Kokeilut jäävät kunnissa tekemättä

Maanantaina käynnistyi valtakunnallinen kokeiluviikko, jonka teemana on ”Kokeilut muuttavat maailmaa”.

Samaan aikaan Kangasalan valtuusto päätyi jälleen yhden kyläkoulun lakkauttamiseen ja Pälkäneellä valmisteltaneen samansuuntaisia suunnitelmia. Nämäkin ratkaisut muuttavat maailmaa, mutta luultavasti eri tavalla kuin Kokeiluviikon järjestelyissä mukana olevat tahot – valtioneuvoston kanslian Kokeileva Suomi -tiimi, valtiovarainministeriön Työ 2.0 -hanke, Kuntaliiton Uskalla kokeilla -ohjelma, Opetushallituksen Kokeilukeskus, työ- ja elinkeinoministeriö sekä Väestörekisterikeskus – ovat teemaviikollaan ajatelleet.

Kokeileva Suomi -hankkeessa on etsitty kaukaakin haettua vaihtoehtoa lakkauttamisille. Kun Uudenmaan Lapinjärvellä kuultiin Keski-Pohjanmaalla sijaitsevasta Eskolan kylästä, joka piti yllä kyläkoulua kouluasetuksen turvin, haluttiin Lapinjärvellä kirjaimellisesti kokeilla rajoja. Kyläläisten aktiivisuuteen nojannut järjestely sai lopulta julkisrahoitteisen vaihtoehdon: Eskolan oppilaat siirrettiin virallisesti Lapinjärven opetuksen piiriin ja koulunkäyntikulut alettiin kattaa kotikuntakorvauksilla.

Peiliin katsomista riittää sekä Pälkäneellä että Kangasalla, joissa yhtäältä kyliä halutaan kyllä kehittää mutta toisaalta niille ei haluta tai pystytä antamaan todellisia mahdollisuuksia siihen. Joissakin yksittäisissä hankkeissa ennakkoluulottomuutta ja rohkeutta on kunnissa väläytelty, mutta sekin on tehty pitkälti oman selkeän talousedun vuoksi.

Eivät lakkautukset helppoja ratkaisuja silti ole, joskin veronkorotukset tuntuvat olevan vielä niitäkin vaikeampia.

Veronkorotukset ovat osalle päättäjistä kauhistus siitä syystä, että niillä ei ratkaista kuluongelmaa. Usein niiden nähdään jopa karkottavan uudet asukkaat, vaikka esimerkiksi muuttoliikettä tutkivat ovat arvioineet toisin. Samoin säästöratkaisuja sorvatessa helposti muistutetaan, että veronkorotusten tie ei ole kestävä, koska korotuksia ei voi tehdä ikuisesti. Toisinaan on ymmärrettävää, jos kuntalaiset kysyvät, voiko sen paremmin palvelujen karsimistakaan jatkaa loputtomiin.

Jos veronkorotusten ja karsimisten tiet tuntuvat yhtä huonoilta ja kolutuilta, olisiko elinvoimakunnilla rohkeutta kokeilla jotakin uutta? Toivottavasti – ja vieläpä silloin kun kokeiluille on mahdollisuuksia.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
SHL DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.