

Omakotitalon pihaan saa rakentaa kevyen, maksimissaan 20-neliöisen piharakennelman, esimerkiksi puuvajan tai huvimajan, ilman lupaa. Noin viiden neliön suuruiseen leikkimökkiinkään lupaa ei siis tarvita. Piharakennelman tulee sijaita rakennusalalla tai vähintään viiden metrin päässä naapurin rajalta ja ranta-alueilla kuitenkin 15 metrin päässä rannasta. Jos edellä luetellut ehdot eivät täyty, tarvitaan rakentamiseen lupa kaupungin rakennusvalvonnasta.

– Samoin silloin, jos piharakennuksia on useampia. Kaikkia lupa-asioita voi tiedustella internetissäkin osoitteessa lupapiste.fi. Vastaus tätä kautta tulee noin viikon sisään, Franssila lisää.

 

 

 

 

MAINOS