”En minä Tavasen putkia takapihalleni halua” – Kaivantoon vastikään muuttanut Joni Laiho on mukana Tavasea vastustavassa kuntalaisaloitteessa

Kaivannossa asuva Joni Laiho on mukana Tavasea vastustavassa kuntalaisaloitteessa.

Kun Joni Laiho muutti Tampereelta Kaivantoon reilu kuukausi sitten, hän ihaili takapihaltaan aukeavaa näkymää harjuluontoon. Katse osui nopeasti myös pylvääseen, jonka kyljessä komeili tarra, jossa luki ”valtion luonnonsuojelualue”.

– Ajattelin, että mahtavaa, luonnonsuojelualueelle pääsee omalta takapihalta harjun kupeesta, Laiho sanoo.

Kangasalalaistuneen miehen leuat loksahtivat hieman myöhemmin naapurin kysyessä, että ”kai tiedät, että takapihallesi nousee kohta pumppaamo.” Laihon ensimmäinen ajatus oli ”mikä pumppaamo” ja pian tuli tutuksi myös käsite Tavase.

– Anteeksi mitä -vaiheen jälkeen aloin selvitellä asioita. Olen nyt vihkiytynyt asiaan reilun kuukauden ajan, ja onhan tämä nyt aika tapaus.

Selvittelyjen tuloksena Laiho on ollut mukana pistämässä pystyyn kuntalaisaloitetta. Aloitteessa vastustetaan tekopohjavesilaitoksen rakentamista Vehoniemen-Isokankaan harjualueelle.

– Kangasala ei tarvitse Tavase Oy:n tarjoamaa tekopohjavettä. En myöskään halua, että Natura-aluetta sorkitaan. Luonnonsuojelualueen merkitys tulisi ottaa huomioon: jos ollaan kerran valtion luonnonsuojelualueella, kunnioitetaan sitä. Meidän aloitteentekijöiden mielestä Kangasalan tulisi erota Tavasesta, kuten Valkeakoskikin on jo tehnyt, Laiho perustelee.

Laiho ja muut aloitteen taustalla olevat henkilöt muistuttavat, että nykyiset vedenottamot tuottavat vettä tarvittaessa yli oman tarpeen ja varalaitoksineen turvaavat vedensaannin kriisioloissa. Irtautuminen yhtiöstä on aloitteen tekijöiden mielestä Kangasalan kaupungille ja vedenkuluttajille oikeudenmukainen ja edullinen ratkaisu.

Aloitteen tekijät jatkavat, että Tavase Oy on tuottanut tappiota yli seitsemän miljoonaa euroa. Sitoutuminen yhtiön tekopohjavesihankkeeseen tarkoittaa yli 100 miljoonan euron lisäkustannusta osakaskunnille ja sen myötä veden hinnan nousua.

– Aika moni kaupunkilainen tuntuu olevan sitä mieltä, että Kangasalan kannattaa olla Tavasessa mukana vaikka sitten pienelläkin omistusprosentilla, jotta emme jää päätöksenteossa ulkopuolelle. Näin varmasti olisikin, jos kyseessä olisi osuuskunta, mutta Tavase on kuitenkin osakeyhtiö. Todellisuudessa asia on niin, että Tampereella on 80 prosentin omistuksellaan ylivalta päättää asioista jo nyt. Pieni osakkuus ei siis anna valtaa, mutta tuo velvoitteita. Vaikutusmahdollisuuteemme ovat todellisuudessa paremmat jos olemme irti Tavasesta, koska osakassopimus ei silloin sido Kangasalaa, Laiho tuumaa.

Kuntalaisaloite on ollut nähtävillä internetissä muutaman päivän, ja sen on käynyt allekirjoittamassa noin 250 kangasalalaista tai Kangasalan kesäasukasta. Aloite löytyy muun muassa sivustolta stoptavase.com. Kuntalaisaloitteen päätyminen käsiteltäväksi vaatii vähintään 650:n allekirjoittajan määrää.

– Toivomme, että aloitteen myötä herättäisiin arvioimaan uudelleen Tavasen tarpeellisuutta Kangasalla ja ajan oloon myös Tampereella. Mitä enemmän mukana on allekirjoittaneita, sitä enemmän aloitteella on uskoaksemme myös painoarvoa, Laiho toteaa.

 

Tavasea ennen ja nyt:

  • Akaan, Kangasalan, Lempäälän, Tampereen, Valkeakosken ja Vesilahden omistama Tavase Oy perustettiin vuonna 2002. Valkeakoski on sittemmin irtaantunut yhtiöstä.
  • Tekopohjavesilaitoksen tavoitteena on valmistaa vuorokaudessa 70 000 kuutiota tekopohjavettä harjujen läpi imeyttämällä.
  • Tavase joutui vetäytymään viime elokuussa Pälkäneeltä, kun korkein hallinto-oikeus ei myöntänyt lupaa Pälkäneelle sijoittuvalle tuotantoalueelle. Tavase on jättämässä Pälkänettä koskevan uuden ja muokatun lupahakemuksen aluehallintovirastoon.
  • Kangasalan Keisarinharjulle ja Vehoniemenharjulle sijoittuvien tuotantoalueiden lupa-asian KHO palautti Länsi-ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston käsittelyyn.
  • Pälkäneläiset maanomistajat hakevat parhaillaan hallintopakkoa, jolla Tavase velvoitettaisiin poistamaan tekopohjavesilaitoksen tutkimusaikaiset rakennelmat pois mailtaan.
  • Päätös Kangasalan luvasta ja hallintopakosta tulee aluehallintovirastosta todennäköisesti syksyllä.

 

 

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
SHL DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.