Reykjavikin Harpassa pidetty aulakonsertti sinetöi ison urakan

Pälkäneläisnuoret mukana Islannin konserttimatkalla

Matkan päätöskonsertti pidettiin Reykjavikin konserttitalo Harpan aulassa. Kuvassa ykkösviulua soittavat Martta Järvenpää ja pälkäneläinen Katja Linnainmaa.

– Andante festivo on ehdottomasti suosikkikappaleeni, se on Sibeliuksen hienoimpia sävellyksiä ja siinä on voimakas tunnelma, Valkeakosken musiikkiopiston jousiorkesterin kontrabasisti Martti Pätiälä kertoo.

Hänen lisäkseen Pälkäneeltä orkesterissa soittavat viulistit Aleksi Pätiälä, Annukka Linnainmaa ja Katja Linnainmaa. Orkesteri teki huhti-toukokuun vaihteessa konserttimatkan Reykjavikiin.

Pääasiassa 8–16-vuotiaista koostunut orkesteri teki puolitoista vuotta pitkäjänteistä työtä matkan toteutumiseksi.

– Tämä oli huikea prosessi. Oli upeaa nähdä, miten ryhmähenki, motivaatio ja laatu kasvoivat kohti matkaa ja päätöskonserttia, orkesterinjohtaja Aira Maria Lehtipuu kertoo.

Lehtipuun lisäksi orkesteria valmensi prosessin aikana viulusoiton opettaja Katri Nikkanen.

Matka mahdollistui yhteistyöllä

Idea orkesterin matkasta Islantiin syntyi Aira Maria Lehtipuun kansainvälisten kontaktien myötä.

– Olin soittamassa Islannissa entisten Haagin aikaisten opiskelukavereideni kanssa ja keskustelin Kópavogurin musiikkiopistolla opettavan kollegani kanssa. Hän soitti siltä istumalta opiston rehtori Árni Harðarsonille ja siitä yhteistyö alkoi, Lehtipuu muistelee.

Valkeakosken musiikkiopistolla matkan suunnittelu tarkoitti paitsi ohjelmiston valmistamista, myös varainkeruuta matkaa varten.

– Tässä ison panoksen kantoivat opiskelijoidemme aktiiviset vanhemmat, jotka organisoivat varainkeruuta, matkanjohtajana toiminut rehtori Sanna Saarinen kiittelee.

Taloudellisesti matkan suurin mahdollistaja oli Luopioisten Säästöpankkisäätiö. Muita tukijoita olivat  Valkeakosken kaupunki, Islantilais-Suomalainen Kulttuurirahasto, Parker, Futur-Sähkö ja Lions Club Valkeakoski.

– Tuen turvin pystyimme maksamaan soittajien lentoliput ja islantilaiset tarjosivat meille partiomaja-majoituksen. Näin kaikilla soittajilla oli mahdollisuus osallistua matkaan, Saarinen toteaa.

Kaikille sopivaa soitettavaa

Aira Maria Lehtipuu on tuonut Valkeakosken musiikkiopistoon kaustislaisen Mauno Järvelän kehittämää Näppäri-pedagogiikkaa, jonka ideana on nimenomaan eritasoisten muusikoiden yhteissoitto.

– Pientenkin mukana olo on mahdollista, kun sovitukset ovat kaikille sopivantasoisia, Lehtipuu selittää.

Lehtipuun sovituksena esitetyn kansanlaulu Himlens Polskan lisäksi pienimmät soittivat mukana Toivo Kuulan eteläpohjalaisissa kansanlauluissa sekä Timo Alakotilan sävellyksessä Iltasoitto.

Alina Järvelän sovittamassa kansanlaulussa Seljanikoi pienimmät muusikot toimivat esilaulajina. Lisäksi he lauloivat ja soittivat virressä Seppä taivaallinen, jonka on säveltänyt islantilainen Þorkell Sigurbjörnsson.

– Islantilaiset liikuttuivat tästä esityksestämme, Lehtipuu kertoo.

Matkalla soittamassa oli mukana myös muutama musiikkiopiston opettaja ja orkesterilaisten vanhempi. Pälkäneläismuusikoiden lisäksi soittajia oli Valkeakoskelta ja Akaasta.

– Kaikkiaan orkesterimme vahvuus oli 34 soittajaa, Sanna Saarinen kertoo.

Läpileikkaus suomalaista musiikkia

Näppäri-pedagogiikan ohella Valkeakosken musiikkiopiston orkesteri esitteli islantilaisyleisöille suomalaista musiikkia.

– Ohjelmamme oli monipuolinen sisältäen niin kansanlauluja kuin taidemusiikkiakin, konserttien ohjelman koonnut Aira Lehtipuu kertoo.

Einojuhani Rautavaaralta ohjelmistoon oli valittu kaksi kansanlaulutyyppistä sävellystä. Matti Murron harmonikalle ja orkesterille säveltämissä kappaleissa Talikkalan Markkinoilla ja Tukkipoika harmonikkasolistina oli Aleksi Pätiälä.

Taidemusiikkipuolta edustivat Jean Sibeliuksen Valse Triste ja Andante festivo.

Lisäksi ohjelmistossa oli kaksi islantilaista Martin Frewerin sovittamaa kansanlaulua Þorraprӕllin ja Krummi.

Kolme konserttia islantilaisyleisöille

Valkeakosken musiikkiopiston jousiorkesteri piti Reykjavikissa kolme konserttia, joista kahdessa ensimmäisessä oli mukana myös islantilaisten Kópavogurin ja Reykjanesbӕrin musiikkiopistojen yhteinen orkesteri.

– Orkesterimme soittivat yhdessä islantilaiset kansanlaulut, jotka johti Unnur Pálsdóttir sekä suomalaiset Seljanikoin ja Andante Festivon, jotka johti Aira Maria Lehtipuu, Sanna Saarinen kertoo.

Kolmas ja samalla matkan päätöskonsertti soitettiin Reykjavikin konserttitalo Harpan aulassa. Yleisön joukossa oli myös Islannin sinfoniaorkesterin ammattimuusikoita.

– He olivat ihastuksissaan orkesterimme soinnista. Tämä konsertti oli puolentoista vuoden työn huipennus. Pitkäjänteisen työn tuloksena saimme soittaa hyvissä konserttipaikoissa, mikä oli hyvin inspiroivaa nuorille muusikoille, Lehtipuu summasi.

Huikea oppimisprosessi

Monipuolinen ohjelmisto, yhteinen tavoite ja tiivis puolentoista vuoden harjoittelujakso opettivat Aira Maria Lehtipuun mukaan nuorille paljon.

– Saimme lisää nyansseja ja laatua sekä löysimme aivan uudella tasolla musisoinnin iloa.

Sanna Saarinen on samoilla linjoilla.

– Matka tarjosi loistavan tilaisuuden myös ryhmäytymiseen. Yhdessä tekeminen kuului soitossa, yksittäiset soittajat muuttuivat hienosti yhdessä soivaksi orkesteriksi.

Erityisesti nuorille matka Islantiin tarjosi näkökulmaa myös kansainvälisyyteen. Yhteisten konserttien myötä he pääsivät tutustumaan islantilaisiin nuoriin.

– Nuoret saivat kokea, miten helposti musiikilla voi rakentaa siltoja ihmisten välille, Lehtipuu sanoo.

Vetovastuu vaihtuu

Valkeakosken musiikkiopiston jousiorkesterin Islannin matkan johtohenkilöt, rehtori Sanna Saarinen ja orkesterinjohtaja Aira Maria Lehtipuu ovat molemmat siirtymässä loppukeväästä uusien haasteiden pariin.

Saarinen aloittaa kesäkuun alussa Espoossa sijaitsevan Musiikkiopisto Juvenalian rehtorina ja Lehtipuu ammattimuusikoita kouluttavana barokkimusiikin lehtorina Pietarsaaren Novia Yrkehögskolanissa.

Reykjavikin Harpassa pidetty konsertti oli jousiorkesterin viimeinen yhteissoitto Lehtipuun kanssa. Tämä näkyi upeasti soittaneiden muusikoiden kasvoilla kyyneleinä.

– He olivat niin täysillä mukana, rennolla ja hyvällä mielellä, vaikka tekivät kovasti töitä matkan eteen. Oli ihanaa soittaa Aira Marian johdolla, hän johtaa taitavasti ja musiikkia tehdään soittamisen ilo edellä, Katja Linnainmaa kiittelee.

 

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
SHL DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.