Sukupuolikiintiöt vievät hakoteille

Kirjoittaja on kansainvälisiä suhteita Madridissa opiskeleva pälkäneläinen.

Pari viikkoa sitten ystäväni kertoi, ettei hän ollut päässyt vieläkään sisään diplomaattikouluun täällä Madridissa. Hän on hakenut jo kahtena vuotena peräkkäin, eikä vieläkään tärpännyt. Kun kuulin miksi, sisälläni kiehahti.

Hän sisällepääsynsä ei ollut jäänyt kiinni mistään hänestä riippuvista syistä. Pääsykokeiden lautakunta oli huomannut, että sisään ei ollut päässyt tarpeeksi naispuolisia hakijoita, joten oikeasti pisterajan ylittäneitä henkilöitä oli karsittu heidän tieltään. Ystäväni epäonnekseen oli näiden joukossa.

Hän sai tietää asiasta eräältä lautakunnan jäseneltä, eikä hänellä ole oikeutta valittaa asiasta. Jos hän nostaisi metakan, hän mitä todennäköisemmin päätyisi koulun mustalle listalle, ja tulevaisuudessa hänen kokeensa hylättäisiin automaattisesti. Ei auta kun hakea uudelleen ensi vuonna ja toivoa, että kävisi parempi tuuri.

Tämäkö on tasa-arvoa? Onko tasa-arvoa se, että hakukriteerit täyttävät henkilöt joutuvat väistymään, jotta saadaan sukupuolijakauma vähän nätimmän näköiseksi? Jos kyse olisi tasa-arvosta, olisi täysin yhdentekevää, mitä sukupuolta kukakin hakija edustaa, vain hänen kykynsä merkitsisivät. Kenelläkään ei tulisi olla etuajo-oikeutta sukupuolensa perusteella.

Tällaisella menettelyllä ajaudutaan vain ja ainoastaan hakoteille. Yhteiskuntamme rakentuvat osaamiselle. Yksilö pyrkii vaikuttamaan ja palvelemaan yhteistä hyvää omien taitojensa mukaan tekemällä työtä omalla osaamisalueellaan. Jos osaamisalueille päästetään henkilöitä, joiden lahjat eivät sinne sovellu, kaikkien työ hankaloituu. Lisäksi nämä henkilöt vievät paikan sellaisilta, jotka sopisivat pestiin paremmin.

Ystäväni hakee ensi vuonna uudelleen. Ikävää tässä hänen tapauksessaan on se, että kyseiseen kouluun voi hakea vain neljä kertaa. Jos hänelle käy jälleen samalla tavalla, hänen urahaaveensa voivat pian hautautua kokonaan.

 

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
SHL DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.