”Sähkötupakka on tupakkateollisuuden uusi rahastuskeino” – Riippuvuusvalmentajaa huolestuttaa myös nuuskatrendi

Päihderiippuvuusvalmentaja Juha Lantzin mukaan nuuskaaminen koukuttaa nikotiiniin pahasti. Nuuskaamisen yleistyminen on huolestuttava trendi.

Päihderiippuvuusvalmentaja Juha Lantz vieraili huhtikuussa Pitkäjärven koulun auditoriossa puhumassa riippuvuuksista.

Hän täydensi seuraavat lauseet päihteistä:

Olen perehtynyt päihteisiin… työni kautta noin 20 vuoden ajan. Omakohtaista kokemusta löytyy myös laajamittaisesta päihteiden käytöstä noin 10 vuoden ajalta. Nykyään autan päihderiippuvuudesta kärsiviä ihmisiä irti päihteistä eläen itselleen mielekästä elämää.

Nuorten päihteiden käyttö… on muuttunut vuosien varrella alkoholin juomisesta enenevässä määrin huumeiden käyttöön. Kokemukseni mukaan tähän on vaikuttanut huumeiden helpompi saatavuus, lisääntyvän tarjonnan myötä hintojen halpeneminen, yhteiskunnassa vallitsevat arvot (nopea mielihyvä, kulutusyhteiskunta) sekä huumeiden käytön arkipäiväistyminen. Olisi hyvä muistaa, että huumekauppa on rikollista toimintaa ja jokainen huumekaupan asiakas on osa rikollista toimintaa.

Nykynuoret ovat aiempia sukupolvia… enemmän altistettu nopealle mielihyvälle. Some, peliteknologia, suoratoistopalvelut tarjoavat jo pienille lapsille nopeasti koukuttavia kokemuksia, jolloin aivot oppivat nopeaan mielihyvään, jatkuviin keskeytymisiin ja ulkopuolelta tulevaan ahdistuksen säätelyyn. Älyteknologia on erinomainen renki mutta huono isäntä.

Koukuttavimpia päihteitä ovat… tutkimusten mukaan opiaatit (heroiini), nikotiini ja sokeri. Tosin mikä tahansa päihde koukuttaa tehokkaasti, mikäli ihmisellä addiktioherkkyys. Riippuvuusherkkä ihminen koukuttuu päihteisiin.

Riippuvuudesta voi parantua… sillä päihteistä irti pysymmällä ne eivät hallitse ihmisen elämää.

Sähkötupakka on… tupakkateollisuuden uusi rahastuskeino.

Muodikas nuuskan käyttö… on tämän hetken trendi. Nuuska muodostaa voimakkaan nikotiiniriippuvuuden. Nuuska-annoksen nikotiinipitoisuus saattaa pahimmillaan olla 20-kertainen tupakkaan verrattuna. Nuori nuuskaan koukuttunut opettaa aivojen mielihyväkeskuksen kemialliseen mielihyvään, joka vanhemmiten altistaa muille päihderiippuvuuksille.

Tiedät, että kärsit riippuvuudesta jos… et pysty olemaan irti päihteestä, pelistä jne. Jos muut tärkeät asiat jävät tekemättä riipuvuuden seurauksena, mikäli koet vieroitusoireita (ärtymystä, levottomuutta, ahdistusta..) ollessasi irti päihteestä, pelistä jne. Raivostut, jos käyttäytymiseesi puututaan.

Tilanne on huolestuttava… jos salailet, valehtelet, puolustelet päihteiden käyttöäsi.

Huumekuolemat ovat… yksi osa huumeidenkäytön seurauksia. Päihderiippuvuus johtaa hoitamattomana ennenaikaiseen kuolemaan, joko suoraan huumeiden yliannostuksena tai välillisesti sairauksien, väkivallan, itsemurhien, onnettomuuksien kautta.

Vanhempien keinot auttaa nuorta ovat… ylläpitää luottamuksellista ja avointa suhdetta nuoren kanssa, osoittaa riittävän vahvaa vanhemmuutta/ luoda rajat. Vanhempi ei ole nuoren kaveri. Pitää yllä avointa keskusteluilmapiiriä aroistakin aiheista. Vahvistaa nuoren itsetuntoa. Rakkauden, yhteyden, kuulumisen ja arvostuksen kokenut nuori harvoin tarvitsee päihdettä voidakseen hyvin. Päihteistä haetaan rakkautta, kuulumista, yhteyttä, turvaa.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
SHL DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.